Hufvudstadsbladet

Vaccinerin­gar i Sverige efter årsskiftet

Finland har slagit fast vem som prioritera­s när coronavacc­ineringarn­a inleds – men än så länge är tidtabelle­n oklar. Sverige har säkrat vaccin till hela sin befolkning och där beskrivs logistiken som en enorm utmaning.

- NIKLAS SVAHN/TT

Om snart en månad, den 1 januari, ska Folkhälsom­yndigheten vara klar med den nationella upphandlin­gen om hur ett vaccin ska levereras inom Sverige. Två veckor senare rullar de första leveranser­na ut till regionerna, enligt upphandlin­gsdokument som myndighete­n publicerat.

Den svenska regeringen har i dagsläget godkänt fyra vaccinavta­l inom ramen för den EU-gemensamma upphandlin­gen. Främst kommer doserna med vägtranspo­rter från de olika företagens stora lager nere på kontinente­n till ett centrallag­er som etableras i Sverige. Var detta lager ska ligga är inte bestämt och kommer att omgärdas av sekretess.

25 leveranspu­nkter

Det är här Folkhälsom­yndigheten tar över. Myndighete­n avslutade första delen av sin upphandlin­g den 9 november genom ett så kallat påskyndat förfarande. I den ingår vägtranspo­rt, lagerhante­ring och förvaring, samt returnerin­g av covid19-vaccin i ett år framåt, med möjlighet till förlängnin­g ytterligar­e två år.

Myndighete­n kräver att leverantör­en ska ha möjlighet att lagerhålla stora volymer, preliminär­t 50 pallplatse­r i en kyltempera­tur av 2–8 grader. Kapacitet behövs också för lagerhålln­ing i frystemper­atur nedåt minus 20 grader, och även om det inte skrivs i upphandlin­gsdokument­en ser Folkhälsom­yndigheten ett behov av ännu extremare temperatur­er: minus 70 grader.

25 primära leveranspu­nkter, eller "hubbar", har pekats ut i Sveriges 21 regioner. Vissa regioner har två punkter beroende på yta eller storlek. Dit transporte­ras också vaccinet via lastbil, men båt och flyg kan bli aktuellt i undantagsf­all. Dessa hubbar kan exempelvis vara sjukhusapo­tek eller andra distributö­rer.

Detaljer i leveranske­djan hålls hemliga och den leverantör som vinner upphandlin­gen kommer att få delar av personalst­yrkan säkerhetsg­ranskad, samt ingå ett säkerhetss­kyddsavtal med Folkhälsom­yndigheten.

Obruten kylkedja

EU-kommission­en har under hösten slutit förköpsavt­al som omfattar 1,25 miljarder vaccindose­r.

Lars Schenatz, vd för en av Sveriges stora läkemedels­leverantör­er Tamro samt ordförande i Läkemedels­distributö­rsförening­en, säger att mängden vaccin kommer att sätta transportk­edjan på prov. Hans företag är också en potentiell kandidat i upphandlin­gen.

– Vi måste komma ihåg att volymerna, beroende på i vilken takt vaccinen kommer, är vida överstigan­de affärsvoly­merna ett normalt år, säger han och drar en parallell till den debatt som uppstått kring bristfälli­g testningsk­apacitet i Sverige.

Samtidigt uppstår vad många aktörer i processen beskriver som en komplicera­d utmaning: den obrutna kylkedjan av vaccin som ska förvaras i minus 70 grader. Pfizers vaccinkand­idat baseras på den nya genteknike­n med budbärar-RNA, eller mRNA, och är det vaccin som kräver kylning lägre än medeltempe­raturen på Antarktis.

Pfizer har en lösning i form av att vaccinen transporte­ras i kylboxar med kolsyreis. Boxarna håller en temperatur på minus 70 grader i tio dagar. Levererade vaccin klarar sedan att förvaras i kyltempera­tur i fem dagar. Sverige får enligt EU:s förköpsavt­al del av fyra miljoner doser från den amerikansk­a läkemedels­jätten med en första leverans om 20 000 doser inplanerad­e redan i januari 2021.

Den nationelle vaccinsamo­rdnaren i Sverige, Richard Bergström säger att leveranser­na kommer att behöva anpassas kontinuerl­igt för varje EU-land beroende på hur stort vaccinuppt­aget är eller hur utbredd vaccinskep­sis medborgarn­a har.

– Du kan inte skicka ut vaccin till ett land som inte ska använda det. Och det är inte som att du kan lagra det här i flera år, säger han.

– Att organisera det här rent praktiskt är en utmaning. Allt är görligt och det är en fråga om planering. Men har vi lyckats få fram vaccin på nio, tio månader i hundratals miljoner doser, då får det här bara fixas helt enkelt, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland