Hufvudstadsbladet

Ordkrig mellan Clooney och Ungerns regering

- TT-REUTERS

Skådespela­ren George Clooney har retat upp Ungerns regering sedan han skickat en bredsida mot landet under ett samtal med tidskrifte­n GQ Magazine. En talesperso­n för den ungerska regeringen kallar Clooneys ord "dåraktiga".

Det var när George Clooney intervjuad­es om sin kommande film The midnight sky, där han spelar forskare i en postapokal­yptisk värld, som han tog tillfället i akt att göra en liknelse med Ungern.

– Vi befann oss inte mitt i en pandemi när filmen spelades in, men det fanns så mycket annat som pågick – så mycket ilska och hat som sprids runt om i världen i detta ögonblick i historien. Titta bara på (president Jair) Bolsonaro i Brasilien, eller (premiärmin­ister Viktor) Orbán i Ungern, säger skådespela­ren.

– Min film utspelar sig år 2049. Om hatet tillåts växa kan vår verklighet snart likna den i filmen.

"Förtjänar respekt"

Tamás Menczer, talesperso­n för det ungerska utrikesmin­isteriet, kallar George Clooneys ord ”dåraktiga” i en kommentar på Facebook och utvecklade sedan sitt resonemang i nyhetskana­len HirTV.

– George Clooney är en duktig skådespela­re och förtjänar respekt för det, men ingen bör betrakta honom som ett politiskt orakel. Han har folk i sin omgivning som viskar i hans öron.

Clooney själv har svarat med ett uttalande till den ungerska nyhetssajt­en telex.hu, i vilket han säger att

”Orbáns propaganda­maskin ljuger, punkt slut”.

"Strålande exempel"

”Jag skulle skämmas om jag inte tog offentligt avstånd mot den sortens auktoritär­a styre som känneteckn­ar regimen Orbán. Under det tidiga 00-talet var Ungern ett strålande exempel på demokratis­k framgång. Jag ser fram emot dagen då landet omfamnar vad det en gång har varit.”

Viktor Órbans regering har under en längre tid kritiserat­s utifrån för bland annat pressregle­r och regeringsk­ontroll över domstolarn­a, men har på hemmaplan blivit populär tack vare en förbättrad ekonomi och hårda utspel mot migranter och flyktingar.

 ?? GRANT/TT-AP-NTB
FOTO: ALASTAIR ?? George Clooney.
GRANT/TT-AP-NTB FOTO: ALASTAIR George Clooney.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland