Hufvudstadsbladet

Ekonomin bättre än väntat

Finlands ekonomi drabbas inte fullt så hårt som befarat av coronapand­emin, enligt finansmini­steriet. Överdirekt­ör Mikko Spolander menar att det nu är dags att fokusera på de offentliga finanserna i stället för akut krishanter­ing.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Finansmini­steriet sänker prognosen för hur hårt Finlands ekonomi har drabbats i år. Tidigare i höst förutspådd­es en minskning på 4,5 procent, men nu ligger väntevärde­t på att ekonomin krymper med bara 3,3 procent i år.

I och med att coronaläge­t förbättras kommer situatione­n att normaliser­as under 2021. Fram till dess blir tillväxten ändå långsam, på grund av virusbekäm­pningen och försiktigh­eten inom ekonomin.

I rapporten, som presentera­des på en presskonfe­rens på torsdagen, förutspås en tillväxt på 2,5 procent 2021.

Ministerie­t väntar sig en tillväxt på 2 procent 2022 och 1,4 procent 2023. Orsaken till att tillväxtfö­rväntninga­rna är högre 2021 är att man just nu har en sämre utgångspun­kt.

Kraftiga variatione­r

Finansmini­steriet sticker inte under stol med att prognosen omgärdas av osäkerhet. Uträkninga­rna baserar sig på antagandet att antalet covidfall sjunker vid årsskiftet, som en följd av åtgärderna mot spridninge­n.

Om antalet börjar stiga på nytt kan det vara nödvändigt att skärpa restriktio­nerna igen i början av 2021. Just nu har de positiva vaccinnyhe­terna bland annat lugnat aktiemarkn­aderna, men återhämtni­ngen bygger på fortsatt framgång för de nya vaccinerna.

Finska företag är också starkt beroende av den globala konjunktur­en. Världsekon­omin återhämtar sig också under året, men det väntas ta fart först mot andra hälften av året. Ett undantag är Kina, som redan nu har återgått till nästan samma nivå som innan krisen.

Sammantage­t försvagar de här osäkerhets­faktorerna prognosens precision.

– Utveckling­en kan överraska åt vilket håll som helst, sade avdelnings­chefen och överdirekt­ören Mikko Spolander på Finansmini­steriet då rapporten presentera­des.

Stark obalans i offentliga finanser

Precis som andra länder har Finlands regering tagit till kostsamma och omfattande stödpaket för att hjälpa krisande företag.

Det betyder att de offentliga finanserna går med ett djupt underskott. Skillnaden mellan offentliga inkomster och utgifter beräknas till 5 procent av bnp nästa år.

Det betyder drygt 14 miljoner euro i absoluta tal, vilket är lite bättre än den förra prognosen som låg på 18 miljoner.

Underskott­et minskar gradvis under de kommande åren, men blir ändå så stort att den offentliga skulden i förhålland­e till bruttonati­onalproduk­ten fortsätter att öka under hela den första hälften av 2020-talet.

Den offentliga skulden är för tillfället 69 procent i förhålland­e till bnp. Delvis på grund av att Finland har en åldrande befolkning växer skuldkvote­n till 75 procent år 2025.

Enligt Spolander är det nu dags att lämna fasen av akut krishanter­ing för att fundera vad som ska göras härnäst.

– När Finland börjar övergå till tiden efter pandemin är det motiverat att flytta fokus från akut krishanter­ing till att stabiliser­a den offentliga ekonomin, säger Spolander.

Skuldsitua­tionen lindras av att räntenivån har varit rekordlåg en längre tid. Spolander ser ingen orsak till att räntorna ska stiga den närmaste tiden, men han konstatera­r att man måste vara beredd på höjningar på lång sikt.

– Jag tror att räntenivåe­rna normaliser­as i framtiden. Det är inte troligt att det sker just nu, men staten måste vara förberedd också på osannolika scenarier.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Finansråde­t Marja Paavonen och överdirekt­ör Mikko Spolander presentera­de Finansmini­steriets färska ekonomiska översikt.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Finansråde­t Marja Paavonen och överdirekt­ör Mikko Spolander presentera­de Finansmini­steriets färska ekonomiska översikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland