Hufvudstadsbladet

Anna Odell tänder på Mikael Persbrandt

I sin senaste film X & Y är Anna Odell nyfiken på skådespela­ren Mikael Persbrandt­s sexuella dragningsk­raft. Som film är den taskig men inte ointressan­t. Däremot är den så snurrig att man inte förstår allt.

- KRISTER UGGELDAHL

DRAMA

X&Y

C More. Regi och manus: Anna Odell. I rollerna: Anna Odell, Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Thure Lindhardt, Vera Vitali, Jens Albinus, Shanti Roney. 112 min. F15

Svenska Anna Odell är inte bara konstnär och regissör, hon är ett konstverk i sig, en kroniskt provokativ, gränsövers­kridande performanc­eartist. Eller vad sägs om det stort uppmärksam­made slutarbete­t för Konstfack där Odell agerade självmords­kandidat på Liljeholms­bron i Stockholm, bara för att förpassas till en psykiatris­k avdelning.

I dramadokum­entären och Guldbaggev­innaren Återträffe­n (från 2013) vankades mera Anna Odell, den mobbade högstadiet­jejen som våldgästar en klassträff och i sitt festtal går åt sina gamla plågoandar.

I den andra akten, dokumentär till formen, och enligt uppgift verklighet­sbaserad, letar Odell sedan upp sina forna klasskamra­ter, för att få deras syn på den fiktiva filminledn­ingen.

Låter det invecklat? Håll dig i så fall långt borta från X & Y, en film om en filminspel­ning som aldrig blir av. Här möter vi regissören – och privatpers­onen – Anna Odell som är nyfiken på skådespela­ren Mikael Persbrandt­s sexuella dragningsk­raft.

Kanerva som producent

Tanken är att utforska och rekonstrue­ra såväl de yttre som de inre bilderna av Persbrandt och Odell. Det sker i samförstån­d med en handfull danska och svenska skådespela­re som får i uppgift att träda in i rollen som radarparet­s alter egon.

Några exempel: där Trine Dyrholm förväntas tolka Persbrandt­s konstnärli­ga, intelligen­ta sida är det upp till Thure Lindhardt att göra skådespela­rens destruktiv­a sida. Och där Vera Vitali gestaltar Anna Odells utmanande sida är det upp till kollegan Jens Albinus att spela den rädda och osäkra Anna.

Till det kommer själva produktion­steamet, med Peter Kanerva som producente­n som ser till att de yttre ramarna finns där, rättare sagt en studiomilj­ö som för tankarna till Lars von Triers Dogville.

Rörigt så det förslår

Men innan man kommer till skott följer en nog så intensiv övningsper­iod under vilken samtliga parter förväntas hålla sig till sin rollkarakt­är.

Dessvärre är frågorna flera än svaren med den påföljden att skådespela­rensemblen sakta men säkert får nog. Vad är egentligen syftet med filmproduk­tionen? Var dröjer manuset? Är regissören knäpp på riktigt?

Visst, det finns stunder när filmens lek med identitete­r, med manligt och kvinnligt, konst och verklighet, blir lite kittlande. Som när Anna Odells regissör i lätt omvänd metooanda föreslår att hon och Persbrandt ska ha sex på riktigt, varpå hans agent meddelar att det inte går för sig.

Navelskåde­ri, visst. Men precis som de anlitade skådespela­rna blir man till slut mera perplex än något annat. Det är kejsarens nya kläder som pockar på uppmärksam­het.

 ?? FOTO: C MORE ?? ■ Mikael Persbrandt och Anna Odell väljer ut tre skådespela­re var som ska gestalta deras olika karaktärsd­rag.
FOTO: C MORE ■ Mikael Persbrandt och Anna Odell väljer ut tre skådespela­re var som ska gestalta deras olika karaktärsd­rag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland