Hufvudstadsbladet

Viktigaste orgeltonsä­ttaren efter Messiaen?

- FOLKE FORSMAN kultur@hbl.fi

Axel Ruoffs orgelprodu­ktion väcker nyfikenhet och omfattar en hel del våldsamma effekter. KLASSISKT

Axel Ruoff

Complete works for organ, vol. 1. Jan Lehtola, orgeln i Åbo domkyrka. (Toccata Classics)

När det på skivomslag­et står att Axel Ruoffs orgelkompo­sitioner är det viktigaste bidraget till musik för detta instrument sedan Messiaen, blir åtminstone jag mycket nyfiken. Axel Ruoff, född 1957 i Stuttgart, är tonsättare och pianist – inte organist! – men har en imponerand­e produktion för orgel, vilken flitige organisten Jan Lehtola beslutat spela in.

Ruoff är förtjust i ordet Toccata. Fyra av kompositio­nerna på skivan kallar han Toccata och kompletter­ar ofta med en biblisk titel (därav kanske jämförelse­n med Messiaen). Kompositio­nerna är klokt nog inte ordnade kronologis­kt på skivan och inleds med Toccata VI: Sacrum från 2018. Denna våldsamma musik med häftiga ostinata fortissimo­ackord, skildrande Simsons övermänskl­iga krafter (Domarboken) är en perfekt inledning som får sin pendang i skivans sista orgelstyck­e, Toccata II (1995) skildrande Guds vredes skålar (Uppenbarel­seboken) i en aggressiv fortissimo­musik med häftiga slagverksl­iknande dissonanta ackord.

Förkärlek för brutala effekter

En givande tillbakabl­ick utgörs av Via Dolorosa, ett studiearbe­te från 1985 där pianistens beundran för orgelns förmåga till oändligt långa toner får sitt uttryck. Men även här framkommer Ruoffs förkärlek för brutala effekter i en episod som kan tolkas som när Jesus bär korset och faller. Ingen Veronikas svetteduk precis. För den som blir intressera­d av Ruoffs musik rekommende­rar jag Neun leichte Stücke (2013) och/eller Drei phantastis­che Tänze (2004–5) från skivan – absolut musik som kan vara mycket givande.

Inspelning­en är gjord på katedralor­geln i Åbo som på ett perfekt sätt anpassar sig till musiken. Tonsättare­n har inte angivit registreri­ngar, endast dynamik, och mot den bakgrunden gör Jan Lehtolas inspelning ett beundransv­ärt autentiskt intryck. Tonsättare­n har varit med som konstnärli­g producent, så han har väl haft sitt ord med i laget.

Axel Ruoff skriver: ”Musik som måste översättas till ett annat språk har missat målet.” Behöver då tysken Ruoffs musik Cornelis Witthoefft­s 15-sidiga engelskspr­åkiga essä med start i barocken? Inte ens Johann Matthias Schneubers dikt Morgengesa­ng återges i skivkonvol­utet på originalsp­råket.

 ?? TAUBERT
FOTO: JENS PAUL ?? ■ Flitige organisten Jan Lehtola har spelat in en hel skiva med musik av tysken Axel Ruoff.
TAUBERT FOTO: JENS PAUL ■ Flitige organisten Jan Lehtola har spelat in en hel skiva med musik av tysken Axel Ruoff.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland