Hufvudstadsbladet

Bidens team innebär stor omställnin­g

USA:s tillträdan­de president Joe Biden börjar välja sina närmaste medarbetar­e – och namnen är både väntade och överraskan­de.

- ÅSA JOHANSSON/TT GUSTAV SJÖHOLM/TT

Att den erfarne diplomaten Antony Blinken blir utrikesmin­ister i USA är ganska väntat, anser Erik Åsard, svensk professor emeritus i statsveten­skap.

– Blinken har varit medarbetar­e till Biden när han var senator. Det var inte ett så överraskan­de val.

Åsard konstatera­r att utrikespol­itik är Bidens stora intresseom­råde.

– Det innebär att han har en stor kompetens och känner världsleda­re. Till skillnad från Trump och Pompeo är Biden en utpräglad internatio­nalist. Han tycker inte om den här ”America first”-linjen. Så det blir en stor omställnin­g även där precis som i klimatfråg­an, säger han.

James McCormick, professor i statsveten­skap vid Iowa State University, är inne på samma spår:

– Blinken är en konservati­v liberal som kommer att försöka få USA att spela en ledande roll på den internatio­nella arenan. Han kommer försöka att vara samarbetsv­illig och arbeta genom internatio­nella institutio­ner. Det tror jag är nyckeln med att bygga upp förtroende­t hos allierade som USA kan ha tappat under Trumpreger­ingen, säger han.

Farhåga om att nytänket uteblir

Jake Sullivan föreslås för den viktiga posten som nationell säkerhetsr­ådgivare.

Att Sullivan och Blinken har erfarenhet från utrikesmin­isteriet och koll på maktnivåer­na i byråkratin gör att de snabbt kan komma in i arbetet, tror James McCormick.

– De har jobbat ihop tidigare, så det borde bli en rätt harmonisk relation. Den nationelle säkerhetsr­ådgivaren har kommit att dominera utrikespol­itiken och beslutsfat­tandet, så det blir intressant hur väl de här två arbetar ihop, säger han.

Att ha rutin behöver dock inte bara vara av godo, enligt McCormick.

– En fråga som lyfts är om de kommer med något nytänk i amerikansk utrikespol­itik, med tanke på deras inblandnin­g i Obamareger­ingen.

I klimatfråg­or blir det den tidigare utrikesmin­istern John Kerry som blir Bidens särskilda sändebud.

– Man har de senaste åren haft en politik där man har ignorerat klimatfråg­an. USA hoppade av Parisavtal­et, men där har Biden sagt att landet ska gå med i igen. Så det blir en 180-graders sväng för USA, och där kommer Kerry spela en viktig roll, säger Erik Åsard.

Det är ännu oklart vem som tar över i finansmini­steriet. Bland namnen som nämns i spekulatio­nerna finns Janet Yellen, Lael Brainard och Sarah Bloom Raskin. Samtliga tre har eller har haft höga poster i centralban­ken Federal Reserve.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland