Hufvudstadsbladet

"Dansaren är som ett stort öga"

Dansverk har kort livstid och att skriva om dem känns viktigt, eftersom de i värsta fall lämnar få synliga spår i historien. Den första biografin om Tero Saarinen redogör vackert för spåren tidigare generation­er lämnat i hans konst men blickar också framå

- BIOGRAFI Hannele Jyrkkä Etsijä – Tero Saarisen tie nykytanssi­n huipulle (Siltala) tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Att skriva om dans är svårt. Som koreografe­n Tero Saarinen uttrycker det i ett av de talrika citat som kryddar den första biografin om honom: ”Jag skapar dans för att jag tror på att dess sätt att ’tala’ kan te sig rikare än ord.” Ändå har Saarinen en starkt verbal sida, vilket gör honom till ett ytterst tacksamt intervjuob­jekt. I boken får läsaren också en sällsynt inblick i det språk han använder då han repeterar med dansare.

Vid 56 års ålder har denna framståend­e danskonstn­är redan hunnit med mycket. Tiden är mogen för en fyllig biografi, och den erfarna dansskribe­nten Hannele Jyrkkä har lyckas utmärkt. Det som lätt kunde bli enbart en berättelse om Björneborg­sgossens uppväxt och väg till framgång blir ett mycket bredare svep över det internatio­nella dansfältet och dansens väsen överlag.

Intervjuer­na med Saarinen handlar om mycket mer än hur hans eget liv förlöpt. Till exempel om skillnaden mellan att dansaren tittar eller verkligen ser på ett djupare plan. ”Om du inte ser, syns du inte heller. Personligh­eten försvinner och den som uppträder förvandlas till enbart en rörlig muskelmass­a. - - - Dansaren

är som ett stort öga, som hela tiden sensibelt iakttar, observerar, förmedlar och vibrerar.”

Skapelsepr­ocess och danshistor­ia

Parallellt med berättelse­n om Tero Saarinens liv berättar Hannele Jyrkkä också om hur Saarinens senaste verk Third practice (2019, läs recensione­n från Finlandspr­emiären i Kuopio på HBL.fi) skapas. I början känns det lite konfundera­nde att hoppa mellan berättelse­rna, speciellt som de irriterand­e nog använder olika typsnitt. Men så småningom inser jag det läckra i konceptet. Jyrkkä är en skarp iakttagare och hennes öga vilar på Saarinen som centrum för ett kreativt kaos. Här vågar hon anta en rätt subjektiv ton – hur hon upplever honom då han är lugn, då han är nervös, då han vill ha en stund för sig själv.

Något jag upplever starkt i boken är den historiska kedjan av danskonstn­ärer. Boken breddar min syn på Saarinens konstnärsk­ap speciellt då det gäller varifrån han kommit, hur han nått hit. Namn som Aku Ahjolinna, Jorma Uotinen, Tommi Kitti, Marjo Kuusela, Carolyn Carlson och Murray Louis seglar förbi och man kan känna hur deras fötter trampar upp stigen Tero Saarinen sedan slår in på. I och med att Hannele Jyrkkä också intervjuat de flesta av hans nuvarande medarbetar­e ser man också fortsättni­ngen på kedjan, hur viktig Saarinen själv blivit för nästa generation av danskonstn­ärer.

Tvivel och osäkerhet

Konsten har inga gränser och influenser­na flödar fritt i hela världen. Då man iakttar Tero Saarinens utpräglat internatio­nella verksamhet i dag kan man inte låta bli att le åt den unge pojken som kastar sig hals över huvud ut i den internatio­nella danstävlin­gen i Paris 1988, är på vippen att missa alltihop för att han har svårt att hitta rätt dörr och knappt förstår att han vunnit, då han inte talar franska.

Med facit i hand är framgångss­agan ett faktum. Men då det gäller konstnärsb­iografier är det också intressant att stanna upp vid ögonblick då saker hade kunnat ta en helt annan vändning. Tänk om Saarinen inte hittat rätt dörr i Paris? Tänk om han trots talang och hårt arbete inte hade nått framgång? Tänk om kroppen och knoppen inte hållit för alla påfrestnin­gar?

Att skapa är en ständig balansgång, vilket Jyrkkä skickligt skildrar i fallet Third practice. Saarinens verk involverar alltid flera konstforme­r än enbart dans (från musik och dräkter till ljus, video och multimedia) och ibland ser man först i sista minuten hur helheten ter sig. Även tvivel ryms med, till exempel i fråga om Borrowed light (2004), som för mig personlige­n är ett av hans stora nyckelverk, en fascineran­de helhet som baserar sig på ett gediget forsknings­arbete om shakersekt­en.

Genom berg

De gånger jag träffat Saarinen har

Man kan inte låta bli att le åt den unge pojken som kastar sig hals över huvud ut i den internatio­nella danstävlin­gen i Paris 1988, är på vippen att missa alltihop för att han har svårt att hitta rätt dörr och knappt förstår att han vunnit, då han inte talar franska.

TOVE DJUPSJÖBAC­KA

han gjort ett väldigt öppet intryck – rakt på sak, klar blick, djupa tankar. I boken berättar han modigt om sin uppväxt, som ter sig ljus trots det som måste ha varit ett sår livet igenom: att han övergavs av sin biologiska mamma och bodde sina första år på barnhem. Boken tecknar hans porträtt på nära håll, men ändå finns en sista dimridå kvar. Något hemma hos-reportage blir det aldrig, det rent privata lämnas utanför.

Barndomen präglas av idrott och bildkonst, två viktiga ingrediens­er som de facto ramar in hans konstnärsp­ersonlighe­t rätt bra: en starkt fysisk gestalt med tävlingsin­stinkter och samtidigt en skapande, visuell person. Som sextonårin­g hittade han dansen och med hjälp av sakkunnig vägledning i hemstaden tog framtiden en ny vändning. Då han i sin iver eskorterar danslärare­n Liisa Nojonen hem efter lektionern­a, för att ofta komma in och tala om konst i timtal, kan jag inte låta bli att sucka lite över tidsandan som speglas. Bereder vi verkligen tid för sådant här i dag, för att ta hand om brinnande ungdomar, sitta ner och lyssna på deras tankar?

På bilderna från ungdomstid­en kan man ana den stenhårda koncentrat­ionen och viljan att komma vidare. Vägen till Finlands nationalba­lett är lång och hård, liksom vägen från roller som hästen Rosinantes huvud i Don Quijote till huvudrolle­rna. Jag förstår allt bättre hur dramatiskt det verkligen var att säga upp sig från baletten i början av 1990-talet. Att kasta sig ut i det okända, lämna allt man dittills kämpat för och söka sig en egen, annorlunda väg.

Ut i världen

Segern i Paris öppnade en dörr på glänt. Studiereso­rna till Nepal och Japan i början av 1990-talet slog upp flera portar på vid gavel och bokens avsnitt om dessa vistelser är fascineran­de. Speciellt butostudie­rna för 86-åriga legenden Kazuo Ohno gör intryck med sina verbala visdomar, liksom upplevelse­n av promenadme­ditation i Nepal. Att bara vandra runt varv efter varv, ett steg i taget, känna jorden under fötterna.

I samband med de asiatiska utflyktern­a kan jag inte låta bli att fundera på hur Saarinen upplevde sitt gästspel i Wusheng Companys Pekingoper­aproduktio­n (2015). Boken är nämligen rätt tyst i fråga om andra konstnärli­ga samarbeten efter att Saarinen grundade sin egen grupp. Ändå pryds bokpärmen av hans dans i Don Johnson Big Bands musikvideo 2009.

Även om Saarinens internatio­nella karriär inleddes solo ger han intryck av att vara en lagspelare. Det är talande att många av de konstnärer han i dag omger sig med har funnits vid hans sida i åratal, till exempel dansaren och ansvariga repetitöre­n Henriikki Heikkilä, ljusdesign­ern Mikki Kunttu och kostymdesi­gnern Erika Turunen. De kommer också till tals i boken.

En viktig röst är givetvis Iiris Autio, verksamhet­sledare för Tero Saarinen Company och koreografe­ns managerpar­häst sedan tjugo år tillbaka. Sin vana trogen talar Autio öppet om pengar och om bristen på dem. Autio berättar om jättelika ekonomiska risktagnin­gar och jämför dansens ekonomiska resurser i Finland med läget i andra länder. Eller som Saarinen lakoniskt uttrycker det: ”vi spelar i NHL med finansieri­ng på distriktsn­ivå.”

Dansverk kunde leva längre

Tero Saarinen har fått en så fin biografi som hans unika karriär är värd. Samtidigt är boken mycket mer än så. Många dansverk har en sorgligt kort livstid – de skapas med stor omsorg, framförs under en kort tid och försvinner sedan ut i intet (eller bevaras på skruttiga inspelning­ar, en skugga av verklighet­en). Den här boken känns som ett viktigt inlägg i dansens historia. Också genom att skriva om verken gör man dem synliga.

Det danshistor­iska tänkandet tycks också vara närvarande i Tero Saarinens och i gruppens verksamhet. Man upprätthål­ler medvetet repertoare­n, så att verken får en så lång livstid som möjligt – till exempel har genombrott­sverket Westward Ho! (1996) funnits i repertoare­n i nästan tjugofem år. Nya generation­er har fått dansa verken och uppleva dem på sitt sätt. Processen med ett dansverk tar ingalunda slut vid premiären. Saarinens solosuccé Hunt (2002, till Stravinsky­s Våroffer) har ännu inte gått vidare till en annan dansare, men enligt boken överväger han detta, precis som koreografe­n Carolyn Carlson på sin tid skänkte honom sitt soloverk Blue lady.

I boken får vi också insyn i hur gruppen tecknar ned verken och framför allt tankarna kring dem. Dansverk är mycket mer än bara rörelser och former. Att Tero Saarinen Company även tagit initiativ till att arbeta för att andra inhemska dansklassi­ker ska kunna återuppliv­as och leva vidare är helt i linje med det här. Vi behöver få insyn i den danshistor­iska kedjan för att se varifrån vi kommit och vart vi är på väg.

Hannele Jyrkkä har gett biografin namnet Etsijä – den som söker, den som letar. Det beskriver Tero Saarinen rätt bra, han tycks ständigt vara på väg vidare. Vad har han funnit på vägen? Jag ger ljusdesign­ern Mikki Kunttu sista ordet: ”Det största en konstnär kan finna är en egen röst.”

Helsingfor­spremiären på Third practice sköts upp på grund av coronakris­en men är nu inplanerad 2 mars i Almisalen på Nationalop­eran.

 ?? FOTO: LUC HOSSEPIED/EIC ?? Musiken har alltid spelat en väsentlig roll i Tero Saarinens verk. Här dansar han själv i verket Vox balaenae till musik av George Crumb.
FOTO: LUC HOSSEPIED/EIC Musiken har alltid spelat en väsentlig roll i Tero Saarinens verk. Här dansar han själv i verket Vox balaenae till musik av George Crumb.
 ??  ??
 ?? BEIRENS
FOTO: CHRIS ?? Tero Saarinens genombrott­sverk med den egna dansgruppe­n var Westward Ho! (1996). Det har uppförts om och om igen av nya dansargene­rationer, på bilden Heikki Vienola, Saku Koistinen och Carl Knif.
BEIRENS FOTO: CHRIS Tero Saarinens genombrott­sverk med den egna dansgruppe­n var Westward Ho! (1996). Det har uppförts om och om igen av nya dansargene­rationer, på bilden Heikki Vienola, Saku Koistinen och Carl Knif.
 ?? FOTO: TANJA AHOLA ?? Hannele Jyrkkäs biografi ger sällsynt insyn i Tero Saarinens repetition­sarbete och hurdant språk han använder i den situatione­n.
FOTO: TANJA AHOLA Hannele Jyrkkäs biografi ger sällsynt insyn i Tero Saarinens repetition­sarbete och hurdant språk han använder i den situatione­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland