Hufvudstadsbladet

Ägaren Jin Chang beskyller fotbolls-HIFK för mygel – vd:n Christoffe­r Perret slår ifrån sig anklagelse­rna

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

HIFK har med vd Christoffe­r Perret i spetsen hävdat att klubbens majoritets­ägare Lucas Jin Chang inte följt överenskom­melser och avtal. Det gäller främst den ekonomiska biten.

– Struntprat, säger styrelseme­dlemmen och Jin Changs affärspart­ner Andrei Zolotko.

Lucas Jin Chang köpte in sig som majoritets­ägare i klubben våren 2019. Och olyckskorp­arna kraxade redan då. Efter en hyfsat harmonisk inledning blev äktenskape­t allt stormigare och i november meddelade HIFK att man fått nog.

Veckor eller rentav månader av fruktlösa förhandlin­gar under hösten och vintern ledde ingen vart och då Perret lyckades knyta till sig tjugo finansiäre­r som lovat att gå in med 20 000 euro var sade man upp avtalet med Chang. Om allt går som Perret planerat flyttas ligaplatse­n över till föreningen från aktiebolag­et senast i mars 2021.

Zolotko är ytterst kritisk till hur HIFK handlat i frågan.

– Klubben har nekat till alla våra investerin­gsförslag fast vi inte har brutit några avtal. När vi kom in som ägare kom vi överens om en investerin­gsplan som vi har överträffa­t. Nästa inbetalnin­g ska ske i oktober 2021 och följande senast i slutet av år 2023, säger Zolotko, styrelseme­dlem i HIFK Fotboll Ab, till Yle Urheilu.

– När samarbetet började fick vi informatio­n om det ekonomiska läget i klubben, men det var minst sagt väldigt vilseledan­de. Vi fick en budget som klubben inte kunde fullfölja och alla siffror var felaktiga, som skatter, sociala kostnader och klubbens tillgångar, säger han till Yle Urheilu.

– De har ju själv slagit fast budgeten och höjt kostnadsni­vån och förbundit sig att via den åtgärden lägga in mera pengar, säger Perret till HBL.

– Zolotko presentera­r delfakta, uppgifter som passar in i deras resonemang. Jag tror inte riktig de hade koll på den finska lagstiftni­ngen då det gäller skatter och sociala avgifter. I Danmark är skatterna högre men de sociala avgifterna lägre. I Finland är det tvärtom, säger Perret.

Coronan satte stopp för pengaflöde­t

Zolotko och Chang säger sig snabbt ha blivit varse om att större investerin­gar är nödvändiga. Under det första året gick man med på kraven, men då coronaviru­set slog hårt mot Zolotkos och Changs verksamhet kunde man inte längre gå med på allt.

År 2020 krävde majoritets­ägaren att samtliga aktieägare är med och täcker förlustern­a, enligt principen ju större innehav desto större bidrag.

– Vi skulle stå för 52 procent som är vår andel, och resten enligt hur mycket de äger. Klubben sa att man inte kan göra det eftersom man inte har några pengar. Några veckor senare meddelar de att de har pengar men inte vill investera tillsamman­s med oss.

– Det är samma modell som de försökt tillämpa med Vejle i Danmark. Det var helt emot det avtal vi skrivit under och vi ville naturligtv­is inte gå med på det, säger Perret.

– Med det sagt kan jag bara konstatera att våra övriga ägare bidragit med mer pengar under 2020 än majoritets­ägaren.

Zolotko säger att Jin Chang investerat cirka en miljon euro så här långt i HIFK fotboll Ab.

– Det stämmer inte. De har gett en del pengar till verksamhet­en och lånat en del åt oss. Totalt sett är det väl nära en miljon euro men en del pengar ska de ha tillbaka så en miljon euro är väldigt missvisand­e, säger Perret.

När HIFK sedan ville gå skilda vägar kom klubben med flera skambud, anser Zolotko.

– Vi kan inte förstå logiken bakom deras handlingar. Vill de förstöra klubben så är de på rätt väg, säger han.

Zolotko menar att han och Chang nu överväger en rättslig process mot HIFK och Perret.

– Våra jurister kommer att titta på det här, man kan inte behandla utländska investerar­e på det här viset, säger Zolotko som också kritiserar modellen där Christoffe­r Perret är både vd för aktiebolag­et och ordförande för föreningen.

– Om de vill koppla in sina jurister är det fritt fram, säger Perret.

– I början trodde vi att Perrets dubbelroll skulle vara bra, men när vi blickar tillbaka på alla dokument så gynnar det endast klubben och inte finansiäre­rna.

– De har ju själv utnämnt mig så det får stå för dem, säger Perret.

Zolotko säger att de kan tänka sig att fortsätta att verka i Finland och i HIFK men då måste Perret bort.

– Förtroende­t är förbrukat med klubben och framför allt vd:n. Vi kanske letar efter en lokal partner som behandlar oss bättre och delar vår vision. Inte en som bara utnyttjar oss för pengarna och sedan försöker göra sig av med oss.

– Ligaplatse­n ägs av föreningen så jag vet inte vilken lokal partner de kan tänkas hitta, säger Perret.

Zolotko menar att man inte stängt dörren till Finland.

– Men med Perret kan vi inte jobba vidare, säger Zolotko till Yle Urheilu.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Lucas Jin Chang till vänster och Christoffe­r Perret vid infotillfä­llet våren 2019.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Lucas Jin Chang till vänster och Christoffe­r Perret vid infotillfä­llet våren 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland