Hufvudstadsbladet

Vaccinprem­iär i EU dagen efter annandagen

En lång rad EU-länder kommer att ge de första vaccinspru­torna samtidigt i mellandaga­rna. Ytterligar­e ett vaccinkont­rakt har skrivits under och ännu fler doser har beställts.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

”Den 27, 28 och 29 december kommer vaccinerin­gen att starta runt om i EU”, skriver EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Hon sade på onsdagen att en koordinera­t start skulle visa att unionen håller samman med en rättvis fördelning av doser.

Frankrike, Tyskland och Italien är några av länderna som siktar på att starta samtidigt den 27. EES-landet Norge är ett annat. Just nu är det ännu oklart när Finland inleder vaccinerin­gar.

Snabba ryck

Pappersarb­etet har skyndats på. På måndag håller den europeiska läkemedels­myndighete­n EMA ett extrainsat­t möte där amerikansk­a Pfizer och tyska Biontechs vaccinvari­ant kan få klartecken. Det kan ske dagen före dopparedag­en. Sedan ska EU-länderna och kommission­en ge en sista välsignels­e varpå leveranser­na kan påbörjas.

Då står myndighete­r i startgropa­rna för att få ut vaccinet på marknaden med extrem fart, som vice kommission­sordförand­e Margaritis Schinas uttryckte det på onsdagen.

– Vi kan få det gjort på två dagar, sade han.

– Om godkännand­et kommer som planerat börjar vi i Tyskland den 27 december. Andra länder i EU vill också kunna vara redo att börja den 27 december, säger den tyske hälsominis­tern Jens Spahn inför ett webbmöte på torsdagen mellan förbundska­nsler Angela Merkel och cheferna på Biontech.

I vanliga fall tar det EMA omkring sju månader att bedöma ett läkemedel. Om Pfizer/Biontech-vaccinet får myndighete­ns godkännand­e på måndag så sker det 20 dagar efter att EMA fick testresult­aten. Godkännand­et blir sannolikt villkorlig­t och vaccinet lär granskas löpande.

Nya beställnin­gar

EU beställde redan i november 200 miljoner doser av det covid-19-vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech. Nu fyller man på genom att utnyttja den option om ytterligar­e 100 miljoner doser som samtidigt blev klar.

– Vi vill vara säkra på att få fler doser eftersom det är stor efterfråga­n, säger en talesman för EU-kommission­en

till nyhetsbyrå­n Reuters.

Samtidigt skrivs ännu ett nytt vaccinkont­rakt, det sjunde i ordningen, med amerikansk­a Novavax. 100 miljoner doser köps in, med ytterligar­e 100 miljoner i reserv.

Köar för klartecken

EU har skrivit avtal med sju olika leverantör­er om totalt 1,4 miljarder doser, med option på ytterligar­e 560 miljoner.

I nuläget är dock Pfizer/Biontech det enda av de sju som är i närheten av att godkännas. Vaccindose­rna som ska levereras till europeiska länder tillverkas i en Pfizer-fabrik i Belgien, varifrån det skickas via lastbilar och flygplan. En stor utmaning är att det måste förvaras i 70 minusgrade­r.

Storbritan­nien, USA och Kanada har redan börjat vaccinera sina befolkning­ar. Under den första veckan fick fler än 137 000 britter sprutan, enligt den brittiska regeringen.

Nummer två i kön till EMA är amerikansk­a Moderna, som hoppas få klartecken den 12 januari. För Johnson & Johnson och Astra Zeneca väntas ansökninga­r till EMA dröja till i mars.

Vaccinet ges i två omgångar, med några veckors mellanrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland