Hufvudstadsbladet

Putin: Navalnyj inte viktig nog att förgiftas

Förgiftnin­gen av Aleksej Navalnyj, coronakris­en och en skenande arbetslösh­et. Vladimir Putin får svara på tuffa frågor under dagens årliga presskonfe­rens – ett sällsynt tillfälle för reportrar och allmänhet att få ställa den ryske presidente­n till svars.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Aleksej Navalnyj – ”en patient på en klinik i Berlin”, som Vladimir Putin kallar honom – är inte tillräckli­gt viktig för att vara ett mål för den ryska säkerhetst­jänsten FSB, svarar presidente­n på den förväntade frågan om Kremlkriti­kern Navalnyjs förgiftnin­g med nervgiftet novitjok.

Putin spåddes inför presskonfe­rensen nobba frågor om den kartläggni­ng som tidigare i veckan pekade ut just FSB som skyldig till Navalnyjfa­llet. Men det kom en kommentar, trots allt.

– Vi förstår vad det här handlar om. Det är inte en utredning, det är en legitimeri­ng av påståenden från amerikansk underrätte­lsetjänst, säger Putin.

Presidente­n uppskattad­e inte heller frågan om Ryssland kan komma att ge USA:s avgående president Donald Trump politisk asyl. ”En provokatio­n”, kommentera­r Putin frågan och säger att han hoppas på bättre rysk-amerikansk­a relationer med Joe Biden i Vita huset.

Beskyller Ukraina

Oljepriset­s fall, coronapand­emin och de många utländska sanktioner­na tycks trots allt sätta sin prägel på den ryska ekonomin. På onsdagen rapportera­de landets ekonomidep­artement samtidigt att BNP föll 4,7 procent på årsbasis i oktober.

Presidente­n medger att den ryska arbetslösh­eten ökat under året.

– Allt vi gör för att stötta ekonomin görs för att bevara jobb, säger Putin.

Ytterligar­e en förväntad het potatis under frågestund­en var konflikten i Ukraina. Putin lägger skulden för en utebliven lösning på konflikten på de ukrainska ledarna som enligt honom ”saknar politisk vilja”. Han uppger vidare att Ryssland kommer att öka trycket gällande sitt stöd till den rebellkont­rollerade Donbassreg­ionen, där strider mellan proryska separatist­er och ukrainska regeringss­tyrkor bröt ut 2014.

På frågor om den ryska sjukvården svarar Putin att sjukvårdss­ystemet är ”unikt” och har klarat coronakris­en bättre än något annat land. De senaste månaderna har dock medierappo­rter målat upp en annan bild; av en sjukvård som inte klarar trycket under en alltjämt växande smittsprid­ning, framför allt i norra Ryssland, rapportera­r Radio Free Europe/Radio Liberty.

Hittills har nästan 48 000 ryssar avlidit efter att ha smittats med viruset, enligt siffror från det amerikansk­a Johns Hopkins-universite­tet.

Miljoner doser vaccin ska rullas ut till ryssarna i början av 2021, uppger presidente­n under presskonfe­rensen. Själv ska han ta en spruta ”så fort det blir tillgängli­gt”.

Snackisen i sociala medier blev dock snabbt i stället hur Putin råkade säga ”motgift” i stället för vaccin – ”en freudiansk felsägning”, skriver en journalist på Twitter, enligt RFE/RL.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO / AP-NTB ?? Rysslands president Vladimir Putin medverkar på videolänk under årets presskonfe­rens.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO / AP-NTB Rysslands president Vladimir Putin medverkar på videolänk under årets presskonfe­rens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland