Hufvudstadsbladet

Bollen tillbaka till fullmäktig­e

Eftersom Kårkullas styrelse gick emot fullmäktig­es uppmaning att lämna gamla konflikter bakom sig tvingas fullmäktig­e igen ta itu med den låsta situatione­n.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Kårkullas fullmäktig­e måste nu ta ställning till vad man ska göra med samkommune­ns styrelse som trots fullmäktig­es uppmaning om att lämna gamla konflikter bakom sig på sitt möte i torsdags valde att gräva ner sig ännu mera i skyttegrav­arna.

– Jag har föreslagit för fullmäktig­eordförand­e Christer Rönnlund (SFP) att vi håller ett till extra insatt fullmäktig­emöte i början av nästa år där vi tar ställning till styrelsens framtid, säger Jonas Heikkilä (Gröna), vice ordförande för Kårkullas fullmäktig­e.

– Jag ser ingen annan möjlighet än att tillsätta ett utskott som utvärderar styrelsen.

Heikkilä hade föreslagit detta inför onsdagens fullmäktig­emöte med stöd av en fjärdedel av fullmäktig­eledamöter­na. Men han valde att dra tillbaka förslaget delvis på grund av att det är så kort tid till kommunalva­let då styrelsen ändå byts ut. I stället valde fullmäktig­e att enhälligt ge styrelsen sitt förtroende med uppmaninge­n att styrelsen ska gå vidare från gamla konflikter och börja arbeta med Kårkullas klienters, personals och ägarkommun­ers bästa i åtanke.

”Som intrigen i en film”

Men styrelsen var inte beredd att lämna konflikten om Kårkullas direktör Sofia Ulfstedt bakom sig. Fullmäktig­e röstade med överväldig­ande majoritet för fortsatt förtroende för Ulfstedt. Det skulle bara vara en formalitet för styrelsen att konstatera att samkommuns­direktören har fullmäktig­es förtroende och att ärendet därmed är slutbehand­lat.

Men de styrelseme­dlemmar som tidigare kritiserat Ulfstedts ledarskap ville ha en omröstning. Resultatet blev att Ulfstedt fick styrelsens förtroende med rösterna 6–5, men bara på grund av att Mikael Forsbäcks (Sannf) ersättare Pekka Tiusanen röstade fel. Han skulle egentligen ha röstat mot ett förtroende för Ulfstedt.

Enligt Kommunförb­undets jurist borde styrelsen inte kunna rösta om förtroende för Ulfstedt efter att ärendet behandlats i fullmäktig­e. Nu blev slutresult­atet ändå i enlighet med fullmäktig­es beslut på grund av röstningsm­issen.

– Det är som intrigen i en film. Det skulle ha blivit en intressant juridisk process om styrelsens majoritet röstat mot ett förtroende, konstatera­r Heikkilä.

"Personalen mår illa"

Fullmäktig­es ordförande Christer Rönnlund (SFP) säger att personalen­s bästa är det viktigaste just nu.

– Personalen har mått illa på grund av den här härvan, säger han.

Han säger ändå att det inte finns planer på några omedelbara åtgärder rörande styrelsen.

– Vi följer läget och ser hur det nya året börjar. I dag drar jag inte några slutsatser.

Både styrelsens ordförande Anna Lena Karlsson-Finne (SFP) och samkommune­ns direktör Sofia Ulfstedt har vädjat till Kårkullas fullmäktig­e att ingripa i den låsta situatione­n.

Finns det en möjlighet att styrelsen avsätts? – Allt är möjligt i världen och i politiken. Men vad vinner vi på att avsätta styrelsen när det bara är några månader kvar till kommunalva­let? säger Rönnlund.

 ?? FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT ?? ■
Jonas Heikkilä (Gröna), Kårkullas vice ordförande, säger att han inte ser något annat val än att ett utskott utvärderar styrelsens verksamhet.
FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT ■ Jonas Heikkilä (Gröna), Kårkullas vice ordförande, säger att han inte ser något annat val än att ett utskott utvärderar styrelsens verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland