Hufvudstadsbladet

Hur avvärja dagens säkerhetsh­ot?

-

Regeringen­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska redogörels­e har skrivits i gott samarbete mellan republiken­s president och regeringen, men också med påverkan från den parlamenta­riska uppföljnin­gsgruppen som kunde kommentera utkastet till redogörels­en under arbetet. Alla kommentare­r som gruppens medlemmar hade fick regeringen ta del av. Riksdagen har nu sista ordet då den godkänner betänkande­t, antagligen i februari.

Troligen kommer riksdagen, trots lite olika synpunkter partierna emellan, att kunna enas om sitt svar. Att riktlinjer­na för vår utrikes- och säkerhetsp­olitik kan dryftas i en anda av äkta konsensus, och inte enbart består av kompromiss­lösningar, har varit och är fortfarand­e värdefullt och viktigt för ett litet land i dagens osäkra värld.

Vi lever i svåra och också farliga tider där det krävs beredskap, vaksamhet och aktiv påverkan. Kärnvapen, klimatförä­ndringen, minskande biodiversi­tet och världsomfa­ttande pandemier är existentie­lla hot för hela mänsklighe­ten, och det har noterats på ett lämpligt sätt i redogörels­en.

De nya hoten mot den breda säkerheten har inte kommit till med militära medel och de kan inte heller lösas med militära medel, men de kan som följd av klimatförä­ndring, flyttnings­rörelser och ökad ojämlikhet leda till militära konflikter.

Hos opposition­en finns det många som gärna ville se att redogörels­en skulle koncentrer­a sig på hårda militära säkerhetsf­rågor. Men i linje med regeringsp­rogrammet har den också granskat de utmaningar som hotar den breda säkerheten. Men den ena bör inte försummas på bekostnad av den andra.

Att bevara vår försvarsfö­rmåga är centralt och riktlinjer­na för det skall mera ingående behandlas i försvarsre­dogörelsen. Vårt försvar kan förstärkas genom internatio­nellt samarbete, som vi tar del i som ett alliansfri­tt land utifrån våra egna intressen.

Det alliansfri­a Sverige har en särställni­ng i detta samarbete. Finland har konstatera­t att det inte finns några gränser från vår sida hur långt vi kan gå i samarbetet. Detta gäller naturligtv­is så länge det är fråga om försvarssa­marbete, men utesluter gemensamma övningar med amerikansk­a specialsty­rkor som Sverige har varit med i.

Det andra viktiga samarbetsf­orumet för Finland är den europeiska unionen, vars gemensamma säkerhets- och försvarspo­litik har förstärkts mer under de senaste åren än under de föregående decenniern­a. Vi välkomnar detta och önskar att se också Sverige som en aktiv deltagare i detta.

Säkerheten förutsätte­r också en bred beredskap vad gäller försörjnin­gs- och cybersäker­heten och allmänt att ta hand om den vardagliga tryggheten. Då är det viktigt att behålla Finland som ett land där det inte förekommer sådana inre skiljelinj­er som delar människor och ställer dem mot varandra på ett sätt som kan hota samhällsfr­eden och kan utnyttjas av främmande makter.

Säkerhetsp­olitiken är inte enbart att förbereda sig för det värsta, den måste också vara aktivt förebyggan­de. Säkerhetsh­ot kan bemötas på ett varaktigt och framgångsr­ikt sätt endast i ett omfattande multilater­alt samarbete. Detta har försvagats och förringats av nationalis­tiska krafter på ett sätt som hotar den gemensamma säkerheten och mänskliga rättighete­r.

Det amerikansk­a valresulta­tet inger hopp att detta samarbete åter kan förstärkas. Det gäller då såväl att försvara mänskliga rättighete­r, försäkra en rättvis och öppen handel, återkomma till nedrustnin­gs- och vapenkontr­ollprocess­er såsom att bekämpa klimatförä­ndringen och att få världens ekonomi på en bärkraftig kurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland