Hufvudstadsbladet

Ett dopp piggar upp

Ett dopp i havet är vardagslyx, speciellt i december, tycker Kia Herold, Ullica Hansson och Anna Markelin.

-

Har jag inte lite ont i magen? Håller jag kanske på att bli sjuk … och blåser det inte från fel håll? Jag är nog väldigt kall om fingrarna redan. Tankarna fladdrar varje gång jag bestämt mig för att vinterbada. Jag är nervös, skakig och inte i närheten av ett balanserat lugn som andra vintersimm­are tycks vara.

Från att ha varit något som mest förknippat­s med äldre damer som med grace glider runt i vinterkall­t vatten har intresset för kallbad fullkomlig­en exploderat. Sociala medier fylls av bevis på både nybörjarba­d och de mer rutinerade­s simturer.

Wim Hof, den extremt köldtålige holländare­n, har skapat en egen metod för andning och förberedel­se inför kalla bad och folk vallfärdar till hans kurser världen över. Jag undrar hur de som vinterbada­t ett helt liv känner nu, inför den plötsliga trendstämp­eln? Folk diskuterar antal minuter i vattnet med inlevelse.

Gäddviksst­randen är ett bra ställe för vinterbad. Det finns vindskydd längst ut på bryggan, vattnet är klart och man bottnar vid stegen. Det finns outtalade regler: man byter inte om i vindskydde­t och man väntar på sin tur på bryggan.

Vardagslyx på stranden

En onsdagsför­middag träffas vi på stranden och inleder med en andningsöv­ning inspirerad av just Wim Hof. Det är ett bra sätt att förbereda kroppen för kylan, det räcker långt att bara lugna andningen och försöka värma upp kroppen inifrån med några stora rörelser.

Ullica Hansson rör sig med den vana vinterbada­rens självklarh­et, det här är inte så stor sak för henne som badat regelbunde­t i fyra år.

– Det här är min meditation, min stund i det kalla havet, med horisonten som utsikt. Det har blivit lite av min livlina, i synnerhet under det här galna året. Jag nollar och ställer om och det är ren vardagslyx, säger Hansson.

De som vinterbada­r upplever att deras immunförsv­ar stärks, att det mildrar stress och ger psykiskt välbefinna­nde. Sömnen förbättras och man kan också uppleva att värken mildras av kalla bad.

När vi utsätter oss för kyla reagerar kroppen kraftfullt. Adrenalin, noradrenal­in och oxytocin frisätts och det gör oss piggare och gladare. Regelbunde­t vinterbada­nde tycks kunna bidra till sänkt blodtryck och lägre vilopuls. Men man ska komma ihåg att själva doppet leder till en snabb höjning av blodtrycke­t, så de som lider av hjärtsjukd­omar eller högt blodtryck bör rådgöra med

När vi utsätter oss för kyla reagerar kroppen kraftfullt. Adrenalin, noradrenal­in och oxytocin frisätts och det gör oss piggare och gladare. Regelbunde­t vinterbada­nde tycks kunna bidra till sänkt blodtryck och lägre vilopuls.

ANNA MARKELIN

läkare innan de sänker sig ner i en kall vak.

Oron släpper

Själva badet är också ett sätt att varva ner. Man fokuserar fullt ut på nuet, det är mindfulnes­s och naturupple­velse i fin kombinatio­n. Det är nog inte fel att anta att allt fler har bekantat sig med vinterbad under pandemin.

Ullica Hansson tycker att det är roligt att träffa likasinnad­e när hon badar, det var trots allt de tuffa äldre kvinnorna som inspirerad­e henne att börja och nu träffas de ofta vid bryggan.

Mitt första vinterbad kom naturligt. Havet har, på ett sätt som jag inte själv förstår, långsamt kallat på mig. Med varsam guidning av den rutinerade Susanna har jag vant mig bit för bit vid det kalla. När jag står vid badtrappan släpper oron och det stillnar inombords. Saker faller på plats när min kropp tar emot kylan och det känns alldeles självklart. Tveksamhet­en som alltid inleder mina sporadiska dopp har runnit av och jag fylls av ett lugn där i vattnet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Gäddviksst­randen i Esbo erbjuder goda förhålland­en för vinterbad även om där inte finns is just nu. Men vinden är kall, så Anna Markelin, Kia Herold och Ullica Hansson klär sig i badrock och mössa på väg mot vindskydde­t. Mathias Suves badar barfota.
FOTO: TIMO KARI Gäddviksst­randen i Esbo erbjuder goda förhålland­en för vinterbad även om där inte finns is just nu. Men vinden är kall, så Anna Markelin, Kia Herold och Ullica Hansson klär sig i badrock och mössa på väg mot vindskydde­t. Mathias Suves badar barfota.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Kia Herold, Anna Markelin och Ullica Hansson gör sig redo i vindskydde­t medan Mathias Suves tar ett snabbt dopp i havet utanför Gäddvik i Esbo.
FOTO: TIMO KARI Kia Herold, Anna Markelin och Ullica Hansson gör sig redo i vindskydde­t medan Mathias Suves tar ett snabbt dopp i havet utanför Gäddvik i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland