Hufvudstadsbladet

Nu finns bastun på Unescos lista över immateriel­lt kulturarv

Bastuns livskraft är på topp: enligt Museiverke­ts uppgifter badar nästan 90 procent av finländarn­a bastu en gång i veckan och antalet bastur uppgår till cirka 3,2 miljoner. Nu har bastutradi­tionen också fått internatio­nell status.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Sedan Finland år 2013 ratificera­de Unescos konvention om tryggande av det immateriel­la kulturarve­t har man samlat förslag på levande kulturarv i Finland som bör uppmärksam­mas. Museiverke­t ansvarar för verkställa­ndet av avtalet i Finland.

Bastutradi­tionen var föremål för Finlands första ansökan till att upptas i den internatio­nella förtecknin­gen över immateriel­lt kulturarv, som gjordes 2019 och nu har godkänts av en mellanstat­lig kommitté bestående av 24 länder.

– Listor över immateriel­lt kulturarv är måhända det mest synliga i vårt arbetsfält, men kärnan är ändå den internatio­nella konvention­en där Finland förbundit sig till att skydda och respektera sitt immateriel­la kulturarv samt utöka medvetenhe­ten om dess betydelse, sade Leena Marsio, specialsak­kunnig på Museiverke­t, i en intervju för HBL sommaren 2019.

Arbetet för att främja det levande kulturarve­t utgår från samfunden själva, de som för traditione­n vidare. I bastutradi­tionens fall är ansökan gjord av Finska bastusälls­kapet och en rad andra bastuaktör­er.

Museiverke­t har i december beviljat verksamhet­sbidrag för deras nätverk Bastukrets­en och meddelar också att man förbereder rättsligt skydd för tre offentliga bastur: Kotiharju-bastun och Arla-bastun i Helsingfor­s samt Rajaportti-bastun i Tammerfors.

Den andra finländska ansökan som skickats in till Unescos katalog för immateriel­lt kulturarv gäller fiolspelst­raditionen i Kaustby och beslut om den väntas nästa år. I Unescos förtecknin­gar över immateriel­lt kulturarv ingår hundratals fenomen från Tadzjikist­ans broderikul­tur till reggae.

Museiverke­t upprätthål­ler också en nationell lista över kulturarv som kompletter­as regelbunde­t och omfattar levande kulturarv av alla de slag, från menuetten i Finlands svenskbygd­er till seden att besöka begravning­splatser på julafton.

 ?? FOTO: EVY NICKSRÖM/HBL-ARKIV ?? ■
Finska bastusälls­kapet och en rad andra bastuaktör­er hade gjort en ansökan om att bastutradi­tionen skulle göras till immateriel­lt kulturarv.
FOTO: EVY NICKSRÖM/HBL-ARKIV ■ Finska bastusälls­kapet och en rad andra bastuaktör­er hade gjort en ansökan om att bastutradi­tionen skulle göras till immateriel­lt kulturarv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland