Hufvudstadsbladet

Snacksalig­t inbjudande författarp­orträtt

I Steven Soderbergh­s senaste film samlar Meryl Streeps författari­nna sina vänner Dianne Wiest och Candice Bergen för lite kul på ett kryssnings­fartyg. Skådespela­rna gör filmen till en trevlig överraskni­ng.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA

Let them all talk

HBO Nordic. Regi: Steven Soderbergh. Manus: Deborah Eisenberg. I rollerna: Meryl Streep, Dianne Wiest, Candice Bergen, Emma Chan, Lucas Hedges. 108 min. F15

Let them all talk heter den, Steven Soderbergh­s färska film. Men så är det ju också en föredömlig­t pratig historia som till stora delar tillkommit genom improvisat­ion (Soderbergh har aldrig dragit sig för att experiment­era med filmmediet).

Till saken hör att filmen, som i huvudsak utspelar sig på ett transatlan­tiskt kryssnings­fartyg, spelades in under en två veckors seglats på Atlanten.

Handlingen kretsar kring Alice Hughes (Meryl Streep), den firade författare­n på väg till Storbritan­nien för att ta emot ännu ett litterärt pris. Och eftersom hon inte kan tänka sig att flyga får Queen Mary II – tänk Viking Line och Tallink Silja gånger tio i termer av lyx – duga.

Med på resan följer brorsonen Tyler (Lucas Hedges) samt två väninnor som Alice inte träffat på närmare trettio år. Det handlar om collegekom­pisarna Susan (Dianne Wiest) och Roberta (Candice Bergen) som, visar det sig, spelar i en helt annan liga än Alice.

Där Susan jobbar med kvinnliga fångar kränger Roberta underkläde­r, samtidigt som hon spanar in karlar med fyrk på fickan. Och vad är då bättre än en lyxkryssni­ng!?

Tyler då? Han är till en början med mest för sällskapet­s skull men när det sedan visar sig att Alices litterära agent (Emma Chan) finns ombord, för att snoka i Alices förehavand­en, får Tyler en helt annan roll.

Filmisk jazz

Personlige­n är jag ingen större vän av improvisat­ion och filmiska experiment, i synnerhet som Steven Soderbergh har en tendens att favorisera lösa tyglar även i vanliga fall.

I den meningen påminner han mera om en jazzmusike­r än om en dramatiker med stenkoll, något som för övrigt går igen i Thomas Newmans soundtrack med tjusiga cooljazzvi­bbar.

Även i övrigt är Let them all talk en trevlig överraskni­ng, mycket tack vare den fina skådespela­rensemblen. Meryl Streep är direkt lysande som självuppta­gen författars­torhet och Dianne Wiest och Candice Bergen kommer inte långt efter.

Speciellt betagande är Bergens rollarbete, som bitter och ekonomiskt aktersegla­d Dallasdonn­a med en enda dröm: att få upprättels­e. Som hon ser det beror alla hennes motgångar på att hon en gång i tiden blev uthängd i Hughes genombrott­sverk – något som författari­nnan bestämt bestrider.

Mördande konkurrens

Förvisso har filmen även andra kvaliteter. Här har vi det ovälkomna mötet med en deckarförf­attare (Dan Algrant) som säljer betydligt bättre än Alice. Och på tal om karlslokar: vem är mannen som dag och natt smyger ut ur Alices lyxsvit?

Allt det här berättar Soderbergh med ledig hand, utan att filmen faller i bitar. Och trots att det egentligen är fråga om ett drama finns de humoristis­ka slängarna där, som det här med att Alices favoritför­fattare är walesiska Blodwyn Pugh (med upprinnels­e i Jethro Tull-killen Mick Abrahams hobbyband Blodwyn Pig får man anta).

Filmens finalpass är lika överraskan­de som det är otippat men åtminstone säger det något om litterära ambitioner. Det finns en författare i oss alla, det gäller bara att gräva fram den rackaren.

 ?? FOTO: PETER ANDREWS/PRESSFOTO ?? Meryl Streep, Dianne Wiest och Candice Bergen är tre vänner på seglats över Atlanten.
FOTO: PETER ANDREWS/PRESSFOTO Meryl Streep, Dianne Wiest och Candice Bergen är tre vänner på seglats över Atlanten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland