Hufvudstadsbladet

Blickar mot bättre tider.

Mitt under de tunga coronarest­riktionern­a har nya restaurang­er och kaféer öppnat i Helsingfor­s centrum.

- WALTER LÜTTGE walter.luttge@hbl.fi

Mitt i det gråa vinterrusk­et försöker ett par företag bringa Helsingfor­sbor en ljusglimt i vardagen.

Ingången till Brunnsgård­en ger besökare intrycket av att renovering­en ännu inte är klar. Byggarbeta­re och byggställn­ingar skymmer dörren in.

Men skenet bedrar, det är nämligen en annan del av huset som ytterligar­e byggs om. Sammanlagt sex restaurang­er, barer och kaféer har öppnat sina dörrar i de nyligen renoverade lokalerna vid Brunnsgård­en, invid Studentpla­tsen, i centrala Helsingfor­s.

Vissa restaurang­er öppnade i tisdags bara några veckor efter att coronarest­riktionern­a skärptes. De innebär att restaurang­er och barer måste stänga kranarna klockan 22 och dörrarna klockan 23. Även mängden besökare som är tillåtna i restaurang­en halverades.

I onsdags, då HBL besökte Brunnsgård­en, var lokalerna ännu relativt tomma, och den malaysiska restaurang­en Street Canteen var den enda som hade fyllts upp med lunchgäste­r. Vid Bites Burgers började en kö sakta men säkert bildas.

Kaffe, pasta och dj:ar

Byggnaden förvaltas av Ylva som i sin tur ägs av Studentkår­en vid Helsingfor­s universite­t. I våras fick flera restaurang­er och andra företag frågan om de har intresse av att flytta in i de planerade lokalerna.

En av de som fick frågan var Katri Kortelaine­n på Grind Coffee & Wine. Kaféet har fortfarand­e sin ursprungli­ga lokal på Unionsgata­n som nu fungerar i tandem med det nya kaféet i Brunnsgård­en.

När Kortelaine­n tackade ja var hon inte förberedd på det nuvarande läget.

– Det är en hemsk situation men man kan inte fokusera för mycket på det, det är något som pågår under en lång tid. På sommaren var läget bättre och det kommer inte att vara så här för alltid, säger hon.

Kortelaine­n tillägger att det ändå fungerar bra och menar att man beaktar hygienreko­mmendation­erna. Genom hela Brunnsgård­en är stationer med handsprit utplacerad­e.

Kaféets koncept är enligt henne att erbjuda gästerna något unikt.

– Utöver kaffe har vi pasta, risotto och sallad. På helgerna är en dj på plats, vi siktar mer på en loungekäns­la, säger Kortelaine­n.

Undvik trängsel, beställ ölen online

När HBL går in på Ruosniemen Panimo håller Juho-Matti Karpale på att fylla hyllor och kylskåp med öl. Butiken och baren öppnade sina dörrar för en dryg timme sedan.

– Det känns nervöst och spännande att öppna en bar just nu. Jag hoppas att den här situatione­n är förbi någon gång under våren nästa år, säger Karpale.

Det här är bryggeriet­s andra bar, den första är på hemmaplan i Björneborg. Alla ölsorter han serverar kommer från olika bryggerier i staden. Karpale säger att han gillar läget och tror att det finns potential för många besökare.

– För tillfället fungerar vi mer som butik än bar. Enligt rekommenda­tionerna får vi bara ha 25 kunder samtidigt. För att undvika folkmassor säljer vi också vår öl online, kunderna kan sedan hämta dem här, säger Karpale.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Greta Tilli serverar kaffe på Grind Coffee & Wine.
FOTO: CATA PORTIN Greta Tilli serverar kaffe på Grind Coffee & Wine.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Juho-Matti Karpale tycker att det är spännande att öppna en bar under oroliga tider.
■
FOTO: CATA PORTIN Juho-Matti Karpale tycker att det är spännande att öppna en bar under oroliga tider. ■
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Sex olika butiker och restaurang­er har öppnat i Brunnspark­en i centrala
■ Helsingfor­s.
FOTO: CATA PORTIN Sex olika butiker och restaurang­er har öppnat i Brunnspark­en i centrala ■ Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland