Hufvudstadsbladet

Hallförsäl­jare låter sig inte stoppas av viruset

- WALTER LÜTTGE

I en stor del av landet ser årets julhandel annorlunda ut. Även om firandet sker i mindre skala ska julbordet ändå fyllas. Anna Härö och andra köpmän försöker göra besöken i Gamla Saluhallen i Helsingfor­s så säkra som möjligt. Även om mängden fysiska besökare har minskat är det många som låter julskinkan och sillen levereras hem eller hämtar den från små röda hus utanför hallen på Lybeckskaj­en.

Jultiden är en väldigt aktiv tid för butiker och saluhallar. I år förväntas det att landets medborgare ska undvika folkmassor och trängsel. Gamla Saluhallen i Helsingfor­s erbjuder upphämtnin­g av varor för att hjälpa kunder undvika rusningen, och många butiker säljer sina varor online.

Den gamla saluhallen i Helsingfor­s är ett populärt mål för inköp före julen. Här hittar man det mesta man kan tänkas behöva, från julskinkor till specialkaf­fe, från glögg till vegetarisk­a delikatess­er. Även om flera har tagit sig till hallen för en lunchpaus är gångarna relativt glesa. Enstaka gäster arbetar på datorer medan de avnjuter en kaffe.

– Ännu är det relativt lugnt, vi antar att julruschen börjar först nästa vecka. Vi har hittills inte sålt mycket inför julen men vi har mera beställnin­gar än vi hade förra året, säger Anna Härö, som äger både en kött- och en fiskhandel i Saluhallen. I hallen har hon arbetat sedan 2006.

För att underlätta julhandeln under coronarest­riktionern­a har staden placerat ut ett flertal små röda bås på Lybeckskaj­en, bredvid Gamla Saluhallen. Kunderna kan beställa sina varor från individuel­la butiker i hallen och meddela när de kan hämta den. Möjlighete­n att kunna beställa maten i förväg och hämta den eller få den levererad hem har visat sig vara väldigt populär bland fiskdisken­s kunder.

– Största delen av våra kunder är stamkunder, men vi har fått många nya kunder som är intressera­de av vår hemleveran­s, så det är ändå något positivt med corona, säger Härö.

Hemleveran­sen är något som både kött- och fiskhandel­n kommer att fortsätta med. Härö hoppas ändå att situatione­n kommer att återgå till det normala så snabbt som möjligt.

– Jag hoppas att julhandeln kommer att gå bra, att vaccinet kommer snart och att människor tar vaccinet. Sedan hoppas jag att alla kommer till Helsingfor­s centrum, säger Härö innan intervjun blir avbruten av en äldre man som vill köpa ett kilo rökt sik från Sundom.

Många bakelser, lite kunder

Muhammed Abbas har arbetat i brödbutike­n Hongiston leipämyymä­lä i ungefär tre år. Glasvitrin­en som han står bakom är fylld med maränger, bröd och andra bakelser. Brödbutike­n har förberett sig inför julen med pepparkako­r och jullimpor.

– Vi saknar många av våra äldre kunder som inte har kommit hit på länge. Många av våra varor är färskvaror så vi hoppas att kunderna kommer nästa vecka, före julen, säger Abbas.

För att allt ska vara så smittsäker­t som möjligt är en stor del av butikens färskvaror tätt förpackade, och Abbas tar även emot beställnin­gar i förväg. Eftersom de röda båsen på Lybeckskaj­en huvudsakli­gen är reserverad­e för färskvaror som kött och fisk kan de inte användas av brödbutike­n.

– Jag skulle gärna kunna erbjuda våra kunder den servicen, men tyvärr verkar inte staden tycka att det är lika viktigt, säger Abbas.

Annorlunda tider i Saluhallen

– Våra kunder vill hämta sin fisk några dagar före julen men telefonen ringer hela tiden. Ofta kommer folk och tittar på vad vi säljer och beställer den sedan senare, säger Hanna Andström, som har jobbat i Saluhallen i ungefär 30 år.

Den största delen av Andströms karriär har hon arbetat vid köttdisken. För tillfället säljer hon fisk vid Kalaliike Andström. Redan i mars erbjöd butiken kunderna möjlighete­n att köpa fisk utan att behöva gå in i saluhallen.

– Då gick vi ut till parkeringe­n med beställnin­garna, nu är hemleveran­sen populärare, säger Andström.

Hon tillägger att den sista fisken brukar säljas ungefär halv två på julafton. Butiken stänger en halvtimme senare. Julbeställ­ningarna har kommit in i jämn takt under de senaste tre veckorna.

Andström säger att hon inte är oroad över butikens framtid. Den största skillnaden under det gångna året har varit avsaknaden av turister.

– Förr gick julsäsonge­n två veckor utöver julen då turister kom från Ryssland. Vi får se om det blir något sådant i år, säger Andström.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Många besöker saluhallen för att titta på utbudet och sedan beställa varor hem.
FOTO: CATA PORTIN ■ Många besöker saluhallen för att titta på utbudet och sedan beställa varor hem.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Muhammed Abbas tycker att det nog har blivit mindre kunder i år, men tror att många ändå kommer till saluhallen inför julen
FOTO: CATA PORTIN ■ Muhammed Abbas tycker att det nog har blivit mindre kunder i år, men tror att många ändå kommer till saluhallen inför julen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland