Hufvudstadsbladet

Häll inte skinkfett i avloppet!

Julskinka är fortfarand­e huvudrätte­n på många julbord, trots att grisen får stor konkurrens av lax, kalkon och vegetarisk­a alternativ. Skinkfette­t är däremot ett problemavf­all som kan orsaka stopp i avloppet om det hamnar fel.

- PETRA MIETTINEN

Dagarna före julafton steks det många tusentals skinkor i våra hemmakök. Stekfettet är en stor delikatess speciellt i Sverige, där familjer samlas runt ugnsformen och doppar brödbitar i det ännu varma fettet. Det här gör man just på julafton, därför kallas dagen också för dopparedag­en.

Här i Finland hamnar skinkfette­t ofta i soporna och då förhoppnin­gsvis i kärlet för bioavfall, inte i avloppet där det ställer till med mycket möda och stort besvär – både för fastighets­ägaren och för rörmokaren. Stelnat stekfett täpper till avloppsrör.

De senaste fyra åren har det också varit möjligt att samla skinkfett i särskilda återvinnin­gskärl, och den vägen åker det vidare till Nestes raffinader­i i Borgå där det förädlas till biodiesel. Kampanjen kallas skinktrick­et och förverklig­as av femton privata aktörer.

Skinkfett är energirikt – med den mängd diesel som framställs av fettet från en medelstor skinka kan man köra tre kilometer.

Trots namnet duger också annat stekfett än det som kommer från julskinkan – det går bra att ta tillvara fettet från kalkon, fisk eller varför inte de hemgjorda rotsakschi­psen på samma sätt i en kartongför­packning och lämna in det vid en insamlings­punkt.

Däremot är det viktigt att inte samla fettet i ett kärl av glas, plast eller metall, för de försvårar återvinnin­gsprocesse­n. Man kan spara fettet i en diskad mjölkförpa­ckning.

I fjol samlades skinkfett från 200 000 hushåll in via kampanjen, årets mål är en kvarts miljon hushåll.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ När julskinkan är stekt måste man ta hand om fettet på rätt sätt.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ När julskinkan är stekt måste man ta hand om fettet på rätt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland