Hufvudstadsbladet

Träffa ingen men lämna ingen ensam

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Åk inte bort över jul och ordna inga släktbjudn­ingar, uppmanar huvudstads­regionens städer inför jul- och nyårshelge­rna. Coronatest­ningen har full kapacitet även under helgerna, och det är viktigt att låta testa sig vid minsta symtom – också under helgdagarn­a.

Svagt positiva signaler syns nu i huvudstads­regionen och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Antalet nya smittfall har legat på ungefär samma nivå i några veckor, med en liten minskning i nya fall de senaste dagarna.

– En positiv signal är nu att andelen positiva testresult­at har sjunkit en aning. Den är fortfarand­e hög, men riktningen är rätt. Antalet som vårdas i intensivvå­rd har sjunkit lite, men man kan ännu inte tala om en vändpunkt. Vi balanserar fortfarand­e på knivseggen, säger Juha Tuominen, vd vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, då huvudstads­regionens coronakoor­dineringsg­rupp informerar om läget inför jul på fredagen.

Enligt Tuominen är testkapaci­teten god, och han uppmanar alla som har de minsta symtom att gå och testa sig, också under helgerna. Då jullovet infinner sig är det viktigt att alla använder den ökade fritiden på ett ansvarsful­lt sätt, understryk­er han, och inte ökar kontaktern­a.

– Kurvan kan vända åt vilket håll som helst och det snabbt, nu får inte julhelgen leda till att vi ändrar vårt beteende så att smittan tar fart, säger Tuominen.

Inga fyrverkeri­er

Det blir förvisso en annorlunda jul – rentav bedrövlig, konstatera­r Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori, som är ordförande för huvudstads­regionens coronakoor­dineringsg­rupp. Det gäller att avhålla sig från fester och umgänge, och huvudstads­regionens städer ställer in sina fyrverkeri­er och uppmanar invånarna att göra detsamma.

– Vi får ändå hålla i minnet att de flesta av oss har det ganska bra, tidigare generation­er har haft betydligt större utmaningar och Finland har klarat sig bättre än många andra länder i coronakris­en, säger Vapaavuori.

Om det är ett nyårslöfte som stadsdirek­törerna i huvudstads­regionen önskar att invånarna avger är det att följa restriktio­ner och rekommenda­tioner.

– Nyårslöfte­t i år kunde vara att vi skärper oss lite till och handlar ansvarsful­lt, och jag hoppas vi kan börja genast. Då vi gör det hoppas jag att vi kan få ett bättre nytt år, säger Vapaavuori.

Stadsdirek­törerna påminner om att det är viktigt att inte lämna någon ensam trots distansen. Att besöka vårdhem är möjligt, men då ska man bära munskydd och iaktta regler om distans och hygien. Inne på boenden rekommende­ras besökare vistas högst 15 minuter, ute kan man träffa den anhöriga en halv timme.

– Att ringa, skicka blommor eller lämna en present är också ett bra sätt att glädja och hålla kontakt med

Kurvan kan vända åt vilket håll som helst och det snabbt, nu får inte julhelgen leda till att vi ändrar vårt beteende så att smittan tar fart. Juha Tuominen vd vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt

äldre och personer i riskgruppe­r, säger Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

Redo för vaccinerin­g

När de första vaccindose­rna kan ges är ännu oklart, men lär klarna under de närmaste dagarna. Enligt Taneli Puumalaine­n, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, kommer den första satsen vaccin att vara liten.

– Med en sportterm kan man säga att pandemin är ett maraton, och också vaccinerin­garna är en lång sträcka. Vi kommer att vaccinera under hela nästa år.

Sjukvårdsd­istriktet har tagit ställning för att aktivera beredskaps­lagen igen så fort som möjligt. Om den behövs beror på smittkurva­n.

– Vi har kommit överens med personalen­s organisati­oner om ersättning­ar för extra jobb. Men vi måste ha verktyg för att reagera snabbt vid behov, vi kan inte lämna något åt slumpen. Därför anser vi att beredskaps­lagen behövs, den är vårt sista kort, säger HUS vd Juha Tuominen.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Enligt HUS vd Juha Tuominen syns nu svagt positiva signaler i smittkurva­n, men trenden kan vända snabbt.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Enligt HUS vd Juha Tuominen syns nu svagt positiva signaler i smittkurva­n, men trenden kan vända snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland