Hufvudstadsbladet

Vaccinkrit­iker ifrågasätt­er Förintelse­ns omfattning i dokumentär

Kronoby kommun tar kraftigt avstånd från en lokal vaccinkrit­ikers uttalanden om förintelse­n i en nyligen visad SVTdokumen­tär.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Linda Karlström från Kronoby har en framträdan­de roll i den tredelade dokumentär­serien ”Vaccinkrig­arna” , som nyligen visats i programmet Dokument inifrån i Sveriges television.

Karlström uttalar sig kritiskt i fråga om vaccinatio­n men hon ifrågasätt­er också omfattning­en av Förintelse­n.

I dokumentär­en framkommer att antivaccin­rörelsen har kopplingar till en allmän misstänksa­mhet mot vedertagen forskning men också till konspirati­onsteorier.

”Sanningen om Förintelse­n är i själva verket mycket grymmare än förintelse­sagan. Att man kan koka ihop en sån historia för att gynna de syften som vi i dag ser styr världen”, säger Karlström i dokumentär­ens tredje del som sändes på onsdag kväll.

Karlström hänvisar till konspirati­onsteorin New World Order, enligt vilken världen styrs av en hemlig maktelit som använder vaccinatio­ner för att reducera jordens befolkning.

”Efter Förintelse­n är det ingen som vågar kritisera judarna. Det är ju judarna som är makteliten i världen. Judarna äger alla banker, alla medieföret­ag”, säger Karlström.

Uttalandet kommer i ett skede då Karlström tror att kameran är avstängd.

Dokumentär­en är inspelad av granskande journalist­er som uppger sig vara vaccinkrit­iska filmare. Journalist­erna motiverar tillvägagå­ngssättet med att de annars inte hade fått tillgång till delar av rörelsens evenemang eller vissa centrala figurer.

”Inte okej för en tränare”

Karlström har en längre tid varit tongivande inom den nordiska antivaccin­rörelsen.

Hon är också tränare för IK Kronans gymnaster i Kronoby, och i november utsåg kommunens bildningso­ch fritidsnäm­nd Karlström till årets tränare.

På torsdagen tog Ulf Stenman, tf kommundire­ktör i Kronoby, kraftigt avstånd från Karlströms uttalanden.

– Personlige­n och som kommun tar vi kraftigt avstånd från Karlströms åsikter. Det är inte okej för en tränare att uttala sig hur som helst och ha kopplingar till högerextre­ma krafter.

Stenman uppger att Karlström fick utmärkelse­n efter en öppen nominering­sprocess, där föräldrar uppgett att hon är omtyckt och en bra tränare.

– Vi var medvetna om Karlströms vaccinkrit­iska åsikter men hennes kontrovers­iella konspirato­riska och antisemiti­ska åsikter chockade mig. Det kom som en blixt från klar himmel och då är det viktigt att människor säger ifrån.

Stenman uppger att nämnden kommer att återkomma till utmärkelse­n när läget lugnat sig.

Karlström: SVT bränner häxor på bål

SPT har försökt nå Linda Karlström för en kommentar utan att lyckas.

Karlström publicerad­e i går ett inlägg på sin webbplats där hon anklagar SVT för att ”bränna häxor på bål”.

I flera tidigare inlägg uppger Karlström att hon som offentlig vaccinkrit­iker slutat ge kommentare­r till det som hon kallar ”systemmedi­a”, med hänvisning till att de inte är intressera­de av en objektiv granskning.

På webbplatse­n presentera­r sig Karlström som chefredakt­ör, ekonomie magister bosatt i Kronoby och mamma till fem barn, varav det äldsta har en dokumenter­ad vaccinskad­a.

Förutom att upprätthål­la en webbplats håller hon bland annat föreläsnin­gar, skriver insändare och har tidigare ifrågasatt vacciner i debattprog­ram i både Finland och Sverige.

I dokumentär­en framgår att föräldrar som är osäkra på om de ska låta vaccinera sina barn är en målgrupp.

I dokumentär­en uttalar sig Karlström också om coronapand­emin.

”Det finns inget dödligt coronaviru­s som flyger världen över och dödar hälften av befolkning­en. Det är lugnt. Det är precis lika lugnt att besöka din farmor nu som det var för ett år sedan, tre månader sedan eller tio år sedan”, säger Karlström utan att presentera motivering­ar till sin ståndpunkt.

Personlige­n och som kommun tar vi kraftigt avstånd från Karlströms åsikter. Det är inte okej för en tränare att uttala sig hur som helst och ha kopplingar till högerextre­ma krafter. Ulf Stenman Kommundire­ktör

 ?? FOTO: JONAS BRUNNSTRÖM/ARKIVBILD ?? ■
Linda Karlström, tränare för IK Kronans gymnaster, utsågs i november till årets tränare i Kronoby. Kommunen uppger att man kommer att återkomma till utmärkelse­n när läget kring Karlströms uttalanden om förintelse­n lugnat sig.
FOTO: JONAS BRUNNSTRÖM/ARKIVBILD ■ Linda Karlström, tränare för IK Kronans gymnaster, utsågs i november till årets tränare i Kronoby. Kommunen uppger att man kommer att återkomma till utmärkelse­n när läget kring Karlströms uttalanden om förintelse­n lugnat sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland