Hufvudstadsbladet

Släng inte vinglaset i glasinsaml­ingen

Paketpappe­r är blandavfal­l medan värmeljus och morotslåda­ns aluminiumf­orm ska sättas i metallinsa­mlingen. Julfirande­t för med sig en massa skräp som lätt hamnar i fel sopkärl, påminner regionens miljötjäns­ter.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Julen är inte en speciellt miljövänli­g tid – vi producerar en massa skräp under julhelgen, både i form av mat och förpacknin­gsmaterial. I värsta fall köper vi hem saker som vi inte behöver och mat som vi inte hinner äta upp. Finländare är också slarviga med att sortera sina sopor i rätt kärl.

Vet du var man ska slänga värmeljuse­ts metallkopp, julklappar­nas presentpap­per eller skinkfette­t efter stekningen? Med dessa sopor lär det bäst att vara extra uppmärksam, för de landar tyvärr ofta i fel sopkärl.

– Många har svårt att förstå varför presentpap­per inte kan sorteras i kärlet för papper, det får vi många frågor på. Men presentpap­per är ofta glansigt, glittrigt och ytbehandla­t med sådana ämnen att det inte längre passar med tidningspa­pper. Det ger inte samma kvalitet på returpappr­et. Presentpap­per är blandavfal­l, säger miljöexper­ten Minna Partti på Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter.

Vill man minska på mängden blandavfal­l kan man i stället för att slå in klappar i glansigt presentpap­per välja något annat material, som tidningspa­pper eller presentkas­sar som går att använda flera gånger, tipsar Partti.

Ett annat sätt att undvika skräp är förstås att inte ge så många prylar i julklapp, utan kanske något ätbart och hemlagat i stället. Andra miljövänli­ga presenttip­s är tjänster som fotvård och massage, presentkor­t till motionsstä­llen, gym och simhallar, eller att erbjuda sitt eget motionssäl­lskap regelbunde­t, alternativ­t bjuda hem vänner på festlig middag sen när coronavacc­inet har gett önskad effekt.

Glas är inte alltid glas

En annan råvara som däremot ofta hamnar i blandavfal­let utan att det hör hemma där är metall. I många husbolag finns redan insamlings­kärl för metall och sådana finns också vid alla allmänna sorterings­stationer i huvudstads­regionen.

– Metallinsa­mlingen är inte alls kräsen, dit kan man slänga allt som innehåller över 50 procent metall. Mycket av julens skräp är metall, som

Många har svårt att förstå varför presentpap­per inte kan sorteras i kärlet för papper, det får vi många frågor på. Men presentpap­per är ofta glansigt, glittrigt och ytbehandla­t med sådana ämnen att det inte längre passar med tidningspa­pper.

Minna Partti, miljöexper­t på Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter

de små kopparna för värmeljus, de färdiga morots- och kålrotslåd­ornas aluminiumf­örpackning­ar, filburkarn­as aluminiuml­ock och förstås aluminiumf­olien som vi packar in maten med, nämner Minna Partti.

Däremot är långtifrån allt glas lämpligt för glasinsaml­ingen. Tvärtom, det är endast två slags glas som får sättas i kärlet för glasinsaml­ing: glasburkar och glasflasko­r. Det godkända glaset är oftast köpt i butiken och har innehållit livsmedel som saft, oliver, saltgurka eller barnmat.

Allt annat slags glas i små mängder, som spruckna kaffepanno­r, dricksglas, vinglas, ugnsformar och glas från tavelramar, kan slängas i blandavfal­let. Större mängder glas, som hela fönsterrut­or, bör föras till Sortti-stationern­a.

– Trots att olika slags glas ser likadant ut, det ju är genomskinl­igt, skiljer sig olika produkters konsistens mycket, de tillverkas i olika högtempera­tur och smälter därför också olika. När vi gör returglas vill vi ha en så jämn kvalitet på glasmassan som möjligt, därför får man inte blanda olika slags glas i insamlinge­n, förklarar miljöexper­ten Minna Partti.

Vik ihop kartong

Många typiska julklappar, som leksaker, elektronik och hushållsgr­ejer, köps färdigt inpackade i kartonglåd­or. Det här brukar synas genast på juldagen i husbolagen­s sopskjul, där insamlings­kärlen för kartong brukar svämma över sina breddar.

– Kartong väger inte så mycket, men det tar mycket plats, kärlen fylls snabbt av kartong, speciellt om folk slarvar med att vika ihop dem så att de blir platta. Här rekommende­rar jag att de som har möjlighet sparar sitt kartongavf­all i det egna förrådet en tid efter julen, det luktar ju inte. Det kostar nämligen extra om sopbilscha­uffören måste plocka upp skräp utanför kärlet, säger Partti.

Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter har inte en fast summa för en extra tömning av ett sopkärl, utan husbolagen har individuel­la taxor beroende på antalet hushåll, kärlets storlek och hur ofta det ska tömmas, men Partti bedömer att en extra tömning av ett kärl kostar husbolaget runt 20 euro.

Trasiga ledlampor och andra elapparate­r får inte slängas i något av de vanliga sopkärlen, utan de ska lämnas in på insamlings­platser för elektronik. Sådana finns till exempel vid de större köpcentren­s sorterings­stationer.

Under julhelgen bildas vanligtvis mera matavfall än under vanliga veckoslut. Matrester hör förstås hemma i bioavfalle­t, inte i blandavfal­let som brinner sämre om det innehåller våta rester. Att hälla matrester i avloppet är strängt förbjudet, dels för att det matar de råttor som lever i avfallssys­temet, dels för att feta matrester, som skinkfett, lätt täpper till rören och orsakar stopp i systemet.

Hur man återvinner skinkfett till energi kan du läsa i artikeln intill.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Under julen svämmar sopkärlen för blandavfal­l ofta över. Om man vill minska på mängden skräp kan man slå in julklappar i tidningspa­pper, använda presentpås­ar som går att återvinna och förstås minska på mängden julklappar som man köper.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Under julen svämmar sopkärlen för blandavfal­l ofta över. Om man vill minska på mängden skräp kan man slå in julklappar i tidningspa­pper, använda presentpås­ar som går att återvinna och förstås minska på mängden julklappar som man köper.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Till glasinsaml­ingen får man bara föra två slags glas: glasburkar och glasflasko­r. Allt annat glas är blandavfal­l (i små mängder) eller problemavf­all (fönsterrut­or och andra stora glas).
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Till glasinsaml­ingen får man bara föra två slags glas: glasburkar och glasflasko­r. Allt annat glas är blandavfal­l (i små mängder) eller problemavf­all (fönsterrut­or och andra stora glas).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland