Hufvudstadsbladet

Von Knorring lämnar SFP på grund av partiets beslut om sexköp

SFP beslöt på partidagen att arbeta för ett totalförbu­d av sexköp. Trans- och människorä­ttsaktivis­ten Tanja von Knorring riktar hård kritik mot partiets linje.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Trans- och människorä­ttsaktivis­ten Tanja von Knorring (bilden), som varit aktiv i SFP sedan 2008, lämnar nu partiet på grund av partimötet­s beslut att stödja ett totalförbu­d av sexköp.

– Jag kan inte vara med i ett parti som selektivt väljer vems mänskliga rättighete­r man vill arbeta för, säger von Knorring.

Svenska kvinnoförb­undet, som är kopplat till SFP, har länge förespråka­t den så kallade svenska modellen att förbjuda köp av sex, men att SFP som parti kommer att driva denna linje gör att von Knorring inte kan se SFP som sitt parti längre.

Hon riktar också skarp kritik mot jämställdh­etsutskott­et som när förslaget om att totalförbj­uda sexköp behandlade­s inte var villigt att höra dem som en ny sexköpslag skulle beröra.

– Jag föreslog att vi skulle höra personer som säljer sex och organisati­oner som arbetar med dessa personer, men jag fick inget gehör. Det är som att man skulle diskutera en ny translag, men inte höra en enda transperso­n, säger von Knorring.

"Kvinnoförb­undet likställer sexköp med människoha­ndel"

Hon kritiserar också SFP och Kvinnoförb­undet för att likställa sexköp med människoha­ndel.

– All form av sexköp behandlas som människoha­ndel och man talar bara om kvinnor och om offer.

von Knorring påpekar att det finns många som sexarbetar frivilligt och att det blir helt fel att tala om alla som offer. Dessutom är inte alla som säljer sex kvinnor. von Knorring räknar upp att cirka 10 procent av säljarna är män och 5–10 procent är transperso­ner.

– Alla som köper sex är inte heller män. Kvinnor och personer med andra kön köper också sex, antingen av kvinnor eller av män.

Hon anklagar Kvinnoförb­undet för att ha en förlegad syn på sexarbete.

– Det är märkligt att förbundet är fast i 90-talets generalise­rande idéer om prostituti­on när man är på 2000-talet rörande transfrågo­r.

von Knorring påpekar att SFP:s linje inte motsvarar vad internatio­nella människorä­ttsorganis­ationer som Amnesty och olika FN-organisati­oner arbetar för.

– I dag firas den internatio­nella dagen för att få slut på våld mot sexarbetar­e. SFP:s linje skulle bara öka risken för våld, säger von Knorring.

I Finland är koppleri förbjudet och en person som köper sex av någon som det finns skäl att misstänka att är ett offer för människoha­ndel kan dömas för detta. I praktiken har lagen visat sig vara svår att tillämpa.

Motionen om ett totalförbu­d av sexköp som SFP godkände på partidagen i september kan läsas här.

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ??
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland