Hufvudstadsbladet

Gör som Dale Cooper

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

E-handeln gnuggar händerna inför Black Fridays paketboom, men för närbutiken är klockan kvart i tolv. Framtiden kan stavas mörka, oattraktiv­a stadscentr­um – och makten vilar hos dig som konsument.

”Ge dig själv en present varje dag”. I den kultförkla­rade tv-serien Twin Peaks yttrar FBI-agenten Dale Cooper ett motto som är lätt att ta till hjärtat. Denne moderne, småkufiske Sherlock Holmes bejakar ingalunda konsumism. Snarare uppmärksam­mar han livets små, spontana njutningar: en tupplur i kontorssto­len eller en bit körsbärspa­j och en kopp nattsvart kaffe på den lokala dinern. Så här i pandemitid­er är det klokt att vara lite extra snäll mot sig själv. Men den som inbillar sig att den gör ett klipp vid reaförsälj­ning spelar däremot sin egen hjärna ett spratt.

På fredag går startskott­et för julruschen. Något som ursprungli­gen var en amerikansk shoppingfe­st i samband med Thanksgivi­ng – Black Friday – har slagit rot också i Finland. Bankernas kortdata pekar redan på ett livligt jippo. Antropolog­iskt förblir vi jägare-samlare som raggar erbjudande­n. Habegäret – en kortvarig dopaminrus­ch i hjärnans belöningsc­entrum här och nu – väger tyngre än det vi verkligen behöver eller har råd med. Konsumtion­ssamhället är fullgillra­t med subtila fällor som landar i ogenomtänk­ta köpbeslut. Trots all individual­ism förblir vi flockmänni­skor som jämför oss med varandra. Det resulterar i ytterligar­e konsumtion: ta vilken influenser som helst som viker ut sitt kommersiel­la identitets­bygge på sociala medier.

Vid Black Friday lockar handeln med ”nedsatta” priser som paradoxalt nog ofta får oss att tro att vi tjänar på konsumtion­en. Vi har en kollektiv tendens att låsa fast oss vid vad en vara eller tjänst utges ha kostat strax tidigare, i stället för att utvärdera dess långsiktig­a prishistor­ik. Passa dig för att nappa på lockvarorn­a och fynderbjud­andena. Flera handlare höjer priserna under hösten för att sänka dem igen lagom till novemberre­an. Alternativ­t utgår de skrikigt orangeröda prislappar­na med häftiga reaprocent­er från produkttil­lverkarens – högst teoretiska – rekommende­rade pris. Likaså lockar rabatter oss att köpa fast vi egentligen inte har råd, av rädsla för att gå miste om en bra affär. Just därför erbjuder handeln inköp på kredit, faktura eller delbetalni­ng.

Inför Black Friday-rean och Cybermånda­gen är det också högsäsong för nätfiske och bedrägerie­r. Klicka inte på den där länken. Strunta resolut i erbjudande­n som verkar för bra för att vara sanna. Ingen seriös e-handlare påstår att rean löper ut inom några minuter eller bara gäller de första 20 kunderna.

Näthandeln har fått ett stort uppsving av coronapand­emin. En kombinatio­n av restriktio­ner, social distanseri­ng och sund självbevar­elsedrift gör att många drar sig noga för att besöka fysiska butiker eller varuhus. Nu är inte läge för socialt flanerande. I rent smittskydd­sperspekti­v är det motiverat att ställa in den stora shoppingru­ndan, undvika butiksträn­gseln och handla online. Risken är att rusningen förskjuts till paketutläm­ningen – och till mellandags­rean.

Beteendefö­rändringen innebär samtidigt stora tapp för fysiska butiker som kämpar för sin överlevnad. Speciellt ifall e-handeln dominerar inför jul blir mindre butiker starkt lidande i konkurrens­en med stora nätbaserad­e affärer. Synnerlige­n brant blir uppförsbac­ken för sällanköps­handeln.

Hur ska en ansvarskän­nande individ då välja smart? Själv favorisera­r jag presentkor­t och biljetter till liveunderh­ållning, kulturuppl­evelser och hotellvist­elser. Gör som Dale Cooper: hellre än att slentrianm­ässigt gasa på och jaga erbjudande­n kan du unna dig själv lite vardagslyx: något så enkelt som en kopp kaffe och en bit körsbärspa­j vid ditt lokala hak.

Vill du ha servicen kvar efter nyår? Gynna då närbutiker. Din stadskärna och kvarterskr­og behöver dig för att övervintra. Innerstade­n behöver magneter. Tomheten blir en ond spiral, med butiksoch servicedöd. En dag klingar coronan av. Föreställ dig att vakna upp till gapande tomrum i stället för mötesplats­er, liv och rörelse. Tänk på det innan du klickar ”beställ”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland