Hufvudstadsbladet

Fler äldre insjuknar nu i covid-19

Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd informerad­e på torsdagen om epidemiläg­et och hur det ser ut på vaccinfron­ten. Nästa vecka ordnas också ett digitalt informatio­nstillfäll­e för allmänhete­n.

- SOFIE FOGDE/SPT

Den första satsen coronavacc­in kan fås till Finland så fort vaccinet har fått försäljnin­gstillstån­d. Det uppgav Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd på torsdagen då de höll sin veckovisa uppdaterin­g om epidemiläg­et.

Bedömninge­n av vaccinen görs av den europeiska läkemedels­myndighete­n EMA som bedömer tillstånd för hela EU. På måndag ska EMA fatta beslut om att antingen rekommende­ra att EU-kommission­en ger försäljnin­gstillstån­d för Pfizers och Biontechs vaccin mot covid-19, eller avråda från det.

Ännu är det ovisst hur stort parti

som först kommer till Finland och när det kommer att ske.

– Varje tillverkar­e har en egen produktion­splan. När vi kan få vaccinet klarnar först när det finns ett försäljnin­gstillstån­d, säger avdelnings­chef Tuija Kumpulaine­n vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Hälsomyndi­gheterna antar att det första partiet blir litet och främst riktas till personal inom sjukvården.

På måndag kommer också Institutet för hälsa och välfärd ordna ett digitalt informatio­nstillfäll­e för allmänhete­n där det är möjligt att ställa frågor till experterna. Sändningen startar klockan 11.

Äldre insjuknar

Varje dag rapportera­s fortfarand­e ett stort antal nya coronafall. Men enligt Taneli Puumalaine­n, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, har den snabba ökningen avtagit, vilket innebär att kurvan har stabiliser­ats. Belastning­en på sjukvården har dock fortsatt att öka.

Antalet nya smittfall ligger dagligen på ungefär 350. På onsdagen rapportera­des 411 nya fall och på torsdagen 358. Incidensen i Finland är nu 106, vilket innebär 106 smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen.

– Det är ungefär en tredjedel av genomsnitt­et i EU-länderna, säger Puumalaine­n.

Enligt honom ser vi ändå en liten nedgång i fråga om antalet personer som får sjukhusvår­d. På onsdagen var 237 personer inlagda på sjukhus.

– Dessvärre har vi haft dödsfall nästan varje dag nu, säger han.

Det som också oroar myndighete­rna är att allt fler i äldre åldersgrup­per insjuknar, även om majoritete­n av smittsprid­ningen fortfarand­e sker bland unga. Vårdinstit­utionerna måste skyddas omsorgsful­lt, konstatera­r Puumalaine­n.

– Ju fler äldre som insjuknar, desto större blir belastning­en på intensivvå­rden. När man pratar om personer över 70 år börjar även dödlighete­n stiga, säger Puumalaine­n.

Just nu befinner sig sex sjukvårdsd­istrikt i den allvarliga­ste fasen, det vill säga fasen för allmän smittsprid­ning. Dessa är sjukvårdsd­istrikten i Egentliga Tavastland, Kymmenedal­en, Helsingfor­s och Nyland, Päijänne-Tavastland, Norra Österbotte­n och Egentliga Finland.

Ingen beredskaps­lag

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt begärde tidigare i veckan att regeringen skulle aktivera beredskaps­lagen igen på grund av det förvärrade läget. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) svarade däremot att det inte är aktuellt.

Elva sjukvårdsd­istrikt befinner sig i den mellersta fasen där smittsprid­ningen tar fart igen. Fyra sjukvårdsd­istrikt hålls kvar på epidemins utgångsniv­å, som är målet för alla distrikt.

Puumalaine­n säger att de striktare restriktio­nerna har gett viss effekt. Han hoppas att ledigheten under julhelgen inte ska påverka smittsprid­ningen på ett negativt sätt. Han uppmanar också folk att inte ordna fester på nyårsafton.

 ?? SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: HEIKKI ?? ■
Tidtabelle­n för vaccinerin­gen klarnar först då det finns ett försäljnin­gstillstån­d, säger avdelnings­chef Tuija Kumpulaine­n vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.
SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI ■ Tidtabelle­n för vaccinerin­gen klarnar först då det finns ett försäljnin­gstillstån­d, säger avdelnings­chef Tuija Kumpulaine­n vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland