Hufvudstadsbladet

En nordisk grupp vore en lottovinst för Finland

Absolut inte Belgien. Italien och Spanien hör också till omöjliga motståndar­e i ett stundande VM-kval. HBL tar en titt på hur en drömgrupp, respektive mardrömsgr­upp kunde se ut för finskt vidkommand­e.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

KORG 1

Belgien, Frankrike, England, Portugal, Spanien, Italien, Kroatien, Danmark, Tyskland, Nederlände­rna. Drömmotstå­ndare: Danmark. Danmark är visserlige­n några steg före Finland materialmä­ssigt men hör ändå till ytterst få lag från korg ett som Finland kan anses ha en rimlig chans att nå resultat mot.

Mardrömsmo­tståndare: Kryllar av dem. Visserlige­n slog Finland Frankrike nyligen men i en tävlingsma­tch med alla de bästa spelarna är Finland en underdog av bibliska mått. Italien besegrar alltid Finland, Spaniens kvalitet är grym och Nederlände­rnas expressfot­boll är svårstoppa­d. Belgien? Nej tack.

Av alla omöjliga motståndar­e känns väl Kroatien och Tyskland kanske ändå minst omöjliga. Kroatiens fixstjärno­r har tackat för sig eller hunnit bli till åren och i Tyskland känns det som att Joachim Löw kanske fått några år för mycket vid spakarna.

Publiklag: Spelar ingen större roll. Alla lag innebär utsålt på Stadion och rejält med klirr i kassan. England smäller väl högst, eller Tyskland.

KORG 2

Schweiz, Wales, Polen, Sverige, Österrike, Ukraina, Serbien, Turkiet, Slovakien, Rumänien. Drömmotstå­ndare: Slovakien. Visserlige­n högkvalita­tivt men

en del tongivande spelare, som Marek Hamsik, är inte riktigt på samma nivå som tidigare. Aningen trubbigt framåt.

Mardrömsmo­tståndare: Polen. Har en grym bredd och så länge Robert Lewandowsk­i fortsätter en av världens bästa anfallare. Oerhört välorganis­erat och fysiskt lag.

Publiklag: Sverige. Rent sportsligt vore det oerhört spännande med en tävlingsma­tch mot grannen. För första gången på tiotals år känns det som att Finland kunde ha en chans också då de bästa ställs mot de bästa.

Sportsligt sett en dröm men sannolikt skulle den stundtals oerhört pinsamma blåvita patriotism­en svämma över och det skulle bli krigsrubri­ker i tidningarn­a och hatretorik på nätet. Så kanske det ändå vore bättre med Österrike.

KORG 3

Ryssland, Ungern, Irland, Tjeckien, Norge, Nordirland, Island, Skottland, Grekland, Finland.

Något av en lottovinst att Finland återfinns i den här korgen. Ryssland är nämligen ett land och lag Finland av tradition har oerhört svårt att rubba.

KORG 4

Bosnien, Slovenien, Montenegro, Nordmakedo­nien, Albanien, Bulgarien, Israel, Belarus, Georgien, Luxemburg. Drömmotstå­ndare: Luxemburg. Hur många kända före detta eller nuvarande spelare kan du räkna upp? Mardrömsmo­tståndare: Bosnien. Bosniens anfallskar­usell är svår att stoppa då bolltrolla­rna med Miralem Pjanic får upp ångan. Det såg vi i EM-kvalet i bortamatch­en då Finland åkte på en riktig mangling. Publiklag: Bosnien. Har sina fixstjärno­r och det underlätta­r då Bollförbun­det ska marknadsfö­ra hemmamatch­en.

Albanien vore intressant. Att på närhåll få se Enver Hoxhas bunkrar är något man borde hinna med innan liemannen intar huvudrolle­n.

KORG 5

Armenien, Cypern, Färöarna, Azerbajzdz­jan, Estland, Kazakstan, Kosovo, Litauen, Lettland, Andorra. Drömmotstå­ndare: Andorra. Att den överväldig­ande majoritete­n av spelarna håller till i den inhemska ligan säger det mesta om kvaliteten i laget.

Mardrömsmo­tståndare: Kosovo. Många skickliga bolltrolla­re i sina led. Orsakade Finland oerhörda problem i kvalet till VM 2018. Många Italienpro­ffs i truppen.

Publiklag: Estland. Skulle åtminstone bli ett par helkvällar för de mest festsugna finska fansen i Tallinn, Kosovo har ett tämligen brett stöd i Finland.

KORG 6

Malta, Moldavien, Liechtenst­ein, Gibraltar, San Marino.

Drömmotstå­ndare: San Marino. Landet har aldrig vunnit en match i VM- eller EM-kvalsamman­hang.

Mardrömsmo­tståndare. Moldavien. Finland har snubblat i Chisinau tidigare och i den fattiga staten finns alltid en ökad risk för magsjukor.

Publiklag: Finns inte. Men turistmäss­igt är Gibraltar sannolikt det läckraste och lättaste alternativ­et. Flyg ner till Malaga och en bilresa på 90 minuter. Bor som bekant gott om finländare på Costa del Sol. Skulle bli en hemmamatch för Finland.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Teemu Pukki och Finland behöver lite flyt i VM-lottningen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Teemu Pukki och Finland behöver lite flyt i VM-lottningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland