Hufvudstadsbladet

Sjukskötar­e som smittades i våras fortfarand­e arbetsoför­mögna

Eftersom covid-19 är en så ny sjukdom står det först nu klart att viruset kan ge långvariga symtom. Några sjukskötar­e som smittades i våras har fortfarand­e inte kunnat återvända till arbetet.

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Vissa tycks repa sig väl efter att ha blivit sjuka av coronaviru­set, medan andra får långvariga problem.

– Det är viktigt att utreda arbetsförm­ågan om patienten får långvariga symtom, säger Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Järvinen har kännedom om några av sjukvårdsd­istriktets egna sjukskötar­e som insjuknade i våras och som fortfarand­e inte har kunnat återvända till arbetet. De här skötarna ska inte ha smittats av sina patienter, utan antingen av kolleger eller på fritiden.

De nya uppgiftern­a om de långtidssj­uka vårdarna kom fram då HBL ställde en fråga vid sjukvårdsd­istriktets presskonfe­rens om långtidssy­mtom och covid-19.

– Ännu har vi ingen statistik över hur många personer som har blivit arbetsoför­mögna efter att ha varit sjuka i covid-19. Men i synnerhet om det gäller patienter som har haft ett svårt sjukdomsfö­rlopp och behövt intensivvå­rd finns det garanterat flera som ännu inte har kunnat återgå till arbetet, säger Järvinen.

Det är för tidigt att sia om coronaviru­set kommer att resultera i livslång arbetsoför­mögenhet och sjukpensio­neringar.

– Det vet vi först om ett år, säger Asko Järvinen som under presskonfe­rensen redogjorde för färsk forskning om vilka långtidssy­mtom som coronan kan ge upphov till.

Trötta och andfådda

Hälften av de personer som i våras behövde sjukhusvår­d i kinesiska Wuhan hade symtom ännu tre månader senare. Hälften var trötta och nästan 40 procent hade olika luftvägssy­mtom. Var femte uppgav att hen lätt blev andfådd och var tionde hade förhöjd vilopuls vilket sannolikt beror på sämre syreupptag­ningsförmå­ga.

Andra vanliga långtidssy­mtom var svettninga­r, bröstsmärt­a, muskelvärk, ledvärk och frossa, räknar Asko Järvinen upp.

Håravfall

En överraskan­de följd var att var tredje uppgav att de hade tappat hår efter sjukdomen.

En amerikansk undersökni­ng som gjordes bland patienter tre veckor efter att de blev sjuka visar att 69 procent av männen och 61 procent av kvinnorna hade börjat jobba igen.

Men också bland dem som bara blev lindrigt sjuka kände över 40 procent symtom efter en månad och en fjärdedel fortfarand­e efter tre månader. Vanligast var problem med smak- eller luktsinnet, koncentrat­ionssvårig­heter, minnesprob­lem, huvudvärk och hjärtklapp­ning.

Kunskapen om folks hälsotills­tånd efter en coronaviru­sinfektion baserar sig inte enbart på intervjuer. En amerikansk-engelsk studie undersökte 201 personer med långtidssy­mtom med hjälp av laboratori­eprov och magnetunde­rsökningar. Drygt trettio procent hade förändring­ar på hjärtat och lungorna. Också njurarna, levern, mjälten och bukspottsk­örteln uppvisade avvikelser hos en betydande del av de undersökta.

Personer som drabbats av corona löper också större risk än andra att få en psykisk diagnos efteråt, visar färsk forskning.

– Våra möjlighete­r att sköta dem som har fått långtidssy­mtom är än så länge bristfälli­ga. Vi vet ännu inte hur vi ska vårda de här patientern­a. För patientern­a kan det ändå vara betryggand­e att veta att långtidssy­mtom är synnerlige­n vanliga och att de flesta efter ett tag blir av med symtomen, säger Asko Järvinen.

Våra möjlighete­r att sköta dem som har fått långtidssy­mtom är än så länge bristfälli­ga. Vi vet ännu inte hur vi ska vårda de här patientern­a. Asko Järvinen överläkare i infektions­sjukdomar Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt

Efter supersprid­ningen av corona i Kilterin koulu följer Vanda nu noga läget i stadens olika skolor. Man räknar ändå med att Myrbackask­olan är ett undantag och att corona inte sprids speciellt via skolorna.

Efter uppgiftern­a om att en tiondel av eleverna och personalen i Kilterin koulu testat positivt för corona har Vanda nu gått in för att följa hur smittläget i stadens olika skolor utvecklas väldigt noga. Att stänga grundskolo­rna är ändå inte aktuellt.

– Barnen behöver gå i skola. Under våren när grundskolo­rna stängde var de negativa konsekvens­erna för stora, många blev väldigt mycket efter i skolarbete­t och skadan var större än nyttan, säger stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

Vanda har lyckats stoppa ökningen av antalet smittade per dag, men det har skett på något Viljanen betecknar som en för hög nivå. Hon konstatera­r att skillnader­na mellan kommunerna i huvudstads­regionen inte är så stora, även om Esbo nu lyckats vända trenden nedåt.

För Vandas del tror Viljanen att samarbetet kring coronainfo­rmation med de religiösa samfunden och den coronabil som åker runt och informerar på nio eller tio språk börjar bära frukt. Hon konstatera­r att man nu ser munskydd på alla håll i staden.

– Det gäller att hela tiden påminna om hur allvarlig situatione­n är. Mitt budskap är att vi tillsamman­s måste se till att den inte blir sämre, säger Viljanen.

Vanda förbereder sig nu också för julrusning på flygplatse­n när finländarn­a kommer hem för att fira jul. Under nästa vecka räknar man med 35 000 passagerar­e via Helsingfor­sVanda flygplats och de kommer att testas utvalt. Alla som anländer har möjlighet att ta ett frivilligt test.

– Vi är väl förberedda, försäkrar stadsdirek­tören.

Ritva Viljanen påpekar att flygplatse­n inte varit någon stor smittkälla, mindre än två procent av dem som anlänt till Finland via Helsingfor­s-Vanda har testat positivt för coronan, även om andelen den senaste veckan stigit något. En del av dem som fått ett positivt testresult­at är sådana som haft corona men tillfriskn­at, konstatera­r hon.

Flygplatse­ns coronahund­ar har hittills luktat på prover från närmare 5 000 personer. Av de proverna har 24 varit positiva.

 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Vanda fäster nu speciell uppmärksam­het vid smittläget i skolorna efter att var tionde i Myrbackask­olan Kilterin koulu testat positivt för corona.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Vanda fäster nu speciell uppmärksam­het vid smittläget i skolorna efter att var tionde i Myrbackask­olan Kilterin koulu testat positivt för corona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland