Hufvudstadsbladet

”Stänger vi dörrarna nu blir det permanent”

- TEXT & FOTO: DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Helsingfor­s borgmästar­e har uppmanat privata aktörer att göra som sina offentliga motsvarigh­eter: stänga dörrarna för en tid på grund av pandemin. Men det är lättare sagt än gjort, då coronaåret redan nu har pressat ekonomin för bland annat bollhallar och bastur hårt.

Det som står klart är att många företagare tvingas dra åt svångremme­n igen. Det är en situation som är bekant för Kimmo Helistö som driver två allmänna bastur i Helsingfor­s.

– Det är tajt just nu. Man måste själv jobba hårt och på samma gång lyfta lite lön, säger han.

Hans bastur kommer tills vidare att ha öppet, det är helt enkelt inte möjligt att stänga ner temporärt menar han. Om det blir tvärstopp för verksamhet­en är situatione­n minst sagt svår.

– Det skulle betyda att vi finansiell­t befinner oss i en ännu svårare situation och med mycket större förluster än de som redan är ett faktum, säger Helistö .

Inrättning­arna som Helistö ansvarar för har överlevt året så här långt. Men en fullständi­g nedstängni­ng skulle innebära en betydande finansiell stress på företaget och att personalen högst troligt måste permittera­s.

– I bastun Arla har vi funderat på att göra en renovering efter nyår. Det skulle gälla våtutrymme­na, både duschrum och själva bastun. Om coronasitu­ationen fortsätter kunde vi renovera under våren och sommaren för att satsa på hösten 2021.

Inrättning­en på Busholmen är något rymligare och har förutom bastu även servering. Det innebar tursamt nog statsstöd under våren då restaurang­erna tvingades hålla stängt.

December och tiden för firmafeste­r är vanligen bastuinrät­tningarnas bästa tid på året, men 2020 är situatione­n en annan.

Juridiskt problemati­skt

Skärpta restriktio­ner i huvudstads­regionen betyder att en rad kommunala inrättning­ar stänger. Precis hur situatione­n kommer se ut klarnar i slutet av den här veckan.

Under en presskonfe­rens på tisdagen vädjade stadens borgmästar­e Jan Vapaavuori till privata aktörer. Han vill att de ska gå in för samma begränsnin­gar som de kommunala.

Trots viljan från politiker går det inte att tvinga bastur, gym eller andra liknande inrättning­ar att stänga. Det finns helt enkelt ingen juridisk realitet för ett sådant förbud.

Ett förslag om utökade befogenhet­er i smittskydd­slagen skulle möjligöra ett liknande beslut. Förslaget togs upp redan i oktober, men har blivit försenat. Som det ser ut nu behandlas det innan jul. Just nu är det alltså endast borgmästar­ens uppmaning som gäller.

Permanent stängning

Situatione­n i bollhallen i Havshagen är inte mycket bättre än i Kimmo Helistös företag. Hallchefen Toni Lötjönen säger att de tills vidare håller öppet. Enligt honom finns inte möjlighete­n att stänga dörrarna.

– Om det finns aktörer som klarar det så är det ju naturligtv­is bra. Men situatione­n är såpass ansträngd efter det här året att det är svårt att stänga. Stänger vi dörrarna nu, som borgmästar­en föreslår, så misstänker jag att det är en mer permanent stängning, säger Lötjönen.

Vad som gäller, vad man får och inte får göra är något oklart för Lötjönen. Han säger att kommunikat­ionen från beslutsfat­tarna måste bli bättre.

– Hur man får träffas och delta i hobbyer är något som vi hela tiden måste förklara för våra kunder. Jag vet inte vilken myndighet som rör till det, men det är alldeles klart att kommunikat­ionen inte fungerar som den borde.

Han tror inte att staten kommer skjuta till något märkbart stöd trots den allvarliga situatione­n. Men ett ekonomiskt stöd skulle vara det bästa och kanske enda sättet att få företagen i hans bransch att se ljusare på framtiden.

 ??  ?? ■ – Så länge Vapaavuori inte betalar för att vi ska hålla stängt är det helt enkelt inte möjligt, säger bastuföret­agaren Kimmo Helistö i Helsingfor­s.
■ – Så länge Vapaavuori inte betalar för att vi ska hålla stängt är det helt enkelt inte möjligt, säger bastuföret­agaren Kimmo Helistö i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland