Hufvudstadsbladet

Eurovision­en blir av trots pandemin

Nästan ingenting är som vanligt under pandemin, och Eurovision Song Contest är inget undantag. Det enda man vet helt säkert är att 2021 års tävling blir av.

- HBL-SARA HALDERT/TT

Eurovision Song Contest blir av oaktat pandemin. Exakt hur tävlingen kommer att se ut vet däremot ingen ännu. Christer Björkman, svenska Melodifest­ivalens senior producer, välkomnar beslutet:

– Jag tänker på kontinuite­ten och historien. En 64 år gammal tradition bröts förra året och jag tycker inte att man ska bryta den mer än nödvändigt.

Hur UMK arrangeras rent praktiskt i år har Yle ännu inte meddelat, men klart är att det blir en uttagning.

När det var dags för den stora Eurovision­sfinalen i Rotterdam i fjol var den globala pandemin ett faktum. Det vanligtvis extravagan­ta evenemange­t med hundratals miljoner tittare ersattes i tv med ett "låtsas-Eurovision" med bidragen som nu automatisk­t hade diskats och hamnat i ingenmansl­and.

Nästa år blir Eurovision Song Contest av oaktat pandemin. Förra veckan meddelade arrangören, Europeiska radio- och tv-unionen EBU, att tävlingen ska genomföras i Rotterdam där årets final skulle ha hållits. Exakt hur tävlingen kommer att se ut vet ingen.

EBU utgår från fyra olika scenarier: Antingen genomförs ett helt "normalt" Eurovision, ett med social distans och 1,5 meters avstånd, ett där de tävlande har möjlighet att tävla från sina hemländer eller ett som utgår från att Nederlände­rna befinner sig i lockdown och där tävlingen genomförs utan publik och där alla tävlande deltar från sina hemländer.

Hur UMK arrangeras rent praktiskt nästa år har Yle ännu inte meddelat, men klart är att det blir en uttagning. I Sverige har SVT däremot ställt in Melodifest­ivalturnén och sänder i stället alla deltävling­ar från Stockholm utan publik.

Melodifest­ivalens senior producer Christer Björkman anser att det är "en vitalisera­nde, knäpp och knasig" kreativ utmaning att jobba med Melodifest­ivalen under pandemiför­utsättning­ar. När det gäller Eurovision Song Contest konstatera­r också han att allting är väldigt osäkert.

– Det kommer att bli av, det vet vi. Sedan finns det olika scenarier beroende på smittläge och olika länders regler som in- och utresebegr­änsningar. I dag är det ju ingen som vet någonting om hur det ser ut i maj, säger han.

Tungt för värden

Det tyngsta lasset landar oundviklig­en på värdnation­en Nederlände­rna. Det är de som ska se till att säkra repetition­er för 41 länder. Delegation­erna ska ta sig dit och hem i sin egen smittsäkra bubbla och hotellen måste säkra olika delegation­er på olika våningspla­n.

– Vi måste också förhålla oss till att sitta på hotellet i två veckor, vi kan inte ju ranta runt på stan det här året, säger Björkman.

Han anser att det faktum att Eurovision Song Contest blir av ändå är det viktigaste.

– Det blir annorlunda, men det är det värt. Vi får ändå utföra vårt jobb, det är det få i kulturbran­schen som får göra. Vi är helt enkelt överlyckli­ga för att vi får göra det vi älskar: att underhålla, säger han.

Men att Eurovision blir av är även viktigt på ett djupare plan, anser Christer Björkman:

– Jag tänker på kontinuite­ten och historien. En 64 år gammal tradition bröts förra året och jag tycker inte att man ska bryta den mer än nödvändigt. Nu får traditione­n fortsätta, om än på ett annat sätt.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ■ "Nu får traditione­n fortsätta, om än på ett annat sätt", säger Melodifest­ivalens producent Christer Björkman.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ■ "Nu får traditione­n fortsätta, om än på ett annat sätt", säger Melodifest­ivalens producent Christer Björkman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland