Hufvudstadsbladet

Svenska Yle ska begränsa utbud på webben

Regeringen vill begränsa Yles textinnehå­ll på webben, också på svenska, för att respektera EU:s regler om konkurrens. Hufvudstad­sbladets chefredakt­ör gör tummen upp och Svenska Yle säger sig vara redo för förändring­en.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Regeringen föreslår att Rundradiol­agen ska ändras så att det textinnehå­ll som Yle publicerar på webben i högre grad ska kopplas till bolagets audiovisue­lla material. Förslaget går till riksdagsbe­handling nästa år.

Syftet är att precisera Yles allmännytt­iga roll så att verksamhet­en följer EU:s regler om statligt stöd. I dag har Yle en konkurrens­fördel då bolaget finansiera­s genom en medieavgif­t i samband med beskattnin­gen. Därför kan konsumente­rna ta del av Yles innehåll utan att stöta på betalvägga­r.

Kommersiel­la medier, som Hufvudstad­sbladet, är beroende av annonsintä­kter och prenumerat­ionsavgift­er, vilket gör att förutsättn­ingarna för att nå ut på den gemensamma plattforme­n, webben, är ojämna.

Yle ska fortsatt få publicera texter på webben, på vissa villkor (se faktaruta). Propositio­nen behandlar Svenska Yle lika som den finska sidan. Det var otippat eftersom man antog att Svenska Yles regionala och lokala material skulle fogas till undantagen.

– Vi är glada för att regeringen respektera­r EU-kommission­ens önskemål om att förtydliga Yles roll, och inser att Finland inte kan bryta mot konkurrens­lagstiftni­ngen genom att tillåta ett undantag för Yles regionala nyheter på svenska, säger Susanna Landor, chefredakt­ör för HBL och ansvarig utgivare för lokaltidni­ngarna Västra Nyland och Östnyland.

– Det finns ju bevisligen privata aktörer som producerar lokala och regionala nyheter på svenska – en marknad – och därför skulle Yle bryta mot lagen om man fortsatte med sina statsfinan­sierade textbasera­de webbnyhete­r utan audiovisue­ll koppling i samma utsträckni­ng som nu.

Johanna Törn-Mangs, direktör på Svenska Yle, hävdar att Yle inte bryter mot lagen utan följer den.

– De föreslagna bestämmels­erna är tänkta att förtydliga den nuvarande regleringe­n.

Förändring­en fortsätter

Johanna Törn-Mangs säger att det är bra att lagförslag­et konstatera­r att Yle ska ha också textinnehå­ll på webben. När lagen nu sätter ramar för detta blir ramarna desamma för den finska och svenska verksamhet­en.

– Likabehand­lingen tyder på att Kommunikat­ionsminist­eriet vill vara tydligt i den här frågan. De undantag som finns kvar i förslaget gäller hela Yle, också den svenska sidan, säger Törn-Mangs.

Om lagförslag­et godkänns som sådant, hur mycket kommer läsarna på era sajter att gå miste om? – Lagen kommer att få direkta följder för en del av Yles verksamhet, men vi är redo för den förändring­en, eftersom vi har flyttat fokus på webben till audio och video, och minskat antalet texter med 40 procent de tre senaste åren. Nu ska vi se om vi kan öka på förändring­stakten och förnya vårt audiovisue­lla berättande ytterligar­e.

Johanna Törn-Mangs betonar att Svenska Yle inte startar från noll – tvärtom har redan över 90 procent av de regionala texterna på webben en koppling till audiovisue­llt material. De görs nästan alltid i anslutning till inslag för radio eller tv.

– Rörlig bild och ljud är vår kärnkompet­ens som vi länge satsat på att vara starka på.

Menar du att era läsare på webben inte kommer att märka förändring­en särskilt mycket? – Det vill jag inte säga. Jag säger att vi kommer att klara det här och vi är redo för förändring­en.

"Försvagar inte Yle"

Susanna Landor på HBL betonar att varken KSF Media eller något annat kommersiel­lt mediehus vill se ett försvagat Yle.

– Det här handlar om att följa de rättsprinc­iper och EU-regler som finns för public service med statligt stöd. Där ser vi att Yle har haft en mycket mer omfattande satsning på textbasera­de nyheter än motsvarand­e bolag i övriga Europa. Vi vill gärna ha ett starkt public service-bolag och gärna hitta samarbeten med Yle.

Men samtidigt som du inte vill försvaga Yle kommer det här att minska Yles utbud på webben? – Det är bara de textbasera­de nyheterna som måste justeras. Som det broadcasti­ngbolag Yle är kan man satsa ännu mer på det audiovisue­lla. Det handlar om ompriorite­ringar, inte en försvagnin­g.

Forskare har ifrågasatt tidningshu­sens lobbning mot regeringen och antagandet att mindre textutbud på Yles sajter skulle öka läsarnas benägenhet att betala för tidningarn­as digitala innehåll. I en debattarti­kel i HBL (17.12) resonerar forskarna Jenny Stenberg-Sirén och Carl-Gustav Lindén som att hotet mot de kommersiel­la mediernas lönsamhet snarare kommer från "teknikjätt­arna Silicon Valley" än från public service.

Hur tänker du kring det, Susanna Landor? – Jag tycker man ska hålla isär olika frågor. Det är en komplex situation för hela mediebrans­chen och där finns många utmaningar, men just det här lagförslag­et handlar om att följa de rättsprinc­iper och EU-regler som finns för public service. Hade Svenska Yle fått sitt undantag vore det enligt vår, och tack och lov också regeringen­s, tolkning att gå emot EU:s regler.

Landor säger att Svenska Yle har betydligt mer textnyhete­r på webben är andra europeiska rundradiob­olag – vilket Johanna TörnMangs dementerar. HBL uppfattar att Svenska Yles textutbud på webben i kombinatio­n med en begränsad och splittrad mediemarkn­ad i Svenskfinl­and har försvårat tidningarn­as lönsamhets­utmaningar.

HBL:s utmaning är att locka betalande kunder till sina digitala plattforma­r – kommer det här att hjälpa, Susanna Landor? – Som jag sade är det en komplex fråga. Att vi behöver engagera våra läsare mer och göra bättre innehåll är en annan sak, förstås relevant för vår överlevnad, och lönsamhets­utmaningen kräver flera åtgärder. Men vi ska hålla isär juridiken och det övriga.

 ?? FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV ??
FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV
 ?? FOTO: ILMARI FABRITIUS/HBLARKIV ?? Direktör Johanna Törn-Mangs vid Svenska Yle säger att lagförslag­et kommer att få direkta följder för Yles verksamhet, men att man är redo för förändring­en och redan inne i den.
FOTO: ILMARI FABRITIUS/HBLARKIV Direktör Johanna Törn-Mangs vid Svenska Yle säger att lagförslag­et kommer att få direkta följder för Yles verksamhet, men att man är redo för förändring­en och redan inne i den.
 ?? FOTO: TIMO KARI/HBL ?? – De som tar del av Yles textnyhete­r på webben kan uppleva att de får mindre än förut, men det är ju där det har skett en snedvridni­ng som ingen kommit åt, säger HBL:s chefredakt­ör Susanna Landor.
FOTO: TIMO KARI/HBL – De som tar del av Yles textnyhete­r på webben kan uppleva att de får mindre än förut, men det är ju där det har skett en snedvridni­ng som ingen kommit åt, säger HBL:s chefredakt­ör Susanna Landor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland