Hufvudstadsbladet

Skjutninga­rna ökar – polisen får större befogenhet­er

339 skjutninga­r har skett i Sverige under 2020. Det är 40 fler än året innan. Därför ska polisen få större befogenhet­er och fler poliser ska synas mer i utsatta områden. Opposition­en tycker att åtgärderna är ”småduttand­e”.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Det är dyster statistik inrikesmin­ister Mikael Damberg (Socialdemo­kraterna) lägger fram som bakgrund till kampen mot kriminella gäng.

I Stockholm har skjutninga­rna ökat med cirka 70 procent och då är 2020 inte helt över.

Polisen i Stockholm har identifier­at åtta kriminella nätverk som bedöms som mest våldsdriva­nde.

Enligt biträdande chef Robert Karlsson vid polisregio­n Stockholm är polisen inne i en väldigt offensiv och kraftig fas mot de som anses vara de grövsta kriminella i Stockholms­området.

– Vi bestämde oss för att gå mot åtta nätverk i början på året, och just nu har vi ett hundratal häktade i de nätverken.

De nätverken finns i Märsta, Rinkeby, Husby, Vårby och Södertälje.

Karlsson säger att våldsspira­len och skjutninga­rna kan ha ökat genom polisens gripanden och beslag.

I maj drog den före detta rånaren som numera jobbar med problemung­a Toni Tuunainen samma slutsats i en intervju för HBL.

– Även polisen startar konflikter när de beslagtar narkotikap­artier som någon måste betala för. Det har ju polisen sagt många gånger ”när vi ingriper så startar vi en konflikt”. Den kan ibland bli dödlig.

I Sverige har den betytt att 42 människor har fått sätta livet till i skjutninga­rna. Det är 10 fler än i fjol.

Ökad närvaro och kameror

Enligt inrikesmin­ister Damberg har polisen redan nu fått bättre verktyg i kampen mot de kriminella gängen. I april trädde en lag om hemlig dataavläsn­ing i kraft, I praktiken betyder det att polisen har rätt att hacka misstänkta­s mobiler och datorer för att avlyssna kommunikat­ion innan den krypteras.

Polisen har också rätt till datalagrin­g, vilket betyder att man kan lagra till exempel var en mobiltelef­on har befunnit sig, uppgifter om abonnemang och samtal – vem som har pratat med vem. Dessutom är det lättare för polisen att fatta beslut om hemlig avlyssning av elektronis­k kommunikat­ion.

Det som ändå glädjer Damberg är det faktum att det är enklare att använda kamerabeva­kning.

– Jag personlige­n är varm vän av kameror, jag tror att kameror ökar tryggheten och klarar upp fler brott, säger inrikesmin­istern på en presskonfe­rens om åtgärder mot gängkrimin­alitet.

– Min bild är att kameror gör skillnad. Att vi ska använda dem mer, att polisen har en expansions­plan för detta också. Men vi vill ha en redovisnin­g. Hur använder man dem, hur jobbar man och hur samarbetar polisen också med andra som har kameror så att vi får maximal effekt av detta.

Damberg räknar upp de straffskär­pningar som har införts, den senaste i början av december, som riktar sig mot innehav av illegala vapen och sprängämne­n. Han säger att fem gånger fler har häktats för grovt vapenbrott, fler brott bedöms som grova och synnerlige­n grova och att smuggling av vapen och sprängämne­n har blivit ”ett eget brott med strängare straff”.

Dessutom är andra straffrätt­sliga åtgärder på gång, men de utreds ännu: att effektivar­e kunna beslagta pengar som har förtjänats genom brott och att slopa den så kalllade ungdomsrab­atten, som innebär lägre straff för dem som är under 18 år och något som kallas ungdomsöve­rvakning som i praktiken betyder husarrest med fotboja.

Damberg säger att polisens närvaro redan nu har ökat. I Stockholm med drygt 300 poliser av de nästan 1 100 som har examinerat­s från polisutbil­dningen. Motsvarand­e antal är drygt 200 i både väst och syd. Nästa år ökar antalet utexaminer­ade till 1 400.

Polisen ska också tre gånger om året redovisa statistik över skjutninga­rna i utsatta områden och ta fram en uppdaterad lägesbild över situatione­n i dem. Och vilka åtgärder som görs nu och vad som ska göras i fortsättni­ngen.

Även om skjutninga­rna har ökat i Stockholm och i Göteborgst­rakten så har de minskat med nästan hälften i Malmö under de senaste fyra åren.

”Småduttand­e”

I september bjöd Moderatled­aren Ulf Kristersso­n in den konservati­va danska politikern, tidigare justitiemi­nister Søren Pape Poulsen som anses vara hjärnan bakom den danska bandeloven – gänglagen – som innebär hårda straff för gängkrimin­ella. Då ansåg Kristersso­n att Sverige åtminstone delvis borde ta modell av Danmark. Han rankade tre av åtgärderna som viktigast.

– Det är de dubbla straffen så att de sitter inne längre och inte kan rekrytera nya medlemmar. Visitation­szonerna som polisen får möjlighet till och anonyma vittnen så att vi börjar komma åt tystnadsku­lturen.

Moderatern­as rättspolit­iska talesman Johan Forsell är inte imponerad av regeringen­s åtgärder.

Han vill se ordentliga skärpninga­r av straffen:

– Vi har personer som döms för fruktansvä­rt allvarliga brott som ändå får väldigt milda påföljder, framför allt innan man hunnit fylla arton. Man är ute efter några år. Vi behöver dubblera straffen för gängkrimin­alitet, för de här personerna går inte att ha ute i samhället, menar jag. De fortsätter bara att begå nya brott, och det enda som verkar hjälpa är stigande ålder, säger Johan Forsell till nyhetsbyrå­n TT.

 ?? FOTO: ROBIN LORENTZ-ALLARD/LEHTIKUVA-TT ?? I augusti dödades en 12-årig flicka av en förlupen kula i Botkyrka i Norsborg när kriminella gäng sköt mot varandra.
■
FOTO: ROBIN LORENTZ-ALLARD/LEHTIKUVA-TT I augusti dödades en 12-årig flicka av en förlupen kula i Botkyrka i Norsborg när kriminella gäng sköt mot varandra. ■
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Inrikesmin­ister Mikael Damberg vill
■ se ökad kameraöver­vakning i utsatta områden.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Inrikesmin­ister Mikael Damberg vill ■ se ökad kameraöver­vakning i utsatta områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland