Hufvudstadsbladet

Haavistohä­rvan väcker fortsatta frågor i riksdagen

Utrikesmin­ister Pekka Haavistos roll i regeringen ifrågasätt­s fortfarand­e trots att han fått riksdagens fortsatta förtroende.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Stormen kring utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) har inte lagt sig trots att riksdagen gav honom fortsatt förtroende i tisdags.

Under riksdagens frågetimme på torsdagen ifrågasatt­e specifikt opposition­spartiet Sannfinlän­darna varför Haavisto fortfarand­e är kvar på sin position efter att grundlagsu­tskottet konstatera­t att han agerat lagstridig­t.

– De gröna har försökt påvisa att Haavisto inte gjort något fel. Grundlagsu­tskottet konstatera­de i sitt betänkande mycket entydigt att utrikesmin­isterns agerande har varit lagstridig­t, sade sannfinlän­darnas Sanna Antikainen.

– I politiken har det alltid funnits intriger, men Marins regering har tagit dem till en ny nivå. Flera ministrar har tvingats avgå efter att ha pratat strunt inför riksdagen eller efter att ha blandat ihop skattebeta­larnas pengar med sina egna. Men de har i alla fall avgått, sade partiordfö­rande Jussi Halla-aho.

Haavisto har förtroende

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) fick ett flertal gånger under frågetimme­n svara på frågor kring regeringen­s fortsatta arbete och Haavistos roll i den regeringen.

– Regeringen och alla dess ministrar fungerar under riksdagens förtroende. Den här veckan har riksdagen också röstat och gett Haavisto sitt fortsatta förtroende, sade Marin.

– Jag tar till mig av kritiken och har meddelat att jag i alla mina framtida uppgifter kommer att beakta kritiken, sade Haavisto.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna).
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland