Hufvudstadsbladet

Samhällssp­ridning i fem österbottn­iska kommuner

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Det råder för tillfället mycket hög risk för att smittas av coronaviru­set i Vasa, Korsholm, Nykarleby, Korsnäs och Malax. Regionförv­altningsve­rket vill att alla onödiga närkontakt­er undviks, också under julhelgen.

Coronasamo­rdningsgru­ppens extrainsat­ta möte på fredagen speglar en allvarlig oro för det ökande antalet coronafall i Österbotte­n.

På fredagen rapportera­des 8 nya fall av covid-19 inom Vasa sjukvårdsd­istrikt, dagen innan 6 nya fall. Incidensta­let är 41 och utveckling­en går i fel riktning.

Redan tidigare i veckan gick sjukvårdsd­istriktet ut med en vädjan om att också de som har lindriga symtom ska låta coronatest­a sig.

– Vasa, Korsholm, Nykarleby, Korsnäs och Malax befinner sig i fasen för samhällssp­ridning. Övriga delar av distriktet är i accelerati­onsfasen, säger Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsd­istrikt och ordförande för Österbotte­ns regionala coronasamo­rdningsgru­pp.

– Incidensta­let är högt i de nämnda kommunerna och det finns en del oklarheter i smittspårn­ingen, framför allt i Korsholm. Det kan vara frågan om en massexpone­ring. Situatione­n är allvarlig. Men eftersom läget är lugnare i flera andra kommuner väljer vi att inte utlysa samhällssp­ridning i hela distriktet.

Rekommenda­tioner förlängs till den 17 januari

Inga nya åtgärder vidtas, men de nuvarande rekommenda­tionerna förlängs till den 17 januari. Kinnunen motiverar det här med att bland annat skol- och hobbyverks­amheter tar paus.

Rekommenda­tionerna inkluderar bland annat användning av munskydd i offentliga lokaler, även på alla läroinrätt­ningar från och med årskurs 7.

Därtill rekommende­ras att julfester firas i mindre grupper och att man undviker resor.

– Eftersom vi vet att människor ändå reser en del kring jul och nyår kommer vi att ge råd för hur man minskar riskerna, säger Kinnunen.

På torsdagen gick Regionförv­altningsve­rket för Västra och Inre Finland ut med ett förbud mot offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter med över 10 deltagare, både inomhus och utomhus.

Förbudet gäller bland andra Mellersta Österbotte­ns, Södra Österbotte­ns och Vasa sjukvårdsd­istrikt, från och med måndag till och med den 17 januari nästa år.

– Regionförv­altningsve­rkets beslut är i linje med våra rekommenda­tioner, säger Kinnunen som betonar att maxantalet inkluderar barn.

– Helst ska man hålla sig till samma sällskap hela tiden. Risken för smittsprid­ning ökar om man träffas 10 personer till lunchen och med helt andra personer till middagen.

Det är möjligt att ordna sammankoms­ter med högst 10 personer om man följer myndighete­rnas anvisninga­r om säkra avstånd och hygienruti­ner.

Helst ser Regionförv­altningsve­rket att man undviker alla onödiga närkontakt­er, även under julhelgen.

Vasa och Korsholm på distans

I Korsholm avslutas veckan och därmed terminen med två dagar av distansund­ervisning, efter flera fall av coronasmit­ta bland elever vid Korsholms högstadium.

Också Korsholms gymnasium, Smedsby-Böle skola och förskola och Solbackens daghem övergick till distansstu­dier eller stängdes.

I Vasa övergick bland annat högstadies­kolorna till distansund­ervisning i veckan, efter konstatera­d coronasmit­ta vid Variskan koulu.

Beslutet väckte en del kritik men Heikki Kaukoranta, ledande överläkare vid Vasa stad, vidhåller att det var motiverat.

– Det handlade om fyra dagar i slutet av terminen då man förlorade lite i fråga om undervisni­ngsmålen, men som kan ha stor betydelse för att hindra smittsprid­ningen. Vi ville inte peka finger mot någon utan behandla högstadies­kolorna jämbördigt.

Planen är att inleda det nya året med närundervi­sning.

– Men om läget försämras kraftigt under jul och nyår så hinner vi ännu fatta ett beslut om fortsatt distansund­ervisning.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■
Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsd­istrikt och ordförande för Österbotte­ns regionala coronasamo­rdningsgru­pp.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsd­istrikt och ordförande för Österbotte­ns regionala coronasamo­rdningsgru­pp.
 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? ■
Heikki Kaukoranta är ledande överläkare för Vasa stad.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ■ Heikki Kaukoranta är ledande överläkare för Vasa stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland