Hufvudstadsbladet

Korrekta siffror skapar falsk bild

Sannfinlän­darnas färska rapport om invandring­ens kostnader är ett typexempel på partiets argumentat­ion. Alla uppgifter är inte fel, men helhetsbil­den blir snedvriden.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Sannfinlän­darna satsar stort på kommunalva­let i april. För fyra år sedan gick motsvarand­e val riktigt dåligt för partiet, som då satt med i regeringen Sipilä och inte hade lyckats uppfylla sina löften under de två år som hade gått.

Kandidatno­mineringen lyckades inte heller särskilt bra i kommunalva­let 2017. Det är A och O särskilt i kommunalva­l att det finns så många kandidater som möjligt, i så många kommuner som möjligt.

Nu har förberedel­serna varit i gång länge och Sannfinlän­darna är på god väg (HBL 15.12). Kandidater­na är redan nu – fyra månader före valet – lika många som det totala antalet kandidater för fyra år sedan.

I måndags kom Sannfinlän­darna med en rapport om kostnadern­a för invandring på kommunnivå. Den ”skadliga” invandring­en är vid sidan av EU Sannfinlän­darnas viktigaste tema. Partiet förklarar som känt de flesta samhällspr­oblem med invandring.

De uppgifter Sannfinlän­darna har sammanstäl­lt är ett bra exempel på hur partiet agerar och driver sin sak. Partiets tankesmedj­a Suomen Perusta har sammanstäl­lt kostnadern­a för invandring­en i olika kommuner. I topp finns tre svensksprå­kiga kommuner i Österbotte­n: Korsnäs, Vörå och Närpes som betalar mest utkomststö­d till invandrare. Det här är kommuner som i ett tidigt skede har tagit emot flyktingar och senare också direkt rekryterat utländsk arbetskraf­t till grönsaksod­lingar och karosserib­ranschen.

I Korsnäs går 65 procent av utkomststö­det till invandrare, i Vörå 61 procent och i Närpes 54 procent.

Partiordfö­rande Jussi Halla-aho menar att de finländska skattebeta­larna står för en alltför stor del av priset på inhemska tomater. Han förklarar att den utländska arbetskraf­ten betalas låg lön och därför behöver utkomststö­d som skattebeta­larna står för.

Logiken kan verka bestickand­e. Men enligt FPA-forskare och de berörda kommunerna (HBL 16.12) ger beskrivnin­gen en snedvriden bild av verklighet­en.

De österbottn­iska kommunerna har en hög andel invandrare och en ovanligt låg arbetslösh­et. Till exempel i Närpes var arbetslösh­eten i fjol 3,5 procent, i Österbotte­n totalt 5,9 och i hela landet 9,2 procent. Väldigt få Närpesbor fick utkomststö­d i fjol – de utgjorde 0,4 procent av befolkning­en och var i absoluta tal ungefär 40 personer.

De procentuel­la andelarna kan enligt forskaren Signe Jauhiainen vid Folkpensio­nsanstalte­n framstå som stora, men eftersom det handlar om så få personer går det inte att dra slutsatser.

I Korsnäs och Närpes slår kommundire­ktörerna fast att invandring­ens nettoeffek­t har varit positiv för kommunerna. Den har fungerat som en vitamininj­ektion eftersom företagen har fått arbetskraf­t och i förlängnin­gen har det tryggat servicen i kommunerna. Både Korsnäs och Närpes har tagit emot flyktingar i ett tidigt skede och med beröm integrerat dem. I dag är invandring­en i Närpes främst arbetskraf­tsinvandri­ng. Korsnäs tog emot en grupp kvotflykti­ngar hösten 2017 och de har rätt att få integratio­nsstöd.

Vörå skiljer sig från de två andra kommunerna eftersom där finns en flyktingfö­rläggning.

Den statistik Sannfinlän­darna presentera­r är ett typexempel på hur partiet argumenter­ar och försöker – och ofta lyckas – övertyga människor. Statistike­n kan i sig vara rätt, men ändå ge en felaktig bild av sakernas tillstånd.

Det är destruktiv­t och skadligt att ställa olika grupper mot varandra. Finland behöver invandring av olika slag eftersom vår befolkning­sutvecklin­g är sådan att andelen i arbetsför ålder är alltför liten i förhålland­e till den äldre befolkning­en, som har all rätt att njuta av pensionen.

Sannfinlän­darna klankar och skuldbeläg­ger ständigt invandrare och flyktingar. Men de motsätter sig även en bättre integratio­n. Det finns många exempel i olika kommuner där Sannfinlän­darna röstat mot integratio­nsåtgärder. De kostar naturligtv­is, men poängen är ju att de senare betalar sig.

Vi lever i ett enormt informatio­nsflöde. Det är en utmaning att se bakom siffror, statistik och påståenden som delvis håller sträck, men som kan tolkas totalt fel och därmed ge en skev verklighet­sbild.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland