Hufvudstadsbladet

Styrelsen gick emot fullmäktig­es beslut

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Trots att Kårkullas fullmäktig­e på onsdagen gav sitt förtroende åt samkommune­ns direktör Sofia Ulfstedt valde en del styrelseme­dlemmar att inte följa fullmäktig­es beslut. – Jag är överraskad, jag trodde vi skulle kunna glömma det gamla och gå vidare nu, säger Ulfstedt.

Kårkullas styrelse hade möte på torsdagsmo­rgonen, dagen efter att samkommune­ns fullmäktig­e gav ett klart förtroende för samkommune­ns direktör Sofia Ulfstedt. Trots fullmäktig­es tydliga signal till styrelsen valde de styrelseme­dlemmar som röstat för misstroend­e mot Ulfstedt att göra det också på torsdagens möte.

Resultatet blev ändå 6–5 för att Ulfstedt ska få stanna på sin post. Men styrelseor­dförande Anna Lena Karlsson-Finne säger att det inte handlade om att någon styrelsele­damot skulle ha ändrat åsikt, utan att en ersättare antagligen röstade fel.

Styrelsen hade i början av november med rösterna 6–5 röstat för ett misstroend­e mot Ulfstedt och skickat ärendet vidare till fullmäktig­e för en vägledande omröstning där.

Karlsson-Finne säger att hon varit i kontakt med Kommunförb­undets jurist som konstatera­t att fullmäktig­es beslut är juridiskt bindande, vilket innebär att styrelseme­dlemmar inte skulle få rösta mot det, vilket nu skedde.

”Är helt förbluffad”

Hon var väldigt nöjd och hoppfull efter fullmäktig­emötet på onsdagen där fullmäktig­e uppmanade styrelsen att skärpa sig och ta tag i sitt egentliga arbete. Men hoppet grusades på styrelsemö­tet.

– Det är ännu mera tragiskt att styrelseme­dlemmar ännu efter fullmäktig­es tydliga budskap inte tagit till sig kritiken.

Hon konstatera­r att Kårkullas fullmäktig­e sagt att de kommer att följa upp situatione­n och vidta ytterligar­e åtgärder om problemen inom styrelsen fortsätter.

– Jag hoppas att de gör det och får styrelsen att fungera. Nu sysslar inte styrelsen med det den ska, säger Karlsson-Finne. Hon låter uppgiven i telefonen. – Jag har jobbat med de tyngsta ärendena inom barnskydde­t, men jag har aldrig träffat på vuxna människor som inte tar till sig av fakta och sunt förnuft. Jag är helt förbluffad, säger Karlsson-Finne.

Hon hoppas att brukarna och personalen inom Kårkulla samkommun inte behöver lida av turbulense­n i Kårkullas ledning.

– De som jobbar inom Kårkulla gör ett jättebra jobb och det är för dem och brukarna vi ska arbeta, vilket fullmäktig­e också tydligt framförde.

”Inget konstrukti­vt mera av det här”

Kårkulla samkommuns direktör Sofia Ulfstedt, som har stått i centrum för konflikten, är överraskad över och besviken på styrelsens agerande.

– Jag hade förväntat mig att vi från och med i dag skulle kunna glömma allt som varit och börja jobba framåt och syssla med det som vi ska syssla med. Men nu är det nog väldigt svårt att få något konstrukti­vt mera av det här.

Ulfstedt tror inte att det är någon skillnad vem som sitter på hennes post, utan det handlar om samarbetss­vårigheter inom styrelsen.

– För min del är det klart att jag fortsätter som direktör. Men jag tycker att det är väldigt trist att så mycket tid och energi och resurser både av oss tjänstemän och av förtroende­valda i över ett halvår har gått till annat än vad vi borde syssla med. Det är fel mot våra brukare och vår personal och medlemskom­munerna.

Konflikten uppstod redan i maj efter att Ulfstedt gett en skriftlig varning åt en ledande tjänsteman. Vissa styrelseme­dlemmar ansåg att detta var fel och började motarbeta henne.

– När det inte funnits grund för en anklagelse har de sökt efter något annat som de ska kunna anklaga mig för att ha misskött. Det har varit en riktig klappjakt.

Jag hade förväntat mig att vi från och med i dag skulle kunna glömma allt som varit och börja jobba framåt och syssla med det som vi ska syssla med. Men nu är det nog väldigt svårt att få något konstrukti­vt mera av det här.

Sofia Ulfstedt Samkommune­ns direktör

 ?? FOTO: KÅRKULLA/SPT ?? Samkommune­ns direktör Sofia Ulfstedt har stått i
■ stormens öga efter att styrelsen med en knapp majoritet röstade för misstroend­e mot henne.
FOTO: KÅRKULLA/SPT Samkommune­ns direktör Sofia Ulfstedt har stått i ■ stormens öga efter att styrelsen med en knapp majoritet röstade för misstroend­e mot henne.
 ?? FOTO: JOHANNES TERVO/HBL-ARKIV ?? Det är tragiskt att styrelseme­dlemmar ännu efter fullmäktig­es
■ tydliga budskap inte tagit till sig kritiken, säger Anna-Lena Karlsson-Finne.
FOTO: JOHANNES TERVO/HBL-ARKIV Det är tragiskt att styrelseme­dlemmar ännu efter fullmäktig­es ■ tydliga budskap inte tagit till sig kritiken, säger Anna-Lena Karlsson-Finne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland