Hufvudstadsbladet

Finland sämst i Norden på att ta hand om äldre anställda

I nordisk jämförelse är Finland dåligt på att motivera och få äldre arbetstaga­re att trivas. Också den beräknade karriären är kortare. För att äldre personer ska orka jobba längre behövs mer hälsofrämj­ande insatser, visar en färsk rapport.

- SOFIE FOGDE/SPT

– Vår befolkning blir äldre. Vi behöver satsa på att vi ska orka jobba. I framtiden kommer Finland behöva både sina yngre och äldre. Vi måste börja fundera på vad vi kan göra bättre än i dag.

Det sade justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson (SFP) när Tankesmedj­an Agenda på onsdagen presentera­de sin färska rapport om hur det är att åldras på jobbet – både i nutid och hur det kan komma att se ut i framtiden.

Med tanke på sysselsätt­ningen av den åldrande befolkning­en ligger Finland i lä i nordisk jämförelse. Det är enligt Henriksson en av orsakerna till att regeringen har gett arbetsmark­nadsparter­na i uppdrag att inom november komma med ett förslag på hur vi kan förbättra den äldre befolkning­ens ställning på arbetsmark­naden.

– Jag väntar som på solens uppgång på att de ska komma med sina konkreta förslag, säger hon.

Äldre upplever sig oprioriter­ade

Anna K. Forsman är docent och doktor i folkhälsov­etenskaper och Johanna Nordmyr är doktor i hälsoveten­skaper och har varit med och tagit fram rapporten. Enligt dem kommer drygt 70 procent av nordiska kommuner att uppvisa en minskning av den arbetsföra befolkning­en.

– I en studie har man utforskat hur arbetsgiva­res prioriteri­ngar av arbetstaga­rna upplevs. Finland kom högst upp på listan bland länder där personer i åldern 50–64 upplever att de yngre arbetstaga­rna prioritera­s på ett helt annat sätt, säger Nordmyr.

Nordmyr säger att det finns skäl att fundera på vad man gör rätt i till exempel Norge som å sin tur hamnar mycket längre ner på listan.

Just nu diskuteras den så kallade pensionssl­ussens fortsatta existens inom regeringen. Systemet går ut på att en person som är utan arbete under en längre tid och som har nära till pensionen kan få arbetslösh­etsdagpenn­ing ända tills man går i pension.

Henriksson tror att systemet kan ha bidragit till att vi i Finland inte når upp till de övriga nordiska ländernas nivå. Det har gjort det attraktivt för företagen att minska på sin personal genom att äldre pensionera­s.

– Systemet har förstås sina fördelar om man känner sig trött eller har andra svårighete­r att klara sig på arbetsmark­naden. Men det har tyvärr också varit ett diskrimine­rande system.

Strukturel­la skillnader

Bland danskar i åldern 50–69 som mottar en typ av pension men fortsätter att jobba, gör 80 procent det av andra orsaker än rent ekonomiska. Motivet kan till exempel vara hög arbetstill­fredsställ­else. I Finland uppger 40 procent samma sak.

– I Sverige är motsvarand­e siffra 60 procent och i Norge 75 procent, säger Johanna Nordmyr.

Nordmyr säger att det är svårt att bena ut exakt vilka orsaker som ligger bakom ländernas olikheter.

– Det är en stor fråga som bland annat handlar om attityder, politik, strukturel­la skillnader och så vidare, säger hon.

För en 15-årig person i EU är det beräknade antalet år i arbetslive­t i medeltal 35,9 år. I Finland är medeltalet däremot högre, 38,9 år, men återigen släpar vi efter våra nordiska grannlände­r. I Sverige har man det högst förväntade längden på 42 år. I Danmark är den 40 och i Norge 39,8 år.

– Här kunde vi lära av oss av varandra kring frågor som rör förlängda arbetsliv och relaterade stödjande faktorer, säger Anna K. Forsman.

Hälsofrämj­ande insatser

Nordmyr och Forsman vill betona vikten av hälsofrämj­ande insatser kopplat till arbetet, vilket inte endast inbegriper den fysiska arbetsplat­sen.

– På så sätt både kan och vill man jobba längre. Det handlar om att som blivande pensionär få göra egna val, känna sig motiverad att finnas kvar i arbetslive­t och bidra till samhället, säger Forsman.

I rapporten har de tagit fasta på att arbetet och arbetsplat­sen har förändrats ur ett historiskt perspektiv. De betonar också att vi måste agera proaktivt då det gäller att stödja vår arbetshäls­a och därmed behöva satsa mindre på rehabilite­rande insatser.

Nordmyr och Forsman anser att man kunde satsa ännu mer på att se äldre arbetstaga­re som resurser i arbetslive­t, och att på olika sätt stödja deras motivation att fortsätta bidra till samhället genom förlängt yrkesliv. Enligt forskarna behöver det finnas en balans mellan krav, belastning, resurser och motivation.

– Det ger positiva effekter för den äldre arbetstaga­ren men också för organisati­onen, säger Forsman.

I rapporten konstatera­r Forsman och Nordmyr att man behöver se till individen, men också till organisato­riska aspekter såsom ledarskap för att kunna främja arbetshäls­an.

❞ Det handlar om att som blivande pensionär få göra egna val, känna sig motiverad att finnas kvar i arbetslive­t och bidra till samhället.

Anna K. Forsman

docent och doktor i folkhälsov­etenskaper

 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Tankesmedj­an Agenda publicerad­e på onsdagen sin rapport "Alla orkar, alla vill … ?" som tar upp hur det är att
■ åldras på arbetet och vad vi kan vänta oss av framtiden. På bilden: medskriben­ten Nora Rosendahl, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) Marcus Harold som kommentera­t rapporten.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Tankesmedj­an Agenda publicerad­e på onsdagen sin rapport "Alla orkar, alla vill … ?" som tar upp hur det är att ■ åldras på arbetet och vad vi kan vänta oss av framtiden. På bilden: medskriben­ten Nora Rosendahl, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) Marcus Harold som kommentera­t rapporten.
 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ?? Hälsovetar­na Johanna Nordmyr och Anna K. Forsman säger att vi
■ behöver mer hälsofrämj­ande insatser i arbetslive­t för att vi ska orka och vilja jobba längre än vad vi gör nu. Arkivbild.
FOTO: HENRI FORSS/SPT Hälsovetar­na Johanna Nordmyr och Anna K. Forsman säger att vi ■ behöver mer hälsofrämj­ande insatser i arbetslive­t för att vi ska orka och vilja jobba längre än vad vi gör nu. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland