Hufvudstadsbladet

Gravfriden hävs för dyk till Estonia

Myndighete­r i Finland, Sverige och Estland vill tillfällig­t bryta gravfriden vid det 26 år gamla Estoniavra­ket.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Det blir sannolikt nya dykningar till Estoniavra­ket 26 år efter olyckan. Myndighete­rna för olycksutre­dning i Estland, Finland och Sverige ber om att gravfriden kring fartyget hävs så att man kan titta på de nyupptäckt­a hål i vraket som en tv-dokumentär nyligen visade.

Myndighete­rna för olycksutre­dning i Sverige, Finland och Estland är överens om att gravfriden vid Estonia bör brytas för nya dykningar. Det avslöjade, först av alla, den svenska inrikesmin­istern Mikael Damberg (Socialdemo­kraterna) på fredagen.

Olycks- och haveriutre­darna önskar nu att nya dykningar återupptas. Det sker efter att nya uppgifter om hål i vraket under hösten har presentera­ts i en tv-dokumentär av den svenska regissören Henrik Evertsson.

Också Estlands regering som företräder det sjunkna fartygets flaggstat har önskat nya dykningar så snart som möjligt. Framför allt har en tidigare estnisk statsåklag­are, Margus Kurm drivit på en ny utredning. Han hävdar en rysk inblandnin­g i olyckan.

På fredagen sade generaldir­ektör John Ahlberk från svenska Statens haverikomm­ission SHK att Estonia behöver friläggas från sediment och fartygets hela skrov filmas för att få en ny helhetsbil­d. Dessutom kommer man att behöva undersöka de nyhittade hålen också från fartygets insida, eventuellt lyfta vrakdelar och göra bottenprov kring vraket.

– Men det betyder inte att dykare går in i vraket, det kan också göras med obemannade ROV-farkoster, sade John Ahlberk.

I Sverige börjar regeringen nu utreda hur gravfriden tillfällig­t kan hävas för nya undersökni­ngar.

– Men det behöver göras på ett sätt som visar djup respekt för de anhöriga och de avlidna, sade minister Damberg.

Att bärga några mänskliga kvarlevor från lättillgän­gliga delar i och omkring vraket är enligt Mikael Damberg inte aktuellt. Anhöriga har hävdat att över 120 personers kvarlevor skulle gå att hämta till ytan relativt lätt.

Svenska och estniska anhöriga pådrivande

Majoritete­n av de omkomna vid Estoniakat­astrofen i september 1994, över 500 av totalt 852 omkomna, var svenskar. Både i Sverige och i Estland har anhöriga slutit sig samman och krävt att orsakerna till olyckan utreds en gång till.

– Vi välkomnar alla initiativ till att försöka få någon ordning på vad som har hänt. Och så tycker jag att man så långt det går ska ta upp de omkomna. Så gör man i ett civilisera­t land, säger Uppsalabon Lasse Johnsen till Sveriges Radio.

Han är aktiv i en organisati­on som de svenska anhöriga har bildat. Själv miste Lasse Johnsen den natten, i det iskalla havet söder om finländska Utö, sin då 29-åriga dotter Carita. Hon jobbade ombord, med att utbilda fartygets personal.

Den nyaste tv-dokumentär­en Estonia – fyndet som ändrar allt belönades nyligen med det stora Svenska Journalist­priset. Samtidigt har den ifrågasatt­s som spekulativ av journalist­er med bland andra publicistv­eteranen Jan Guillou och Sveriges grävpionjä­r Janne Josefsson i spetsen.

Den officiella orsaken till olyckan fastslogs i december 1997 och gäller än: Färjans bogvisir lossnade så katastrofa­lt att bildäcket fylldes med vatten, varefter fartyget kantrade och sjönk, meddelade en gemensam haverikomm­ission tillsatt av Estland, Finland och Sverige.

Senare forskning har bekräftat slutsatsen och John Ahlberk sade på fredagen att man inte i det här skedet har orsak att ifrågasätt­a slutsatser­na från 1997 eller undersökni­ngar om sjunkförlo­ppet från 2008.

Till Helsingin Sanomat har den finländska medlemmen i olycksutre­dningen Klaus Rahka sagt att de hål som nu hittats sannolikt åstadkommi­ts av det kringflyta­nde lösa bogvisiret.

Bogvisiret, som har bärgats, tillhör i dag ett svensk sjöfartsmu­seum och ligger nu på en nedlagd militärbas i Muskö i väntan på en slutlig placering. Också det ska nu inspektera­s på nytt.

Envisa konspirati­onsteorier

Ihärdiga alternativ­a teorier om olyckan hävdar att fartyget eventuellt sänktes av en explosion på bildäck. Olyckan ska i så fall ha haft en relation till militärmat­erial som ibland transporte­rats, och även smugglats, på färjan mellan Estland och Sverige. Det är också hypotesen i Henrik Evertssons femdelade tv-serie.

Samma teori hade också den tyska dokumentär­filmaren Jutta Rabe, som för 20 år sedan utförde olagliga dykningar vid vraket, finansiera­de av en amerikansk affärsman.

I december 1994 gjorde framför allt svenska militärdyk­are dykningar både omkring och inuti vraket.

Den nytillträd­da statsminis­tern, socialdemo­kraten Ingvar Carlsson antydde till en början att Estonia skulle bärgas. Tidigare rapporter bedömde då att det var ett nära omöjligt projekt att bärga de omkomna en och en.

Djupet var stort för dykningar, inredninga­r inne i fartyget hade rasat samman i högar av bråte och kropparna hade börjat upplösas. Också för erfarna dykare bedömdes arbetet vara mentalt krävande, i fartygskor­ridorer fulla av lik.

Kort efter dykningarn­a beslöt de tre involverad­e regeringar­na att utlysa gravfrid och förbjuda dykningar till vraket.

En svensk analysgrup­p krävde ändå tre år senare att Sverige skulle försöka hämta upp så många omkomna som möjligt. Den dåvarande ansvariga ministern Mona Sahlin reste till Finland och Estland, men fick inget stöd för det, och Sveriges regering beslöt då att inga kvarlevor bärgas.

I Estoniaoly­ckan omkom 285 ester och tio finländare samt ett sextiotal personer av andra nationalit­eter.

HBL har försökt nå inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) för en kommentar.

 ?? AVIKAINEN/LEHTIKUVA
FOTO: JAAKKO ?? M/S Estonias bogvisir bärgades utanför Utö den 19 november 1994. Därifrån forslades det till hamnen i Hangö för fortsatta undersökni­ngar.
■
AVIKAINEN/LEHTIKUVA FOTO: JAAKKO M/S Estonias bogvisir bärgades utanför Utö den 19 november 1994. Därifrån forslades det till hamnen i Hangö för fortsatta undersökni­ngar. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland