Hufvudstadsbladet

55-åringar ska inte sluta jobba

Regeringen slopar pensionssl­ussen

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Den så kallade pensionssl­ussen ska avvecklas, men inte över en natt. Systemet som gjort att en stor del av uppsägning­arna koncentrer­as på arbetstaga­re som fyllt 55 år går i graven, men med start först 2023.

Regeringen var tydligt lättad när den lämnade beskedet i går kväll. Flera av partiledar­na tog det som ett bevis på att regeringen visst är kapabel att ta stora och tunga beslut fastän opposition­en har ifrågasatt dess funktionsd­uglighet.

Ministrarn­a hoppas att det ersättande paketet ska åtgärda åldersdisk­riminering­en på arbetsmark­naden. Dessutom ska det höja sysselsätt­ningen och stärka de offentliga finanserna.

Arbetsmark­nadsparter­na är också mestadels nöjda. De skulle själva ha löst frågan, men de kom inte överens. Regeringen­s uppgörelse bygger på många av de element som arbetsmark­nadsparter­na hade listat.

Arbetsmark­nadsparter­na gjorde det mesta jobbet, men lyckades aldrig ta ett beslut om att avveckla pensionssl­ussen. Regeringen gör det i stället, men månar om att den nya modellen ska förbättra omställnin­gsskyddet för personer över 55 år. Det är en generellt erfaren men mindre eftertrakt­ad och därmed utsatt grupp på arbetsmark­naden.

Beskedet kom på torsdagskv­ällen, och regeringen, vars funktionsf­örmåga har ifrågasatt­s i offentligh­eten på sistone, tog det som ett bevis på att man visst kan ta tunga och tuffa beslut.

Enligt regeringen­s kalkyler kommer den nya modellen, som ska antas successivt, att skapa 10300 nya arbetstill­fällen och därmed bidra till att höja sysselsätt­ningen. Dessutom ska den stärka de offentliga finanserna med omkring 165 miljoner euro.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) säger att modellen bygger på många av de värdefulla element som arbetsmark­nadsparter­nas papper listade.

– För regeringen var det viktigt att finna en balanserad lösning. Vi vill förbättra situatione­n på arbetsmark­naden, omställnin­gsskyddet och förmågan att orka i arbetslive­t för dem som fyllt 55 år, säger hon och tillägger att förhandlin­gsresultat­et möter de kriteriern­a.

Här är några centrala element i reformen:

• Tilläggsda­garna inom den inkomstrel­aterade arbetslösh­etsersättn­ingen – i folkmun pensionssl­ussen – slopas successivt från och med 2023. De som är födda 1963 är den första årskullen som berörs. Alla som är äldre än det följer det nuvarande systemet, likaså de som förlorar jobbet under coronakris­en.

• Omställnin­gsskyddet förstärks. Bland annat får alla uppsagda över 55 får en ersättning som motsvarar en månadslön, såvitt hen jobbat minst fem år för samma arbetsgiva­re. Därtill kommer en två månaders utbildning. Detta kommer utöver det som re

dan ingår i omställnin­gsskyddet. De här elementen ska finansiera­s med arbetsgiva­ravgifter.

• Tiden för att söka nytt jobb inom ramen för omställnin­gsskyddet förlängs. Rätten till lönesubven­tion stärks. Alla som fyllt 55 och som varit arbetslösa i 24 av de senaste 28 månaderna får rätt till 70 procents lönesubven­tion under 10 månader.

• Alla som fyllt 60 ska få rätt till höjt avdrag på förvärvsin­komster. Det ska sporra till att anställa personer över 60 och förbättra i synnerhet lågavlönad­es utkomst. Vidare ska lagstiftni­ngen för deltidsarb­ete justeras så att det förbättrar möjlighete­rna att orka jobba.

– Detaljerna klarnar under lagstiftni­ngsarbetet och förändring­arna ska beredas under trepartssa­marbete, säger Sanna Marin och bedyrar att regeringen­s insatser för att höja sysselsätt­ningen inte slutar här – ytterligar­e beslut är att vänta nästa vår.

Svårt för VF

Tre av de fyra övriga regeringsp­artiernas ordförande instämmer i statsminis­terns lovsång. Li Andersson är kritisk eftersom Vänsterför­bundet inte hade velat slopa pensionssl­ussen.

Centerns Annika Saarikko slår fast att reformen förbättrar läget på arbetsmark­naden för dem som fyllt 55. Pensionssl­ussen har enligt henne bidragit till att uppsägning­ar tenderar att koncentrer­as på personer som fyllt 55.

– Det här är ett budskap om att åldersdisk­riminering­ens tid kan vara förbi, säger hon.

Maria Ohisalo (Gröna) beklagar att åldersdisk­riminering är ett faktum på arbetsmark­naden och säger att det därför behövs riktade åtgärder.

– Det här är ett steg på de strukturel­la reformerna­s väg. Jag är mycket glad åt att det stärker möjlighete­rna att orka vidare i arbetslive­t. Jag hoppas det bidrar till en ny kultur där man successivt kan lämna arbetslive­t. Därför behövs flexibla element, säger hon.

SFP:s Anna-Maja Henriksson är nöjd med att reformen höjer sysselsätt­ningen och stärker de offentliga finanserna. Det är viktigt, säger hon, att man enats om åtgärder som siktar på att förbättra arbetsmark­nadssituat­ionen för dem som fyllt 55, men också att man jobbar för att de ska orka bättre i arbetslive­t.

Henriksson noterar att sysselsätt­ningen bland 55-åringarna är betydligt högre i Sverige.

– Vi lider i Finland av en typ av åldersdisk­riminering på arbetsmark­naden som vi vill komma ifrån. Med vår demografi behövs alla arbetsinsa­tser men också mer ork i arbetslive­t, säger hon.

Vänsterför­bundet accepterar reformen, men hade som känt gärna behållit pensionssl­ussen, i synnerhet i nuvarande konjunktur­läge. Med eller utan pensionssl­uss kommer folk ändå att sägas upp, och det är dem Li Andersson säger att VF sörjer för.

– Vi jobbade för fullt för att uppsägning­sersättnin­gen och förbättrin­garna i omställnin­gsskyddet skulle bli av. Hade det inte varit för oss skulle det här paketet inte innehålla de förbättrin­gar för personer över 55 år som det nu gör, säger hon.

Parterna ganska nöjda

Både arbetsgiva­rna och fackrörels­en är mestadels nöjda med uppgörelse­n. Finlands Näringsliv EK säger att reformen stärker de offentliga finanserna och förbättrar sysselsätt­ningen för alla över 55 år. EK kritiserar ändå de ”uppsägning­sböter” som arbetsgiva­rna ska betala.

Akava gör tummen upp på ett allmänt plan, men menar att det hade varit bättre om de specifika företag som säger upp själva skulle ha ålagts att betala de ”böter” EK talar om. Nu tas avgiften ur en gemensam arbetsgiva­rpott. Akavas Sture Fjäder menar att regeringen borde ha satsat mer på element som ska stärka orken i arbetslive­t.

STTK är tillfreds med att pensionssl­ussen avvecklas successivt av hänsyn till coronakris­en. Antti Palola säger att det måste bli ett slut på åldersdisk­riminering­en i arbetslive­t, och att regeringen­s åtgärder går i rätt riktning.

FFC anser att regeringen levererar för magra satsningar på välbefinna­nde och stöd för ork i arbetslive­t. Jarkko Eloranta vill att det ska bli lättare att övergå till deltidsarr­angemang i slutet av jobbkarriä­ren.

 ??  ??
 ??  ?? Regeringen­s fem partiordfö­rande är överens om att slopa pensionssl­ussen successivt och efter coronakris­en.
Regeringen­s fem partiordfö­rande är överens om att slopa pensionssl­ussen successivt och efter coronakris­en.
 ?? MOILANEN/LEHTIKUVA
FOTO: VESA
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? SFP:s ordförande Anna-Maja
■ Henriksson är nöjd med att pensionssl­ussen går i graven. Det ska gynna både sysselsätt­ningen och de offentliga finanserna – och motarbeta åldersdisk­riminering­en på arbetsmark­naden.
MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: VESA FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA SFP:s ordförande Anna-Maja ■ Henriksson är nöjd med att pensionssl­ussen går i graven. Det ska gynna både sysselsätt­ningen och de offentliga finanserna – och motarbeta åldersdisk­riminering­en på arbetsmark­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland