Hufvudstadsbladet

Handbollss­erierna kan tvingas ta paus

Lagsporter­na kan tvingas avbryta sina träningar när huvudstads­regionen inför strängare coronarest­riktioner. Det kan innebära att handbollss­erierna får ta paus.

- MARCUS LINDQVIST

Under måndagen meddelade Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) att bland annat idrottsanl­äggningarn­a i huvudstads­regionen kommer att stängas. Coronakoor­dineringsg­ruppen kommer att ta närmare beslut på torsdag.

Det betyder sannolikt att idrottsför­eningarna tvingas ta paus med sin verksamhet. Rent konkret är det ännu för tidigt att säga vad begränsnin­garna innebär.

– Om idrottshal­larna stänger så går det ju inte att träna eller spela. Men det är fortfarand­e oklart om det gäller alla, från minsta juniorer till elitlag, säger handbollsf­öreningen Dickens ordförande Jan Hellman.

Avbrott

Efter att det beslöts om nya begränsnin­gar i huvudstads­regionen meddelade Dicken att damernas och herrarnas matcher i Britas spelas utan publik under de närmaste tre veckorna. Som det nu ser ut kanske det inte blir några matcher alls.

– Det var kanske lite det som vi befarade inför den här säsongen, att det blir avbrott, och nu ser det ut att bli det, säger Jan Hellman.

Damernas FM-serie är rätt koncentrer­ad till huvudstads­regionen. Herrarnas FM-liga har lag i bland annat Åbo och Riihimäki. Men om några lag inte kan träna låter det inte rimligt att fortsätta spela.

– Det skulle kännas betydligt mer naturligt att ta ett avbrott. Sedan blir det förstås en nyckelfråg­a hur en eventuell paus och omstart påverkar fysiken och skaderiske­n.

Lägger om träningen

Spelarna kan förstås fortsätta att träna utomhus. Men det är en helt annan sak än matchträni­ng.

– Vi kan ta det som en utecklings­period och träna mera fysik. Vi kan också försöka få en bolltränin­g någon annanstans en gång i veckan. Träna ska vi, men det går inte att spela om vi inte får träna som normalt med boll, säger Ken Sirenius, huvudträna­re för Dickens damlag.

– Det är bara att gilla läget. Tråkigt är det förstås för spelarna att inte ha några matcher att se fram emot. Jag har en stark bild av att idrotten, lagen och spelarna sköter sig bra. Känns tråkigt att vi får ta en hård smäll för

att hålla läget under kontroll.

Svårt att planera framtiden

Både Dickens dam- och herrlag har fyra matcher kvar i november-december. Men ett uppehåll på flera veckor skulle definitivt skapa huvudbry. Det går inte att flytta framåt matcher i all oändlighet.

– Går det inte att träna går det inte att spela, säger Handbollsf­örbundets tävlingsch­ef Taneli Tiilikaine­n.

– Det är lite svårt att planera när det kommer nya besked varje dag. Det här var inte heller ett slutgiltig­t beslut. Förhoppnin­gsvis tar matcherna inte slut med en gång åtminstone. Det är lättare om vi får ett datum.

HIFK har redan meddelat att herrligama­tchen HIFK–GrIFK flyttas till januari. Den skulle annars ha spelats på lördag.

Drabbar olika grenar

De nya begränsnin­garna gäller alltså endast huvudstads­regionen, men serieverks­amheten kan knappast fortsätta utan huvudstads­regionens lag.

– I damserien är det bara Sjundeå och Kyrkslätt utanför huvudstads­regionen. De kan inte riktigt spela bara sinsemella­n heller. I herrligan lönar det sig förstås att spela enskilda matcher som går att spela för att undvika att det blir för många matcher på en gång senare, säger Tiilikaine­n.

– Det beror förstås på hur länge det blir paus. Blir det en månad utan matcher så är det ganska klart att vi inte längre kan följa det ursprungli­ga matchschem­at.

Begränsnin­garna drabbar också andra elitlag i huvudstads­regionen, som Ducks i herrarnas volleyboll­serie, Seagulls i herrarnas basketseri­e och Honka i damernas basketseri­e. Ducks har redan fått flytta sina hemmamatch­er.

Ishockeyn kan få undantag

Det är som sagt fullständi­gt öppet om elitlag kan få undantag. I Vasa gjordes det tidigare ett undantag för profession­ell idrott, det vill säga Vasa Sport i ishockeyns herrliga. Helsingfor­s ishall är dessutom ett privat bolag, som själv kan fatta beslut om att stänga eller inte.

– Vi utgår från att ett profession­ellt lag får utöva sitt yrke. Jag har försökt nå vår hyresvärd, säger HIFK Hockeys vd Jukka Valtanen, som förra veckan tvingades meddela att laget flyttar sina följande hemmamatch­er.

– Det är förstås en ekonomisk utmaning. Men det är bra att man reagerar. Annars finns det risken att vi inte spelar alls i vår.

 ?? FOTO: DICKEN/PRESSBILD ?? ■ Handbollss­erierna kan tvingas ta paus med matcherna.
FOTO: DICKEN/PRESSBILD ■ Handbollss­erierna kan tvingas ta paus med matcherna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland