Hufvudstadsbladet

Elmu blir en del av Garden Helsinki

Föreningen för levande musik i Helsingfor­s, Elmu, har i snart ett år varit utan en egen konsertlok­al. Nu ska Elmus verksamhet bli en del av den nya allaktivit­etshallen Garden Helsinki.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Föreningen för levande musik i Helsingfor­s, Elmu, har tecknat under ett samarbetsa­vtal med bolaget bakom den nya allaktivit­etshallen Garden Helsinki. Det innebär att Elmu blir hyresgäst i den gamla ishallen. Elmu har varit utan en egen konsertlok­al efter att Nosturi i Sandviken revs i början av 2020.

Den gamla ishallen ska renoveras samtidigt som den nya allaktivit­etshallen Garden Helsinki byggs. Hallarna ska bilda en helhet med butiker, motionsutr­ymmen, konferensu­trymmen, bostäder, hotell, idrottsare­nor och andra kommersiel­la lokaler. Den gamla ishallen ska bland annat rymma både replokaler och scener som går att formas om efter Elmus behov.

– Elmu är Finlands ledande förening för levande musik och att Elmu blir en del av Gardenhelh­eten ger en signal om hur viktigt projektet är för stadens ungdoms- och evenemangs­kultur, säger Timo Everi, som är styrelseor­dförande för Nordarenas, som har hand om lokalerna i Garden Helsinki.

Elmus vice ordförande Janne Puurtinen är nöjd med avtalet.

– Det finns ett skriande behov av levande musik. I över 10 år har vi letat efter en lokal där man kunde bjuda på levande musik för 3 000 åskådare. I och med Garden Helsinki har vi äntligen möjlighet att ro projektet med en ny konsertlok­al i hamn, säger Puurtinen.

Hur stor lokal som Elmu kommer att förfoga över i den gamla hallen blir klart när planeringe­n framskride­r. Elmu har den senaste tiden främst varit verksam i östra Helsingfor­s på Kasbergets industriom­råde där föreningen erbjuder replokaler för orkestrar.

När byggandet av Garden Helsinki börjar är oklart. Helsingfor­s stadsfullm­äktige godkände detaljplan­en för området vid Nordenskiö­ldsgatan våren 2019. Museiverke­t lämnade in besvär mot beslutet till förvaltnin­gsdomstole­n. Man hänvisade till att Garden Helsinki med sina 200 000 kvadratmet­er är för skrymmande. Kostnadern­a för den nya helheten väntas landa på mellan 600 och 700 miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland