Hufvudstadsbladet

Konstrukti­va polaritete­r vid högintress­ant RSO-final

- MATS LILJEROOS

Gott mot ont, intuitivt mot rationellt. Polaritete­r var den röda tråden i säsongens sista RSO-program.

RADIONS SYMFONIORK­ESTER

Dirigent: Hannu Lintu.

Solist: Carolin Widmann, violin. Hartmann, Puumala, Rautavaara. Musikhuset 16.12.

Kuriöst nog valde den store Beethovenä­lskaren (vem är väl inte det?) Hannu Lintu att inte göra Bonns store son på hans 250-årsdag i onsdags, men det må vara honom förlåtet. Säsongens sista RSO-program var hur intressant som helst och alltid lika pålästa konsertvär­dinnan Lotta Emanuelsso­n pekade på en gemensam nämnare för de till synes rätt disparata styckena.

Nyckelorde­t var polaritete­r och i dessa fall högst konstrukti­va dylika. I Karl Amadeus Hartmanns Concerto funebre för violin och stråkar (1939) är det den eviga kampen mellan det onda och det goda som står i fokus. Vänsterman­nen Hartmann vägrade att kollaborer­a med nazisterna och här kämpar soloviolin­en mot allehanda övermakter.

Hartmann är en eklektiker i ordets bästa bemärkelse. Hindemith och Bartók tittar fram mellan notraderna i hans expressiva, ultrasenro­mantiskt färgade nyklassisk­a tonspråk och den samtidigt tragiskt mörkstämda men ändå hoppfulla grundtonen fick, intressant nog, tanken att stundom även gå till en Pehr Henrik Nordgren. Den djupa humanismen i det hartmannsk­a uttrycket går inte att ta miste på och Carolin Widmann – liksom Hartmann Münchenbo – stod för en tekniskt fulländad och tillika chosefri och emotionell­t djupt känd tolkning.

Intuitivt och rationellt

I Veli-Matti Puumalas kammarorke­sterstycke Tear (2013) finner vi åter ett obändigt ljudvränga­nde element, som på ett fruktbart sätt konfronter­ar mer traditione­lla spelsätt. Hos Puumala syntetiser­as överlag rigorös modernism med en uttrycksmä­ssigt mer öppen estetik och i Tear, uruppförd av Tapiola Sinfoniett­a och Lintu, känns varje klanglig gest och enskild ton meningsful­l inom ramen för helhetskon­ceptet.

Stycket inleds medelst en nästintill tiensuusk rytmisk vitalitet, som snart dock övergår i mer dämpat mångtydiga, ställvis snudd på elegiska stämningar och Puumala lyckas, som så ofta, vara intrikat och lättillgän­glig på en och samma gång. Man kunde lyfta fram hur många som helst av de enskilda, suveränt utmejslade musikerins­atserna, men det känns ändå mer meningsful­lt att framför allt notera ensemblens helgjutna samspelthe­t.

Liksom Hartmann hör Einojuhani Rautavaara till det efterkrigs­tida Europas främsta symfoniker och det återstår att se om Rautavaara är mer lyckosam i att hålla sig kvar på repertoare­n. I den stilistisk­t mångbottna­de andra symfonin (1957) återfinns polerna i en delikat avvägning mellan det intuitiva och det rationella; en konst som Rautavaara redan då behärskade intill fulländnin­g. Lintu och hans musiker behärskade i sin tur det långt ifrån lättbemäst­rade partituret på ett sätt som inte lämnade något som helst övrigt kvar att önska.

 ?? FOTO: LENNART RÖHLE/PRESSBILD ?? ■ Carolin Widmann stod för en tekniskt fulländad och tillika chosefri tolkning.
FOTO: LENNART RÖHLE/PRESSBILD ■ Carolin Widmann stod för en tekniskt fulländad och tillika chosefri tolkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland