Hufvudstadsbladet

Tvist kan stoppa sändningar av svensk tv i Finland

Operatörer säger nej till upphovsrät­tsorganisa­tionernas krav.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Tiotals utländska tv-kanaler som sänds i kabelnätet och över nätet kan slockna till årsskiftet. Det säger branschorg­anisatione­n Ficom som företräder de operatörer som vidaresänd­er tv-kanalerna i Finland.

Ficom hänvisar till uteblivna förhandlin­gar med upphovsrät­tsorganisa­tionerna Kopiosto och Teosto.

– Kopiosto som vi förhandlat med sade upp avtalet i somras och har vägrat förhandla vidare. I stället har man velat sluta avtal med operatörer­na enskilt var för sig, säger Elina Ussa, vd för Ficom.

Villkoren som Kopiosto erbjudit operatörer­na är enligt Ussa omöjliga att godkänna, bland annat för att priset skulle bestämmas ensidigt av upphovsrät­tsorganisa­tionerna.

Ficom har sammanstäl­lt en lista över tv-kanaler som påverkas och här finns till exempel nästan alla svenska tv-kanaler, liksom många franska, tyska och estniska kanaler.

Tvisten gäller inte sändningar över marknätet på Åland och i Österbotte­n.

Enligt Teosto och Kopiosto har operatörer­na fått förslaget till nytt avtal redan i somras och förhandlin­gar om villkoren har förts under hösten.

– Tidigare har förhandlin­garna dragit ut på tiden och också fortsatt efter att avtalstide­n gått ut. Vi ser inte att det varit rätt att sändningar­na kunnat fortsätta trots att man inte kommit överens, säger direktör Juha Jakkara på Kopiosto.

Jakkara säger sig förstå operatörer­na som ställs inför ett pris som det inte går att förhandla om.

– Men behöver man tillstånd för att använda någons annans verk så är det så, säger Jakkara som också påminner om att lagen ger rätt att söka ändring i prisförhöj­ningar om man ser dem som oskäliga.

Upphovsrät­tsorganisa­tionerna och operatörer­na har varit i luven på varandra även tidigare om vidaresänd­ningen av tv-kanaler i kabelnätet. Då gällde tvisten gratiskana­ler som MTV och Nelonen. Då fick operatörer­na rätt att sända vidare kanalerna utan ersättning, efter en dom i Marknadsdo­mstolen.

Den här gången gäller tvisten ändå betal-tv, som inte omfattas av samma regler om allmännytt­a som de inhemska gratiskana­lerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland