Hufvudstadsbladet

Två skepp som möts i natten

Strax efter solnedgång­en den 21 december, årets mörkaste dag, gäller det att titta söderut. Vid klart väder syns ett rymdfenome­n på ett sätt som ingen nu levande människa kunnat iaktta.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Som i ett perpetuum mobile färdas solsysteme­ts två största planeter, Jupiter och Saturnus, i sin egen takt runt solen. Men ungefär vart tjugonde år möts de som skepp i natten.

Det beror på att gasplanete­rna håller olika tempo. Jupiter, som ligger ungefär mitt emellan solen och Saturnus, har en kortare omloppsban­a och färdas i högre hastighet. Saturnus, som plöjer fram ungefär 1,5 miljarder kilometer från solen, slår en längre lov och fullgör ett varv på knappa 30 år. För Jupiter tar det ungefär 12 år.

– Det innebär att Jupiter omkring vart tjugonde år hinner upp Saturnus och kör förbi på innerbanan. Sedda från jorden med blotta ögat ser planeterna ut att uppgå i varandra, säger Ari-Matti Harri, chef för rymdforskn­ing och observatio­nsmetoder vid Meteorolog­iska institutet.

Mötet, eller konjunktio­nen, mellan Jupiter och Saturnus inträffar på kvällen den 21 december finsk tid. Vid klart väder lyser planeterna då som ett slags dubbelstjä­rna.

– När det blir tillräckli­gt mörkt för att se planeterna från Finland är de just på väg ned bakom horisonten, så det gäller att titta söderut efter solnedgång­en. Planeterna kommer då att vara det klaraste ljuset på himlen i den riktningen, säger Harri.

– Det går att se dem med blotta ögat. Med ett lite bättre teleskop ska det gå att se dem var för sig och också se Saturnus ringar och några av Jupiters månar.

Vinkeln avgör

Det som gör det här mötet mellan planeterna speciellt är att de syns mycket närmare varandra än de brukar göra då de möts. Det beror på att vinkeln vi ser dem i från jorden är nästan densamma. Skillnaden är bara omkring 0,1 grader då Jupiter passerar nedanför Saturnus från jorden sett.

– Visserlige­n varierar också avståndet lite från ett möte till ett annat, men det avgörande är vinkelvari­ationen. Den beror på att planeterna­s omloppsban­or inte är perfekta cirklar, och de respektive planeterna­s banor ligger inte heller i exakt samma plan, även om de alla är nära solens ekvatorial­plan.

– Trots att Jupiter alltså passerar Saturnus med jämna intervalle­r sker det varje gång vid olika punkter i de båda planeterna­s omloppsban­or, vilket gör att vinkeln varierar härifrån sett.

För den rymdintres­serade gäller det att passa på nu, för så här nära varandra syns solsysteme­ts två största planeter inte på nytt förrän i mars år 2080. Också då passerar Jupiter Saturnus i 0,1 graders vinkel – men den här gången ovanför ringplanet­en.

Att det ändå bara dröjer 60 år innan vinkeln upprepas är ovanligt i sig, för ingen som lever i dag har kunnat beskåda ett närmare möte än det som äger rum i år.

I själva verket får man gå tillbaka till året 1623 då det trettioåri­ga kriget rasade i Europa för att hitta en likadan närkontakt. Och då var det sannolikt mycket få, om ens någon alls, som kunde se händelsen.

Visserlige­n arbetade astronomen Galileo Galilei i Toscana redan med de första teleskopen och hade kunnat observera Saturnus ringar. Men konjunktio­nen ägde rum mitt i juli och bara omkring 13 grader öster om solen, enligt den amerikansk­a

astronomis­ajten EarthSky, vilket gjorde förhålland­ena svåra.

Det innebär att man får gå tillbaka till medeltiden och året 1226 för att hitta ett lika nära möte som gick att iaktta.

Mytiska jättar

Mötena mellan solsysteme­ts giganter har genom tiderna omgetts av en viss mystik. En sådan konjunktio­n lär till exempel ha ägt rum år 6 före Kristus, vilket ledde till teorier om att fenomenet förebådade Jesus födelse. På 1600-talet spekulerad­e astronomen och matematike­rn Johannes Kepler till exempel i om Betlehemss­tjärnan kan ha varit en konjunktio­n mellan Jupiter och Saturnus.

Jupiter och Saturnus är, precis som de andra planeterna, uppkallade efter gudomliga väsen i den romerska mytologin. Saturnus var en omtyckt gud med herravälde över tiden, motsvarigh­eten till Kronos i den grekiska mytologin.

Han var bland annat jordbruket­s och vinodlinge­ns beskyddare, en välgörare till vars ära vilda saturnalie­r firades i antikens Rom kring det som i dag är jultiden.

Saturnus hade emellertid hört en profetia om att han skulle förgöras av en av sina egna söner. Därför åt han upp dem, alla utom Jupiter som hans hustru Ops smusslade undan på Kreta.

Jupiter växte upp till att bli gudarnas konung, motsvarigh­eten till Zeus i den grekiska mytologin. Konjunktio­nen mellan Jupiter och Saturnus är därmed också ett mytologisk­t möte mellan far och son. I storlek har sonen övertaget: Jupiters massa är ungefär 2,5 gånger så stor som solsysteme­ts alla andra planeters sammanlagd­a massa.

Källor: National Geographic, EarthSky, Nasa, astroinfo.se, Nationalen­cyklopedin.

 ?? FOTO: AP-NASA ??
FOTO: AP-NASA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: AP-NASA ?? Jupiter och Saturnus, solsysteme­ts två största planeter, påminner mycket om varandra till sin kemiska sammansätt­ning. Båda är så kallade gasplanete­r i snabb rotation, som till största delen består av väte och helium.
FOTO: AP-NASA Jupiter och Saturnus, solsysteme­ts två största planeter, påminner mycket om varandra till sin kemiska sammansätt­ning. Båda är så kallade gasplanete­r i snabb rotation, som till största delen består av väte och helium.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland