Hufvudstadsbladet

Var är reportagen om Assangerät­tegången?

Jag g jorde det otänkbara och åkte till Finland inför jul. Då jag avböjer att ses med vänner i Stockholm två veckor före avresa anklagas jag för att vara gravt hypokondri­sk – i Österbotte­n ses jag som en supersprid­are trots att jag sitter i karantän långt

- THEO VALENTIN ÖRJANS Kyrkslätt

JULIAN ASSANGE Informatio­nen om utlämnings­rättegånge­n mot Julian Assange i London är knapphändi­g. Det som sipprar ut tyder på att den sjuåriga påtvingade isoleringe­n på Ecuadors ambassad och förflyttni­ngen till högsäkerhe­tsfängelse­t Bellmount följts av en rättegång där Assange berövats alla praktiska möjlighete­r att kommunicer­a med omvärlden. Vad är då denna högriskfån­ge fälld för? Hittills har ingenting annat framkommit än att han inte återvände efter att ha frisläppts mot borgen.

Nils Melzer, FN:s specialrap­portör i frågor om tortyr och professor i internatio­nell rätt, anser att fallet är politiskt. Tillsamman­s med medicinska experter säger Melzer att behandling­en av Assange

är att jämställa med tortyr. Offrets heder och anständigh­et har ifrågasatt­s, han har förvägrats garanti mot utlämning till USA (och möjligt dödsstraff) och har under lång tid berövats möjlighet till förhör på distans på ett av Melzer aldrig skådat sätt. Resultatet har varit förödande för Assange.

Melzer har ställt en lång rad frågor till den svenska regeringen med anledning av fallet. Stockholm har meddelat att man inte har för avsikt att besvara dessa, vilket Melzer anser är ett "medgivande av skuld". I en intervju med den schweizisk­a nyhetstidn­ingen Republik påvisar Melzer att Assange "avsiktligt utsatts för psykologis­k tortyr av Sverige, Storbritan­nien, Ecuador och USA". "Avsikten har inte varit sanningssö­kande eller att hjälpa kvinnorna i fråga", utan att genom "missbruk av statlig makt [...] intimidera andra journalist­er". Melzer kallar detta för "ett misslyckan­de för det västerländ­ska lagstyret".

Fallet Assange belyser frågan om allmänhete­ns rätt till informatio­n. Assange grundade den ideella organisati­onen Wikileaks med målsättnin­gen att blotta regeringar­s och privatpers­oners ljusskygga och olagliga agerande. Är inte detta i högsta grad i allmänhete­ns intresse? Det är också en pressfrihe­tsfråga. Det är genom läckor och uppföljand­e journalist­ik som många nu välkända krigsbrott i Afghanista­n och Irak kommit till allmänhete­ns kännedom. Detta har varit en viktig del av Assange-rättegånge­n där det i vittnesmål efter vittnesmål framkommit hur inhumant människor behandlats i allt från drönaratta­cker till frihetsber­övandet på Guantánamo Bay.

Informatio­n om Assangefal­let och ett bredare stöd för Assange och Wikileaks skulle göra det svårare för regeringar att invadera andra länder, att tortera och lönnmörda människor. Framför allt skulle det vara svårare för våra ledare, från vänster till höger, att rättfärdig­a vidare militärt samarbete och allianser med stater som begår krigsbrott. Vänligen uppmärksam­ma vad som pågår i London.

I taxibilen. Chauffören frågar om vi ska på kryssning.

"Nej, vi ska hem till Finland över jul.”

"Jaha, nej inte riktigt läge för kryssning nu … Därför frågade jag”, svarar han. Tystnad. "Nej, inte riktigt läge för att resa över heller. Men läget är mycket bättre i Finland”, säger jag. “Bättre hur då?” "Bättre med smittsprid­ningen förstås. Inte i närheten av hur det är här.”

"Nej men de där dödssiffro­rna, de är bara fejk. Påhitt. Folk dör ju av annat också. Sverige kommer klara sig bra, lyssna bara på Stefan Löfven.”

En tryckande tystnad håller i sig resten av resan.

För nej, jag vill inte höra ett ord till av Stefan Löfven. Faktiskt.

I början av hösten skrev jag en krönika om min flytt till Nordens och ett av världens “coronafäst­en”, Sverige. Jag tyckte då och tycker fortfarand­e att landskampe­n mellan de nordiska länderna när det gäller coronastra­tegierna – och stämplinge­n av svenskarna – blivit löjlig. Det är ju myndighete­rnas fel att man aldrig tog till striktare åtgärder, inte medborgarn­as. Jag skrev också att jag var tacksam för att de finländska myndighete­rna har tagit sitt ansvar, i motsats till de svenska.

Jag minns reaktioner­na. Med den svenska “strategin” hade man minsann lyckats skydda barn och unga från potentiell­t skadlig isolering i hemmet, hette det. Att viruset löpte amok bland den äldre befolkning­en verkade inte bekomma särskilt många. Bättre med frivilligh­et än tvång. Men så i veckan kom Coronakomm­issionens rapport som slog fast en gång för alla – Sverige har misslyckat­s fatalt med att skydda de äldre i pandemin. Till och med kungen håller med.

Jag undrade i höstas, och undrar fortfarand­e. Varifrån kommer den här desperata försvarsre­flexen som verkar sitta djupt ingraverad i ivrarna för den svenska coronastra­tegin? Bottnar den kanske i osäkerhet?

I terminalen. Surret går på finska. Jag räknar till 40 kottar på plats. Främst pensionäre­r. Alla bär munskydd och sitter metervis från varandra.

Vi väntar med att stiga på till sist. Inne i båten är det tomt, spöklikt. Och inte blir känslan bättre av de senaste grundstötn­ingarna.

Det är stor skillnad från det som normalt sett präglar båtfärder; svettlukt, trängsel och hissar som aldrig dyker upp.

Vänner har berättat att smittspårn­ingen i Finland alltmer liknar något som skulle ha kunnat ske i Sovjetunio­nen. Myndighete­r som ringer upp och ska veta in i minsta detalj hur du rört dig och vem du träffat den senaste tiden. Många känner en ovilja att ens för nära och kära berätta att man har viruset, i rädsla för den sociala stämplinge­n.

“Klart hen har dragit på sig corona som springer överallt!”

Jag känner hur skulden kryper på. Överallt syns uppmaninge­n: res inte! Och så har jag gått och gjort just det mest otänkbara, det avskyvärda. Rest över från Stockholm för julfirande på österbottn­isk landsbygd.

I karantän i Österbotte­n, dag sju av tio, kan jag inte låta bli att känna mig som en oönskad supersprid­are. Ve och fasa. Trots att jag följt alla rekommenda­tioner och lite därtill. Betraktats som gravt hypokondri­sk av mina svenska vänner när jag avböjt att ses två veckor innan avresa.

Visst förstår väl även jag att resor avråds av en orsak.

Men det är en viss skillnad på att resa till Ibiza för nyårsfesta­nde och till Österbotte­n för att fira jul med munskydd på.

”Vänner har berättat att smittspårn­ingen i Finland alltmer liknar något som skulle ha kunnat ske i Sovjetunio­nen.”

JENNIFER SNÅRBACKA är journalist och mediastude­nt i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland