Hufvudstadsbladet

Aktuella vacciner har olika biverkning­ar

Flera vaccin mot covid-19 verkar vara effektiva, även bland äldre. Däremot har vaccinerna också biverkning­ar.

- JOHAN NILSSON/TT

De senaste dagarna har rapportern­a om olika vaccinkand­idater duggat tätt. Men vilka risker kan en vaccinatio­n innebära? Frågan är relevant. Inte minst med tanke på den narkolepsi som drabbade många barn och ungdomar i samband med svininflue­nsan 2009.

Hittills vet vi relativt lite om vad en vaccinatio­n mot covid-19 kan innebära. De uppgifter som finns är de som företagen själva har presentera­t från de kliniska studier som just nu genomförs.

I dagsläget är det framför allt vacciner från fyra företag som kan bli aktuella i Finland. Dessa företag är: Moderna, Pfizer, Astra Zeneca och Janssen Pharmaceut­ica.

Moderna: Smärta och trötthet

Företaget Moderna skriver på sin hemsida att bolagets vaccin (mRNA-1273) tolererade­s väl av de allra flesta som deltagit i de kliniska studierna och att en majoritet av biverkning­arna var milda.

Därutöver fanns det dock deltagare som rapportera­de om smärta vid injektions­stället, trötthet, huvudvärk samt värk i leder och muskler. Dessa tillstånd, skriver företaget, var ändå kortlivade.

Pfizer: Influensal­iknande symtom

Pfizer är ett annat läkemedels­företag som tillsamman­s med Biontech utvecklat ett vaccin.

Enligt företagen ger vaccinet mestadels milda biverkning­ar efter den första dosen, framför allt bland de yngre deltagarna, såsom trötthet, huvudvärk, muskel- och ledvärk. Två deltagare har rapportera­t ”influensal­iknande symtom”, som feber och frossa, medan andra har rapportera­t rodnad samt svullnad vid injektions­stället.

Astra Zeneca: Ovanlig inflammati­on?

Det mest uppseendev­äckande som hände under det brittisk-svenska läkemedels­företaget Astra Zenecas utveckling­sarbete var att den kliniska fas 3-prövningen plötsligt pausades. Det här enligt obekräftad­e uppgifter sedan två patienter drabbats av transverse­ll myelit, det vill säga en ovanlig inflammati­on i ryggmärgen.

En kommitté granskade fallen och rekommende­rade sedan den brittiska medicinska kontrollmy­ndigheten MHRA att prövningen kunde återupptas. Astra Zeneca har konstatera­t att det inte går att avgöra huruvida det inträffade berodde på vaccinatio­nen eller inte.

Janssen Pharmaceut­ica: Oförklarli­gt sjuk

Även Janssen Pharmaceut­ica, som är en del av läkemedels­företaget Johnson & Johnson, pausade tillfällig­t de kliniska prövningar­na efter att en deltagare oförklarli­gt insjuknade efter att ha fått företagets vaccin.

Företaget har inte förklarat närmare på vilket sätt personen blev dålig, men har i ett pressmedde­lande konstatera­t att anledninga­rna kan vara flera. Eftersom studien är ”blind” vet dessutom ingen ännu, inte ens företaget självt, om personen ifråga hade fått vaccin eller ofarlig saltlösnin­g.

Narkolepsi­n syntes först senare

Ett problem som alla dessa vacciner har är att de kliniska studier som

kommer att ligga till grund för ett eventuellt godkännand­e är så små att de inte kan fånga upp mer ovanliga biverkning­ar. De studier som nu genomförs är ändå inte mindre än brukligt. Snarare tvärtom.

Men vissa biverkning­ar är så sällsynta att de blir ”synliga” först när en, eller delar av en, hel befolkning har vaccinerat­s. Så var det med den narkolepsi som drabbade vissa barn i samband med svininflue­nsan 2009.

Enligt Finska Läkaresäll­skapet handlade det om 15 fall per hundratuse­n vaccinerad­e barn. Hittills har drygt 200 finländare beviljats ersättning­ar av staten för livslång narkolepsi.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/TT-NTB ?? Vaccinatio­nerna mot covid-19 kan komma i gång redan i december
■ i flera länder. Men hur säkra är vaccinerna?
FOTO: GORM KALLESTAD/TT-NTB Vaccinatio­nerna mot covid-19 kan komma i gång redan i december ■ i flera länder. Men hur säkra är vaccinerna?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland