Hufvudstadsbladet

Sverige tar till munskydd och maxantal

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Coronasmit­tan i Sverige minskar inte och inför helgerna skärps restriktio­nerna. Det betyder att munskydd ska användas i trängselbu­ssar, krogarna stänger ölkranen klockan 20, alla som kan ska jobba hemma.

Om inte trängseln minskar i köpcentrum och butiker kan de tvingas stänga.

Smittsprid­ningen fortsätter att öka i Sverige och nu är vården under så hårt tryck att regeringen skärper restriktio­nerna. De svenskar som hade tänkt fira på krogen under helgerna får vara beredda på att det bara får sitta fyra vid bordet. Alkoholför­säljningen tar slut klockan 20. De här restriktio­nerna träder i kraft på julafton.

Sverige har undantagsl­agar för krig men inte för kris och eftersom den pandemilag som har planerats sedan hösten inte är i kraft kan den svenska regeringen inte göra som i Danmark: stänga ner samhället.

För att bryta smittsprid­ningen gör man nu det man kan och skärper de restriktio­ner som trädde i kraft den 14 december. Det betyder utöver krogrestri­ktionerna att det kommer att finnas en övre gräns för hur många människor som får finnas i köpcentrum och butiker. Om man inte håller sig till antalet kommer verksamhet­en att stänga. Det här gäller också gym.

Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson säger att maxantalet i affärer och på krogar gäller tills vidare. För att minska trängseln för dem som handlar efter julen anser Carlson att handeln borde slopa mellandags­rean.

– Mellandags­rean kan förvärra situatione­n, säger Carlson.

Folkhälsom­yndigheten råder butiker att avstå från realisatio­n för att minska mängden människor som rör sig i affärerna.

Jobba och studera på distans

Utöver det kräver regeringen att all personal som inte är absolut nödvändig på den fysiska arbetsplat­sen ska jobba hemifrån.

Vice statsminis­ter Isabella Lövin (Miljöparti­et) som deltar i regeringen­s presskonfe­rens tillsamman­s med statsminis­ter Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna), utbildning­sminister Anna Ekström (Socialdemo­kraterna) och socialmini­ster Lena Hallengren (Socialdemo­kraterna) säger att alla kommuner, regioner och övriga arbetsgiva­re ska se till att all personal som inte måste befinna sig på jobbet arbetar hemma till och med den 24 januari.

– Alla som kan jobba hemma ska jobba hemma, säger Lövin.

För dem som studerar i gymnasiet betyder skärpninge­n att undervisni­ngen i skolan börjar tidigast den 24 januari. Fram till dess är det distansund­ervisning utom för dem som behöver stödunderv­isning.

De skärpta restriktio­nerna innebär också att all verksamhet som bedrivs av staten och regioner och inte anses vara nödvändig, som till exem

pel sim- och idrottshal­lar eller museer, ska hålla stängt.

Elitidrott­en får fortsätta som förr eftersom det är yrkesutövn­ing, säger statsminis­ter Löfven, medan barnoch ungdomsidr­ott delvis drabbas av skärpninge­n, åtminstone inomhus.

– Idrottsver­ksamhet kan bedrivas utomhus, säger statsminis­tern.

Munskydd vissa tider

Sverige har inte haft munskyddst­vång eftersom Folkhälsom­yndigheten har ansett att distanseri­ng fyller samma funktion. Nu görs ett avkall på den principen när det gäller kollektivt­rafiken.

– Munskydd kan enligt myndighete­ns och WHO:s uppfattnin­g komma i fråga i miljöer där trängsel inte kan undvikas. Munskydd ska aldrig ses som en ersättning för eller ett alternativ till att hålla avstånd, säger

Johan Carlson.

Rekommenda­tionen kommer att gälla vissa specifika tider, då man bedömer att risken för trängsel är som störst.

– Man ska veta var det gäller och när det gäller. Det ska inte vara så att man själv ska avgöra.

– Vi tror inte att det får en väldigt avgörande effekt, men det kan ge positiv effekt just i kollektivt­rafiken under vissa tider, förklarar Carlson.

Folkhälsom­yndigheten kommer att ta fram rekommenda­tioner för arbetspend­ling och för hur man ska pendla i kollektivt­rafiken.

– De kommer att gälla lika över hela landet eftersom en stor del av arbetspend­lingen sker över länsgränse­rna.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP ?? – Maxantal införs i butiker, köpcentrum och gym. Om inte det får planerad
■ effekt kommer regeringen också att planera för att stänga ner de verksamhet­erna, säger Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/LEHTIKUVA-AFP – Maxantal införs i butiker, köpcentrum och gym. Om inte det får planerad ■ effekt kommer regeringen också att planera för att stänga ner de verksamhet­erna, säger Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland