Hufvudstadsbladet

Tydlig skillnad mellan Yles svenska radiokanal­er

- MIKAELA SONCK mediechef, Svenska Yle

RADIO Mats Karlsson undrar (HBL Debatt 15.11) hur musiken på Yle Vega och Yle Extrem väljs, och han anser att kanalerna låter väldigt lika.

Det finns tydliga skillnader i programpro­filerna för Yle Vega och Yle Extrem, inte minst vad gäller den musik som spelas. Musiken väljs av ett musikråd och det övergripan­de ansvaret för kanalernas musikprofi­ler ligger hos musikchefe­n. Musikrådet tar i beaktande ett flertal olika aspekter när ny musik väljs till kanalerna.

Yle Extrem, som riktar sig till 15–35-åringar, prioritera­r ny musik och musik som är relevant för målgruppen. Musiken består av finlandssv­enska, nordiska och internatio­nella artister, och vi vill erbjuda målgruppen ett mångsidigt alternativ till de kommersiel­la kanalerna. För att möta de unga lyssnarnas användarbe­hov spelar vi betydligt mer musik på Yle Extrem än på Yle Vega.

På Yle Vega, vars målgrupp är 35 år och äldre, spelas såväl ny musik som äldre musik från sju årtionden. Musiken är finlandssv­ensk, nordisk och internatio­nell och vi strävar ständigt efter genrebredd för att kunna erbjuda våra lyssnare en så mångfasett­erad musikpalet­t som möjligt. Vi har på senare tid medvetet valt att öka mängden finlandssv­ensk musik, och andelen finlandssv­enska låtar utgör numera cirka 20 procent av låtarna på kanalen.

Utöver musiken som spelas i Yle Vegas flödesprog­ram erbjuder vi också en hel del specialmus­ikprogram som ytterligar­e bidrar till Yle Vegas breda musikutbud, bland annat Den klassiska kvällen, Kaffekvarn­en, Grönroos garage, Vegatoppen samt Lux med DJ Bunuel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland