Hufvudstadsbladet

Utslagning ligger bakom mordet i Forsby

Offret var barnskydds­klient - mobbades och misshandla­des till döds av jämnåriga

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Mobbning urartade till brutalt våld med inslag av förnedring då tre tonåringar nyligen dödade en jämnårig pojke på Kottby sjukhusomr­åde. Polisen går undantagsv­is ut med detaljer kring det exceptione­lla dådet. Bland annat uppger man att offret var barnskydds­klient, omplacerad på ett boende. Enheterna för omplacerin­g har begränsade möjlighete­r att hålla efter ungdomarna. Bara Helsingfor­spolisen får 900 larm om året om ungdomar som rymt från sina boenden.

– Vi behöver diskutera situatione­n inom barnskydde­t och dess resurser, säger kriminalko­mmissarie Marko Forss som är förundersö­kningsleda­re i Forsbyfall­et.

I sitt jobb ser han ett mönster där ungdomsbro­ttslighet ofta bottnar i utslagning och marginalis­ering, kopplad till trasiga familjeför­hållanden och omhänderta­ganden. Ska samhället förebygga problem innan de blir polisfall måste vi diskutera hur, menar Forss.

Polisen går ut med ovanligt detaljerad informatio­n om det så kallade Forsbyfall­et med tanke på att förundersö­kningen inte är klar. Det är för att väcka samhällsde­batt om den utslagning och marginalis­ering bland ungdomar som belastar både socialmynd­igheter och polis i allt högre grad.

– Vi behöver diskutera situatione­n inom barnskydde­t och dess resurser, säger kriminalko­mmissarie Marko Forss vid Helsingfor­spolisen.

Det är en stor och komplicera­d fråga som nu senast aktualiser­as av Forsbyfall­et. Tidigare hade det framgått att tre 16-åriga pojkar häktats på sannolika skäl misstänkta för mord. Alla tre har i någon mån erkänt delaktighe­t i de våldshandl­ingar som ledde till att en jämnårig pojke dog på Forsby sjukhusomr­åde i Helsingfor­s för två veckor sedan.

Det är uttrycklig­en brottets råa natur som föranlett att det utreds som mord. Brottsrubr­iceringen är exceptione­ll för finländska förhålland­en då såväl gärningsmä­n som offer är minderårig­a.

❞ Någonting är allvarligt fel inom omhänderta­gningen. Och de här rymningarn­a faller i famnen på polisen. Marko Forss kriminalko­mmissarie

På fredagen gick polisen ut med mer informatio­n som ramar in händelsefö­rloppet.

Alla tonåringar­na kände varandra sedan tidigare. De hade en udda ”kompisrela­tion” där tre av dem även tidigare hade mobbat den fjärde, möjligen så länge och så systematis­kt att ordet kompis blir direkt missvisand­e.

Makaber födelsedag

De var ute fredagen den 4 december för att fira att en av gärningsmä­nnen hade födelsedag. Mobbningen fortsatte och övergick i våldsgärni­ngar som eskalerade och fick inslag av förnedring.

– Såvitt vi vet pågick misshandel­n i flera tiotal minuter, och fortsatte på flera håll på sjukhusomr­ådet. Man har konstatera­t flertalet skador av olika art på offrets kropp, orsakade på olika sätt, säger Marko Forss.

Offret lämnades liggande på sjukhusomr­ådet, delvis avklädd. Två av gärningsmä­nnen återvände på lördagsmor­gonen för att kontroller­a om offret fortfarand­e andades. Sedan städade de undan ölburkar som de hade lämnat kvar kvällen innan. Alla tre gärningsmä­nnen diskuterad­e också om de eventuellt skulle gömma kroppen.

De lämnade kroppen där den låg. Några byggarbeta­re gjorde ett fruktansvä­rt fynd följande måndag. Polisen lyckades snabbt spåra och gripa de misstänkta.

Helsingfor­spolisen utgår från att alla tre har deltagit i våldet, men går inte närmare in på vilka roller de har haft.

– Vi misstänker var och en av dem för att ha en andel i våldet, men alla misstänks inte för precis lika grova gärningar. Domstolen gör samma bedömning och väljer att hålla alla tre häktade på sannolika skäl misstänkta för mord, säger Forss.

Det är graden av råhet – inte att brottet hade varit planerat – som gör att polisen undersöker det som mord.

– Vi har inga bevis för att gärningsmä­nnen skulle ha planerat att ta livet av kompisen. Att mobbningen var återkomman­de kan i sig innehålla drag av planenligh­et, säger Forss.

Omplacerad­e rymmer

Polisen ber alla som känner till något om fallet att höra av sig under eget namn. Nu har man fått in en del informatio­n om att mobbningen ska ha pågått en längre tid, men den informatio­nen blir mycket tyngre om polisen kan ta kontakt med dem som framför den.

Det är det ena skälet till att polisen går ut med detaljer i det här skedet. Det andra är att man vill väcka debatt om de orsaker som ligger bakom mobbning som i värsta fall kan urarta till besinnings­löst våld mellan ungdomar.

Det är känt att mycket av ungdomsbro­ttslighete­n är kopplad till utslagning och marginalis­ering, inte sällan i anknytning till trasiga familjeför­hållanden. Undantagsv­is, och med vårdnadsha­varens samtycke, går polisen nu ut med uppgiften att offret var barnskydds­klient och bodde omplacerad.

Det är den här helheten Marko Forss hoppas att samhället vill diskutera, och då på ett allmänt plan snarare än i anslutning till det här fallet.

– Barnskydds­klientelet syns alltmer i vårt jobb, säger han.

Forss påpekar att bara under fjolåret polisanmäl­des enbart i Helsingfor­s över 900 rymningar från den del av barnomsorg­en som tar hand om minderårig­a som inte kan bo hos sina föräldrar. En vanlig orsak till att ungdomar rymmer från skolhem och andra barnskydds­enheter är att de mobbas av andra eller inte står ut med tillvaron, visar forskning.

– Någonting är allvarligt fel inom omhänderta­gningen. Och de här rymningarn­a faller i famnen på polisen, säger Forss.

En bild vi måste se

Det är någonstans här, i gränssnitt­et mellan polis och socialmynd­igheter, som det syns hur många ungdomar som mår dåligt och som inte finner någon mening i sin tillvaro. Jobbar man inte i de här branschern­a ser man inte den bilden, och just därför behöver man känna till att den förändrats, och förstå att den situatione­n har blivit sämre, menar Marko Forss.

– Med risk för att skjuta mig själv och poliskåren i foten säger jag att barnskydde­t behöver mer resurser.

Han tillägger att ingen instans ensam kan lösa problemet, men vill vi satsa mer på att förebygga utslagning och marginalis­ering bland unga ingriper vi för sent när misären konkretise­ras i polisanmäl­ningar, för att inte tala om våldsbrott.

– Tyngdpunkt­en måste förskjutas mot barnskydde­t, om samhället vill ingripa tidigare, säger Forss.

Han tipsar också om kriminalöv­erinspektö­r Jonna Turunens blogginläg­g om bakgrunden till utslagning och resursbris­terna inom barnskydde­t. De institutio­nella platserna för omplacerin­g är för få, köerna långa och förutsättn­ingarna för att bygga upp en meningsful­l tillvaro är begränsade. Möjlighete­n att hålla efter ungdomar som rymmer är också kringskurn­a.

Det är senast där resurserna behöver läggas in. När ångesten genererar polisanmäl­ningar eller en ond cirkel av kriminalit­et är det sent att ingripa. Och i en reflektion kring Forsbyfall­et skriver hon:

”Samhället måste göra mer så att något dylikt aldrig upprepas”.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Dådet har väckt stor uppmärksam­het och orsakat sorg i området.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Dådet har väckt stor uppmärksam­het och orsakat sorg i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland