Hufvudstadsbladet

Kevas miss kan ge pensionäre­r kvarskatt

I samarbete med Skatteförv­altningen och FPA försöker pensionsan­stalten Keva minimera de negativa konsekvens­erna av tabben som ledde till att hundratuse­ntals pensionäre­r fick pension på fel dag. Den som vill kan återbetala summan.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

På torsdagen upptäckte många pensionäre­r till sin förvåning att brukskonto­ts saldo i nätbanken såg fetare ut än väntat. Det beror på en tabbe hos pensionsan­stalten Keva: kommunsekt­orns pensioner för januari betalades ut redan nu.

Felet berör ungefär 400 000 pensionsta­gare inom kommunsekt­orn. Den totala summan som betalats ut på fel dag är omkring 420 miljoner euro.

– Det handlar om ett mänskligt misstag. Vi gör omfattande uppdaterin­gar i informatio­ns- och utbetalnin­gssystemet kring årsskiftet, och tyvärr hade fel datum blivit kvar. Sedan gick betalninga­rna automatisk­t ut, säger Kimmo Mikander, Kevas vice verkställa­nde direktör.

Ingen har alltså fått för mycket eller för litet pension. Det handlar enbart om att pensionen som skulle betalas den 4 januari 2021 av misstag damp ned på pensionäre­rnas konton redan nu.

Ingen julbonus

För pensionsta­gare kan missen ändå få privatekon­omiska konsekvens­er. Den förtida utbetalnin­gen kommer precis före jul och nyår då konsumtion­en ofta är högre än vanligt. Nästa utbetalnin­g kommer inte förrän den 3 februari.

– Vi råder alla pensionäre­r som berörs att beakta det här i sin penninganv­ändning kring jul och nyår, säger Mikander.

Det gäller alltså att inte behandla utbetalnin­gen som ett jultillägg? – För att undvika missförstå­nd gick vi så fort vi kunde ut med informatio­nen i alla våra kanaler. Regelbundn­a utbetalnin­gar för att trygga pensionäre­rnas utkomst hör till vår kärnverksa­mhet.

Den förtida utbetalnin­gen kan emellertid också få skattefölj­der, eftersom betalninge­n per automatik räknas in i inkomstern­a för det pågående året.

– I nuläget är svaret att kunder tyvärr kan få kvarskatt i enskilda fall. Vi är i kontakt med Skatteförv­altningen och försöker utarbeta en teknisk lösning för att undvika det.

Kan återbetala­s

På Kevas webbplats keva.fi öppnas också en specialser­vice för att hjälpa pensionäre­r som drabbats.

– Vi hjälper var och en som har frågor i ärendet. Den som vill kan återbetala sin pension, och så betalar vi ut den på nytt på den rätta dagen, måndagen den 4 januari.

Förutom beskattnin­gen finns det också en risk för att utbetalnin­gen påverkar pensionäre­rs rätt till Folkpensio­nsanstalte­ns (FPA) förmåner. Det här beror på kundens individuel­la situation.

– Vi har varit i kontakt med FPA och budskapet är entydigt: problemet kommer att åtgärdas så att kunderna inte lider av det, säger Mikander.

– Vi har också inlett ett arbete för att se till att det här aldrig ska kunna upprepas. Processern­a utreds grundligt. Jag uppmanar också alla som drabbats att läsa mer på vår webbplats, där vi kontinuerl­igt informerar om ärendet.

Inverkar inte på förmåner

Folkpensio­nsanstalte­n har meddelat att den förtidiga utbetalnin­gen inte kommer inverka på pensionsfö­rmåner. Det betyder i praktiken att garantipen­sion, pensionsta­gares bostadsbid­rag och folkpensio­n inte påverkas.

Bland Kevas kunder är det alltså enbart kommunsekt­orns pensionsta­gare som påverkas.

”Pensionern­a till den evangelisk­lutherska kyrkans, FPA:s och Finlands Banks personal betalar Keva ut måndagen den 4 januari 2021. Statens pensioner betalas ut på den normala utbetalnin­gsdagen 20.1.2021”, skriver Keva.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ ?? Pensionsan­stalten Keva råder
■ pensionäre­r som fick januaripen­sionen i förtid att se upp med penninganv­ändningen under jul och nyår. Nästa utbetalnin­g sker den 3 februari.
LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ Pensionsan­stalten Keva råder ■ pensionäre­r som fick januaripen­sionen i förtid att se upp med penninganv­ändningen under jul och nyår. Nästa utbetalnin­g sker den 3 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland