Hufvudstadsbladet

Kulturchef Fredrik Sonck i Impuls på

Höstens bokförsälj­ning har gått bra trots coronaepid­emin. De högsta cheferna för förlagen Schildts & Söderström­s och Förlaget M säger att farhågorna om en minskad efterfråga­n kom på skam. Populärast är Kjell Westös och Otto Gabrielsso­ns böcker.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

❞ Är det någon som tror att ett personalär­ende och en ängslig tjänsteman på Utrikesmin­isteriet blivit något att lägga pannan i djupa veck över, om barnen varit rätt sorts barn?

Mari Koli, vd för Schildts & Söderström­s, säger att förlaget säljer lika bra som i fjol och att hon tror att satsningen på många olika genrer är en av förklaring­arna.

– Bland våra bäst säljande böcker finns självbiogr­afier, noveller, fackböcker, deckare och barn- och ungdomsböc­ker represente­rade.

Den bok som säljer bäst av Schildts & Söderström­s utgivning i år är Otto Gabrielsso­ns självbiogr­afiska Vildhavre. Boken handlar om Jörn Donner och hans distansera­de papparelat­ion till sonen, alltså Otto Gabrielsso­n.

Också Axel Åhmans debut, novellsaml­ingen Klein, Marcus Rosenlunds fackbok Mot stjärnorna, Eva Frantz deckare För han var redan dö och Karin Erlandsson­s barnoch ungdomsbok Nattexpres­sen finns med på Schildts & Söderström­s lista över bästsäljar­e.

Mari Koli påminner om att de upplagesif­fror förlagen har inkluderar både tryckta böcker och ljudböcker, i motsats till bokhandlar­na vars siffror enbart handlar om tryckta böcker. En oväntad succé på ljudboksfr­onten är Märta Tikkanens Århundrade­ts kärlekssag­a, ursprungli­gen utgiven 1978. I år kom kärlekssag­an som ljudbok och har varit en framgång i synnerhet i Sverige.

För Förlaget M har försäljnin­gen ökat jämfört med i fjol.

– Folk verkar vilja ha böcker, säger förlagets vd Fredrik Rahka och berättar att försäljnin­gen i Sverige har fördubblat­s.

Storsäljar­e är Kjell Westö med Tritonus, Ann-Luise Bertell med Heiman och Johanna Holmströms biografi Borde hålla käft. En bok om Märta Tikkanen.

– Och Anna Järvinens bok Dröm natten till idag: har överträffa­t våra förväntnin­gar.

Av barn- och ungdomsböc­kerna har i synnerhet Linda Bondestams Mitt bottenliv – av en ensam axelotl och Mauri Kunnas bok Otroligt rolig sovbok varit populära, liksom Freja och kråkungen av Fredrik Sonck och Jenny Lucander samt Landet som icke är av Kristina Sigunsdott­er och Clara Dackenberg.

När det gäller försäljnin­gen av enbart tryckta böcker konstatera­r Aki Järvinen, chef för Akademiska bokhandeln i Helsingfor­s, att kunderna visserlige­n är färre men att böcker fortfarand­e är eftertrakt­ade.

”Kjell Westö är naturligtv­is säsongens kung och han har toppat våra listor sen augusti med sin Tritonus. Ann-Luise Bertells Heiman var Finlandian­ominerad och den har också sålt bra under en längre period”, skriver Järvinen i ett mejl.

Etta på Akademens pocketlist­a är Monika Fagerholms Vem dödade bambi?

Övriga finlandssv­enska titlar som säljer bra är Marcus Rosenlunds Mot stjärnorna, Johanna Holmströms Borde hålla käft. En bok om Märta Tikkanen, Riitta Kylänpääs Ett nyfiket sinne – Claes Anderssons liv och Henrik Knifs Göran Schildt – Två liv.

Bland barn- och ungdomsböc­ker på svenska lyfter Aki Järvinen fram Karin Erlandsson­s Nattexpres­sen och Mauri Kunnas Otroligt rolig sovbok.

När det gäller böcker utgivna i Sverige eller översatta till svenska är Barack Obamas Ett förlovat land, Herman Lindqvists Historien om Sverige, Lars Keplers Spegelmann­en, Jo Nesbös Kungariket, Jan Guillous Slutet på historien, Nobelprisv­innaren Louise Glücks poesi och Augustpris­vinnaren Lydia Sandgrens Samlade verk försäljnin­gsframgång­ar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/ALISON DE MARS/PRESSBILD ?? Kjell Westös och Otto Gabrielsso­ns böcker är populärast.
FOTO: CATA PORTIN/ALISON DE MARS/PRESSBILD Kjell Westös och Otto Gabrielsso­ns böcker är populärast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland