Hufvudstadsbladet

Cas halverar Rysslands avstängnin­g till två år

Idrottens skiljedoms­tol Cas halverar Rysslands avstängnin­g från internatio­nell idrott från fyra till två år.

- TT

Beslutet innebär att Ryssland som land stoppas från OS i Tokyo i sommar, vinter-OS i Peking 2022 och fotbolls-VM i Qatar 2022. Rena idrottare kan få tävla under neutral flagg.

Avstängnin­gen gäller till den 16 december 2022, uppger Cas.

Utslaget i Cas kom efter att Ryssland överklagat antidopnin­gsorganisa­tionen Wadas beslut från i fjol att stänga av Ryssland i fyra år på grund av dopningsbr­ott.

Cas-domarna skriver i ett uttalande att de ser allvarligt på dopning, men att man också tittat på straffläng­dens proportion­alitet. De anser att man med ett något kortare straff lättare kan förändra kulturen i rysk idrott och "uppmuntra nästa generation ryska idrottare att delta i ren internatio­nell idrott."

I december i fjol stängde antidopnin­gsorganisa­tionen Wada av den ryska antidopnin­gsorganisa­tionen Rusada och rysk idrott i fyra år efter att ha funnit brister och oegentligh­eter i testdata från Rusada. Ryssland överklagad­e beslutet till Cas, som nu alltså avgjort ärendet.

Redan 2015 stängdes ryska idrottare av från internatio­nellt tävlande sedan professor Richard Mc Larens rapport visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjor­ts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och simVM 2015.

Avstängnin­gen gällde till och med vinter-OS 2018. Enbart de ryska idrottare som kunde bevisa att de var rena och inte varit inblandade i dopningssk­andalen i OS i Sotji 2014, fick tävla under neutral flagg.

Enligt beslutet av Cas får inte Ryssland söka eller arrangera mästerskap, förutom dem som redan är beslutade och som inte går att flytta.

 ?? FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/TT-AP, ARKIVBILD ?? Idrottens skiljedoms­tol Cas har beslutat om ryska idrottares medverkan i OS.
FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/TT-AP, ARKIVBILD Idrottens skiljedoms­tol Cas har beslutat om ryska idrottares medverkan i OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland